Προστατεύουμε τα αισθητικά δάση της Σκιάθου |Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2024-05-11 06:48:46Δεκαεννέα όλες κι όλες δασικές περιοχές της Ελλάδας έχουν χαρακτηρισθεί με το Ν.Δ. 996 / 71 (άρθρο 3, παρ. 2) ως αισθητικά δάση καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον και προσφέρονται για ανθρώπινη αναψυχή.
Η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή, που χαρακτηρίστηκε το 1977 με το Προεδρικό Διάταγμα 13-6-1977(Φ.Ε.Κ.248 Δ/Ι977) -μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τα βουνά πίσω απ’ την πόλη- και η μοναδική σ’ ολόκληρο το νησιωτικό χώρο, είναι τα δάση της Σκιάθου με συνολική έκταση 30 τ. χμ, απ’ τα 48 της συνολικής της έκτασης. Το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή του νησιού (63%) θεωρείται αισθητικό δάσος και καταλαμβάνει εκτάσεις που καλύπτονται από πεύκα, κουκουναριές κλπ και φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Συνεπώς όλα τα δάση της Σκιάθου αποτελούν πλήρως προστατευόμενες περιοχές και απαγορεύονται σ’ αυτά οικοδομικές δραστηριότητες ή παρεμβάσεις. Περιλαμβάνουν μάλιστα και το σπάνιο δάσος στο βιότοπο των Κουκουναριών που είναι και περιοχή Natura 2000 (SCI) με κωδικό GR 1430003 και έχει χαρακτηρισθεί ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (κωδικός ΑΤ 5080113).
Ο δήμος και η πυροσβεστική μεριμνούν κάθε καλοκαίρι για την προστασία των δασών, αλλά η κλιματική αλλαγή και οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που ήδη βιώνουμε, αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους ανάφλεξης, όπως και η συνεχής συσσώρευση της εύφλεκτης ξερής βιομάζας.
Γι’ αυτό και είναι ολόσωστη η ένταξη του δήμου στο Πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero II του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, με τον καθαρισμό κατά μήκος των δασικών δρόμων, σε συνολικό μήκος 34.000μ.
Τα δάση όμως κινδυνεύουν επίσης απ’ την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών στα δύσβατα σημεία, την παράνομη υλοτομία και την απληστία ορισμένων που τα καταπατούν και τα κάνουν οικόπεδα ή ανοίγουν χωρίς άδεια δρόμους μέσα σ’ αυτά.
Ο πάντα δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», που με δράσεις προσπαθεί για τον περιορισμό των παράνομων ενεργειών, όπως εκχερσώσεις και καταπατήσεις οι οποίες καταστρέφουν τα δάση του νησιού, ορθότατα επεσήμανε σε παλιότερη ανακοίνωσή του τα εξής:
«Στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, η ευθύνη και η υποχρέωση να προστατεύσουμε, με κάθε δυνατό μέσο, τόπους μοναδικού φυσικού κάλλους που απλόχερα μας προσφέρει το νησί γιατί αποτελούν το μεγάλο "κεφάλαιό" μας για σήμερα και για το μέλλον»*
* https://greenagenda.gr (8/12/2017)