SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συνάντηση ΚΚΕ με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου: Δεσμεύσεις για στήριξη στα αιτήματα των λιμενικών

2024-06-03 08:47:47
Συνάντηση ΚΚΕ με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου: Δεσμεύσεις για στήριξη στα αιτήματα των λιμενικών

Με τους άνδρες και γυναίκες, αξιωματικούς και διοικητικούς, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ανέστη Τσουκαράκη, συνταγματάρχη ε.α, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ και την Εύη Καρυδάκη, μέλος της Τ.Ε Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

            Ο Α. Τσουκαράκης τόνισε ότι οι «το ΚΚΕ θέλει να ακούει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αξιωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, πρώτα και κύρια των χαμηλόμισθων και χαμηλόβαθμων. Τα στελέχη που υπηρετείτε στο Λιμενικό, όπως και ένα μεγάλο μέρος των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, προέρχεστε από λαϊκές οικογένειες, ζείτε εσείς και οι οικογένειες σας όλα τα προβλήματα – ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, υποβαθμισμένη δημόσια Παιδεία και Υγεία και τόσα άλλα – που βιώνει όλος ο λαός. Γι αυτό η θέση σας είναι δίπλα στους αγώνες του λαού και όχι απέναντι τους, όπως προσπαθούν οι διαδοχικές κυβερνήσεις να σας φέρουν ».

            Ο Β. Μεταξάς επισήμανε ότι το ΚΚΕ παρεμβαίνει συστηματικά και στο Κοινοβούλιο προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, όπως το ζήτημα των μεταθέσεων. «Τα τελευταία 4 χρόνια το ΚΚΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου – τελευταία φορά με ερώτηση του στις 12 Απρίλη φέτος - την κατάργηση του ανεφάρμοστου Προεδρικού Διατάγματος 11/2021, ώστε να ξαναρχίσουν οι μεταθέσεις όσων υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, όπως δικαιούνται και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ένστολοι και μη στην Ελλάδα. Το απαράδεκτο σημερινό καθεστώς έχει οδηγήσει το προσωπικό στην ανασφάλεια, τον εγκλωβισμό, την οικονομική αιμορραγία και την ατομική «ομηρία».

            Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που παίζει στη λύση των προβλημάτων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ), της οποίας «οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις της για την επίλυση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί στην υπηρεσία τους έχουν επιβεβαιωθεί και δικαιωθεί».

            Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του Λιμενικού Σώματος στη συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν όσους υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: τις κτιριακές ελλείψεις και την υποστελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών, τις απλήρωτες υπερωρίες χρόνων, τους κινδύνους για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τα ειδικά προβλήματα των γυναικείων στελεχών του Σώματος, τις ειδικές άδειες και αναγνώριση πραγματικής υπηρεσίας κατά την άδεια άνευ αποδοχών για εργασία σε άλλους οργανισμούς και άλλα. Επισήμαναν και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του περασμένου χρόνου στον Βόλο και την Μαγνησία ευρύτερα προκειμένου να διασωθεί κόσμος που βρισκόταν σε απόγνωση.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε τον μεγάλο κίνδυνο και για τους λιμενικούς από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια που επιβάλλεται μέσα από τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που τα μέλη της ΕΕ οφείλουν να εφαρμόσουν μέσω των εθνικών σχεδίων τους έως τις 20 Σεπτέμβρη 2024. Στην ίδια κατεύθυνση χειροτέρευσης των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγεί και η δυνατότητα που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση με τον Ν.5053/2023 σε υπηρεσίες «που εξυπηρετούν το κοινό» να επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους την 6ήμερη εργασία, με μια απλή προσαύξηση της αμοιβής και δίχως επιπλέον μέρα ανάπαυσης.

            Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Α. Τσουκαράκης στάθηκε ειδικά στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, από την Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία, που συμπεριλαμβάνει και το λιμάνι του Βόλου και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Τόνισε ότι την ίδια ώρα «που συζητάμε το αν η φέτα είναι 10 ευρώ, αν το λάδι αυξήθηκε κατά 69%, η αποστολή ‘Ασπίδες’ με την συμμετοχή της φρεγάτας ‘Ύδρα» θα κοστίσει 180 εκατομμύρια ευρώ. οι φωνές εναντίωσης στην επικίνδυνη αυτή εμπλοκή όλο και αυξάνουν ανάμεσα στους συναδέλφους στρατιωτικούς. Γινόμαστε δέκτες αυτής της εναντίωσης. Δεν έχουν καμία δουλειά οι στρατιωτικοί μας εκτός των ελληνικών συνόρων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μέσα και το προσωπικό για να δολοφονούνται άλλοι λαοί. Δεν πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις σε όσους ρίχνουν «λάδι» στη φωτιά του πολέμου».

            Κάλεσε, τέλος, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με βάση και την ίδια τους την πείρα, να κοντύνουν όλα τα άλλα κόμματα  και να ενισχύσουν το ΚΚΕ «για να έχετε αυτιά, μάτια και στόμα και στο ευρωκοινοβούλιο. Γιατί εκεί συναποφασίζονται από όλους αυτούς – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και τα δεκανίκια τους οι αντεργατικές πολιτικές και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις ενάντια στον λαό/ Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει όσα σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην ΕΕ,  αλλά και οργανώνει την πάλη στο δρόμο του αγώνα, εκεί όπου πραγματικά μπορούν να ανατραπούν αυτές οι αποφάσεις».