SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Έρχεται νέο κύμα προγραμμάτων με αιχμή το «Σπίτι μου» Νο2

2024-06-03 08:38:54
Έρχεται νέο κύμα προγραμμάτων με αιχμή το «Σπίτι μου» Νο2

To εναρκτήριο λάκτισμα για ένα δεύτερο “κύμα” προγραμμάτων στήριξης της στέγασης αποτέλεσε η χθεσινή (02.06.24) εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί νέου προγράμματος “Σπίτι Μου”.

Ο κος Μητσοτάκης ανέφερε χθες στα πλαίσια διακαναλικής συνέντευξής του στα Χανιά πως ότι η κυβέρνηση σε σχέση με το μέτωπο της στέγασης σχεδιάζει νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40 – 50 ετών.

 

Πέραν αυτού, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε πρόσφατα πως εξετάζονται βελτιώσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”.

Η ίδια επίσης, σε άλλες τις δηλώσεις επισήμανε πως η κυβέρνηση αναζητά διαθέσιμα κτίρια σε ολόκληρη την Ελλάδα αναζητά, σε συνεργασία με τους δήμους, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων. Συμπλήρωσε, επίσης, «Μπορεί να είναι διαμερίσματα, μπορεί να είναι καταστήματα, παλιά δημόσια σχολεία, ακόμα και παλιά αστυνομικά τμήματα για να μπορούν να αξιοποιηθούν» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

«Έχει τεθεί πολλές φορές το ζήτημα δασκάλων, καθηγητών αστυνομικών, που αδυνατούν λόγω υψηλών ενοικίων να αναλάβουν υπηρεσία» επεσήμανε η Σοφία Ζαχαράκη τονίζοντας πως είναι ανάγκη το κράτος να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος.

Νωρίτερα η η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου είχε δηλώσει πως ετοιμάζεται παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των Δήμων κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας και μελετάται το πρόβλημα στέγασης εποχικών εργαζομένων στις ίδιες περιοχές.

Τα πρόγραμμα που “τρέχουν” ήδη είναι τα εξής:

Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά στην αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών που είχαν διατεθεί για στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο του προγράμματος “ESTIA II” και του προγράμματος “ESTIA 2021” μετά τη λήξη των συμβάσεων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η στέγαση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ηλικίας 25-39 ετών. Το πρόγραμμα καλύπτει τη δαπάνη μίσθωσης της κατοικίας για τρία (3) έτη. Το πρόγραμμα καλύπτει, επίσης, δαπάνες για επισκευές των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα. Συμμετέχουν 44 Δήμοι.
Μέχρι σήμερα:
• 330 ωφελούμενοι από τις στεγασμένες οικογένειες
• 134 εκ των οποίων είναι ανήλικοι
• 380 ακίνητα ιδιοκτητών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα
• 168 οικογένειες έχουν ήδη στεγαστεί.

Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»
Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» αφορά στην άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση, παρέχοντας υπηρεσίες στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, εργασιακής επανένταξης και διασύνδεσης με τις υπάρχουσες πολιτικές επιδοματικής στήριξης.
Δράσεις προγράμματος:
– Επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δύο χρόνια, καθώς και κάλυψη
βασικών δαπανών για οικοσκευές και πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
– Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο για εξεύρεση
εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης.
– Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης.

Προβλέπεται η αύξηση του προϋπολογισμού σε 15 εκ. ευρώ ανά διετία και αναμένεται η αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων οικογενειών σε 700

Μέχρι σήμερα:
• 883 ωφελούμενοι ενταγμένοι στο πρόγραμμα
• 500 σπίτια έχουν αξιοποιηθεί
• 779 ωφελούμενοι στεγασμένοι (506 οικογένειες)

Επίδομα Στέγασης
Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.

Αφορά δικαιούχους του επιδόματος στέγασης, που υφίστανται συγκεκριμένα κριτήρια:
• Εισοδηματικά
• Περιουσιακά
• Διαμονής
Το επίδομα παρέχει 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση της ωφελούμενης μονάδας, έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού (για τη φετινή χρονιά αυξήθηκε κατά 4 εκ. ευρώ), ενώ ο μέσος αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών για το 2023 ανήλθε σε 264.531.
Τον Φεβρουάριο του 2024, 238.249 δικαιούχοι έλαβαν το ποσό των 29 εκ. ευρώ.

Επίδομα Στέγασης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής χορηγείται σε άτομα άνω των 67 ετών που είναι ανασφάλιστα και μισθώνουν κύρια κατοικία. Το ύψος του επιδόματος ισούται με το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος με ανώτατο όριο το ποσό των 362€. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ. Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις είναι:
• Ανασφάλιστα μοναχικά άτομα ή ζεύγος ανασφαλίστων, που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
• Το ετήσιο φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο, εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, για τα δε ανασφάλιστα ζεύγη το ποσό των 8.640 ευρώ.
• Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με εξαίρεση τη σύνταξη του ν. 1296/1982 (Α’128), και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων.

Τον Φεβρουάριο του 2024, 15.000 δικαιούχοι έλαβαν το ποσό των 6.003.118 ευρώ.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ανακαίνιση ή επισκευή ιδιωτικών κατοικιών, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών.
Με νομοθετική διάταξη τον Μάρτιο του 2023 επετράπη μέρος της επιδότησης, έως του 50% να δοθεί ως προκαταβολή.
Προϋποθέσεις του προγράμματος:
• Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.
• Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
• Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.μ. και να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών

Πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή»
Το πρόγραμμα αφορά στην ανέγερση κατοικιών με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση του ακινήτου σε δικαιούχους με προκαθορισμένα κριτήρια, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ. Είναι σημαντικό διότι θα αξιοποιηθεί και ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικιών, ενώ οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια και θα επιτρέπεται η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).

Πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» (Έργο RRP)
Το έργο, προϋπολογισμού 1.642.628 ευρώ, έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία και αξιοποίηση αποθέματος κατοικιών για τις πλέον ευάλωτες ομάδες με στόχο την αντιμετώπιση του αποκλεισμού τους.

Οι δικαιούχοι είναι ευάλωτες ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης. Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και ένταξη μέρους του αδρανούς ιδιωτικού στεγαστικού αποθέματος σε ένα σχήμα οικονομικά προσιτής ενοικιαζόμενης κατοικίας.

Θα λάβει χώρα σε Αθήνα (ανακαίνιση 70 διαμερισμάτων, φορέας υλοποίησης η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών – ΕΑΤΑ Α.Ε.) και Θεσσαλονίκη (30 διαμερίσματα, τα οποία όμως θα προκύψουν πρωτευόντως από το δημοτικό και δημόσιο στεγαστικό απόθεμα. Φορέας Υλοποίησης η Μείζων Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης – ΜΑΘ Α.Ε.).

Στεγαστικά προγράμματα, που υλοποιούνται από άλλα Υπουργεία είναι τα ακόλουθα:

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους (σε συνεργασία με Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», είναι το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών, που αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», «Εξοικονομώ Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021». Το Πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη:
• Σκέλος «Εξοικονομώ»: συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα (προϋπολογισμός 80 εκ. ευρώ)
• Σκέλος «Ανακαινίζω»: συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις αισθητικής, λειτουργικής ανακαίνισης και αναβάθμισης των κατοικιών, ως συμπληρωματικές των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας (προϋπολογισμός 11,5 εκ. ευρώ)
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.679 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.836 αφορούν το σκέλος του «Ανακαινίζω».

Επίδομα φοιτητικής στέγασης (Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού)
Στόχος του στεγαστικού επιδόματος είναι η ενίσχυση των οικογενειών, που δεν κατέχουν τα απαιτούμενα για τις σπουδές των τέκνων τους μέσα. Ειδικότερα το επίδομα καταβάλλεται στους φοιτητές των Α.Ε.Ι. που διαμένουν εκτός του νομού της κυρίας κατοικίας τους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Το σύνολο των επιχορηγήσεων για την κάλυψη των δαπανών δικαιούχων του επιδόματος ανέρχεται σε 70.875.000 ευρώ. Για το έτος 2022-2023, οι εγκεκριμένες αιτήσει ανήλθαν σε 46.220 και οι εγκεκριμένες αιτήσεις συγκατοίκησης σε 4.699.

Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών με Σ.Δ.Ι.Τ.
Τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών, συνδέονται άμεσα με το μέλλον των Πανεπιστημίων , με την αναβάθμιση της έρευνας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διδασκόντων και φοιτητών, τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 636,3 εκ. ευρώ.

Τα έργα που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα παρακάτω:
• Πανεπιστήμιο Κρήτης (255,3 εκ. ευρώ)
• Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (107,3 εκ. ευρώ)
• Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (91,5 εκ. ευρώ)
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (78 εκ. ευρώ)
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (64,2 εκ. ευρώ)
• Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (40 εκ. ευρώ)

 

Πηγή:magnesianews.gr