SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκόπελος: Προληπτικά μέτρα ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Αναλυτικα η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκοπέλου 2024-05-29 11:16:29
Σκόπελος: Προληπτικά μέτρα ενόψει αντιπυρικής περιόδου

«Προληπτικά μέτρα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024».

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024 και προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, παρακαλούνται οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι καθώς και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Σκοπέλου όπως προβούν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων και των αγροκτημάτων τους, αλλιώς θα υπάρξουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

  Σας γνωρίζουμε ότι από 01 – 05 – 2024 μέχρι 31 – 10 – 2024 λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, απαγορεύονται οποιεσδήποτε θερμές εργασίες και καύσεις σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις, σύμφωνα και με την Πυροσβεστική Διάταξη 9 / 2021 (Υπ’ αριθ. 15005 οικ. Φ.700.9 – ΦΕΚ. 1923/τ.Β΄/13-05-2021).

Να επισημανθεί ότι κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω 9 / 2021 Πυροσβεστική Διάταξη.

Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Επίσης όσοι διαθέτουν ακίνητα πλησίον  ή εντός δασικών εκτάσεων, καλούνται να εφαρμόσου την οδηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Α. Π. : ΥΠΕΝ/ ΔΑΟΚΑ/28909/848 15-03-2024).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής, για τα ακίνητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κεφαλαίου Πρώτου της ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΟΑΚΑ/55904/19-05-2023) δηλαδή οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτήρια και βρίσκονται :

α. σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή δασικά οικοσυσήματα, σε χορτολοβαδικές εκτάσεις, πεδινές χορτολοβαδικές εκτάσεις

 β. που βρίσκονται εν όλω ή εν μέρη εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της περίπτωσης (α)

γ. που βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κυρηγμένες δασωτέες η αναδασωτέες εκτάσεις

δ. που βρίσκονται εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της περίπτωσης (γ)

ε. που βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών

Είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα. Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται να υποβάλλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάση των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.

Επίσης, με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος