Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας | γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου
2024-04-15 21:35:53Φωτογραφία ΕΟΕ
Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία. Πρώτη φορά έγινε το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία. Από τότε η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας και η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, έγιναν θεσμός.
Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και σύμφωνα με το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο ναό της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση:
Ιερά σιωπή
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα Θεέ του ήλιου
και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε της ιερή δάδα
για τη φιλόξενη πόλη
του (το όνομα της πόλης)
Και συ, ω Δία, χάρισε
ειρήνη σ’ όλους τους
λαούς της Γης και
στεφάνωσε τους νικητές
του Ιερού Αγώνα.
Τήνελλα ω Καλλίνικε
Τήνελλα!!!
Η Πρωθιέρεια, αμέσως μετά την επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια του κοίλου κατόπτρου και κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών. Η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο “αμφιθαλής παις”, δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δινόταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στους νικητές.
Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά για να μεταφερθεί η φλόγα στο στάδιο της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ολυμπιακή φλόγα συμβολίζει “το φώς του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή” και αντιπροσώπευε την “προσπάθεια για τη νίκη”. Στην αρχαία Ελλάδα μια ιερή φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ηλίου στην Ολυμπία και κρατούνταν αναμμένη καθ’ όλη την διάρκεια των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, δεν υπήρχε λαμπαδηδρομία.
Στη σημερινή εποχή, για 10 ημέρες πριν από την τελετή αφής, κάθε ημέρα πραγματοποιείται αφή της φλόγας στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και η φλόγα αυτή κρατείται. Κάθε φορά που η τελετή ολοκληρώνεται και ανάβει η φλόγα, σβήνεται αυτή της προηγούμενης τελετής και κρατείται η νέα. Έτσι, σε περίπτωση που την ημέρα της τελετής δεν έχει κατάλληλο καιρό, η δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου ανάβει από την εφεδρική φλόγα που έχει κρατηθεί έπειτα από την τελευταία πρόβα.
Πάντα οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι είναι Έλληνες και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος είναι αθλητής.
Η φλόγα παραδίδεται στην οργανωτική επιτροπή της πόλης που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας στο ελληνικό έδαφος και η τελετή παράδοσης γίνεται πάντα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Ο αριθμός των λαμπαδηδρόμων που θα μεταφέρουν τη φλόγα στην πόλη που θα τελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να είναι και μεγαλύτερος των 10.000.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα από τις 16 έως τις 26 Απριλίου.