SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Έργα οδοποιίας και “η κατάρα του Μαΐου” | γράφει ο Νίκος Κ. Κανταράκιας

2024-05-16 17:08:07
Έργα οδοποιίας και “η κατάρα του Μαΐου” | γράφει ο Νίκος Κ. Κανταράκιας

https://youtu.be/fzIcS26xfIM

Η 16η Μαΐου 2024 ήταν βροχερή. Μια όχι και τόσο ευχάριστη συνθήκη για τους λίγους ακόμα τουρίστες της νήσου Σκιάθου. 
Φυσικά για τους κατοίκους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, της περιοχής Ακρόπολης και Μεγάλης Άμμου αυτό ήταν ένα μικρό σύνηθες πρόβλημα. Συμβαίνει.. ο καιρός. Δεν είναι στο χέρι μας.. Και ευτυχώς η πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού, αν και μας επισκέπτονται για τον ήλιο, είναι συνηθισμένοι σε συνθήκες ψιλόβροχου. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει ήταν οι εργολάβοι (της Περιφέρειας; αναρωτιέμαι) και την “κατάρα του Μαΐου”. “Η κατάρα του Μαΐου” στη Σκιάθο δεν είναι πολύ γνωστή ως ορολογία παρά μόνο από τα αποτελέσματα της. Υπάρχει γραμμένη μόνο σε λιγοστά δυσανάγνωστα κείμενα που δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος ώστε να γνωρίζουμε από που προήλθε, γιατί βαραίνει τους κατοίκους της νήσου και πως μπορεί να λυθεί (υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποτραπεί προσωρινά με ένα μαζικού τύπου ευχέλαιο επί της ασφάλτου του πολυπαθούς Περιφερειακού Σκιάθου κυρίως επειδή φαντάζομαι πως οι μπουλντόζες σκαψίματος, τα φορτηγά και οι οδοστρωτήρες θα φοβηθούν να περάσουν πάνω από το ιερατείο).

Τα κείμενα αυτά (ονομαζόμενα συνήθως ΦΕΚ, αποφάσεις επιτροπών κλπ.) της “κατάρας του Μαΐου” είναι γραμμένα εις τη λεγόμενη “ξύλινη γλώσσα” την εσαεί δυσνόητη από το πόπολο και ως τώρα το μόνο σημείο που έχει αποκρυπτογραφηθεί είναι πως ορίζει ότι διάφορα έργα, κυρίως οδοποιίας, εφόσον δυσχεραίνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού να πραγματοποιούνται μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Εννοείται πως όταν η κατάρα αυτή ξεκινήσει, είναι ασταμάτητη μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Δεν την εμποδίζουν ούτε τα εκκωφαντικά όρια θορύβου, ούτε καμιά πονοψυχιά για τους επισκέπτες του νησιού που ακροβατούν απορημένοι προσπαθώντας να περάσουν το δρόμο, ούτε η καθαριότητα καταστημάτων και καταλυμάτων αλλά ούτε φυσικά και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Προς την απογοήτευση των κατοίκων και την απορία των επισκεπτών δυστυχώς η κατάρα αυτή ξεκίνησε πάλι την ανωτέρω αναφερόμενη ημερομηνία στην περιφερειακή οδό στην περιοχή της Μεγάλης Άμμου. Ένα ίσως καλωσόρισμα προς τους επισκέπτες με μια μίξη ήχων βρυχηθμών εκσκαφέων, ξυσμένης ασφάλτου σε τρίμματα και μυρωδιάς πίσσας.

Όπως και μια υπενθύμιση προς τους κατοίκους πως είναι άξιοι της μοίρας τους.

Καλή σεζόν και καλά κουράγια,
Νίκος Κ. Κανταράκιας