SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Θεατρικό έργο με τίτλο «Το Προξενιό» από το Γυμνάσιο Ιωλκού και το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2024-04-17 08:00:00
Θεατρικό έργο με τίτλο «Το Προξενιό» από το Γυμνάσιο Ιωλκού και το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού

 

Με πρωτοβουλία του Γυμνασίου Ιωλκού και του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, στο πλαίσιο λειτουργίας εκπαιδευτικού ομίλου με τίτλο «Βλάχοι-Καραγκούνηδες-Σαρακατσαναίοι στη Θεσσαλία» και τη στήριξη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μαγνησίας, πρόκειται να παρουσιαστεί το θεατρικό έργο με τίτλο «Το Προξενιό», με θεματολογία σχετική με τη ζωή, τα κοινά ήθη και έθιμα και την επιρροή των φύλλων αυτών στην πορεία και ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Η συγγραφή του έργου έγινε από καθηγήτρια του Γυμνασίου Ιωλκού και ο θίασος αποτελείται από μαθητές των σχολείων. Επίσης οι στίχοι για τα τραγούδια που πλαισιώνουν το θεατρικό έργο γράφτηκαν και μελοποιήθηκαν από τους μαθητές από τους οποίους κατασκευάστηκαν τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης. Διακεκριμένοι επιστήμονες που άρουν την καταγωγή τους από τα φύλα αυτά, θα παρουσιάσουν και θα φωτίσουν από τη δική τους πλευρά την αλληλεπίδραση και τη σημαντικότητά τους στην πορεία της Θεσσαλίας.

Η παρουσίαση της παράστασης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Λαϊκός Πολιτισμός του οποίου την παρουσία βιώνουμε -μολονότι όχι τόσο συνειδητά- σε ήθη και έθιμα, σε εκφράσεις του καθημερινού λόγου, σε δοξασίες, σε παραδόσεις και θρύλους, σε παραμύθια και παροιμίες, στη γαστρονομία και σε απλά τελετουργικά της καθημερινής μας ζωής, είναι μια πλούσια παρακαταθήκη με δυνατότητες παιδαγωγικών εφαρμογών σε ευρύτερη κλίμακα. Αξιοποιώντας την πολιτισμική παράδοση γενικά αλλά και ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν τα νεαρά άτομα και η κοινωνία μας σε διαδικασίες αποδοχής και όχι άκριτης απόρριψης πολιτισμικών αξιών. Οι αποδέκτες του σήμερα θα κληθούν να είναι οι αυριανοί συνεχιστές και οι εφαρμοστές της παράδοσής μας.

Η θεατρική αυτή παράσταση δεν αφορά μόνο τη μαθητική κοινότητα, αλλά το σύνολο της Κοινωνίας μας, καθώς προσπαθεί να υπενθυμίσει τα ιδανικά που τόσο δυνατά υποστήριζαν οι πρόγονοί μας και τα οποία προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλους τους Θεσσαλούς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων εκτιμώντας ότι η εν λόγω δράση συμβάλει στην ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων, στην καλλιέργεια των πνευματικών ενδιαφερόντων, στην ενθάρρυνση της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοσή της στους νέους, στην εμφύσηση ηθικών αξιών και προτύπων τόσο στη μαθητιώσα νεολαία όσο και στο ευρύτερο κοινό, στηρίζει την πρωτοβουλία των μαθητών, συμμετέχοντας στην εν λόγω συνδιοργάνωση.