Συγκεκριμένα, σε 21 πρατήρια στην Αττική η τιμή είναι πάνω από 2 €/λίτρο και σε 24 πρατήρια πάλι στην Αττική είναι στο 1,99 €/λίτρο.

Ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν καταγραφεί οι τιμές:

  • Πάτμος: 2,389
  • Μήλος: 2,375
  • Σέριφος: 2,349
  • Σίφνος: 2,322
  • Κύθνος: 2,301
  • Σαντορίνη: 2,292
  • Νάξος: 2,269
  • Μύκονος: 2,267
  • Σκιάθος : 2,230

Θα σκαρφαλώσουν κι άλλο οι τιμές

Παράλληλα, οι αναλυτές, τόσο της γαλλικής τράπεζας Société Générale όσο και της Citi, έκαναν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του πετρελαίου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι το Brent έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα – για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι προβλέπουν λοιπόν ότι η τιμή στο βαρέλι θα σκαρφαλώσει κι άλλο και μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Citigroup: +100 $/βαρέλι,
  • Goldman Sachs: +5-10 $/βαρέλι,
  • Société Généra: +140 $/βαρέλι.

Φόβοι για νέο βαρύ πλήγμα στα νοικοκυριά

Στην Ελλάδα, που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ένα νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα καύσιμα και αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, φουντώνοντας κι άλλο τη φωτιά που μαίνεται στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, τότε θα διογκωθεί η ακρίβεια και η πληθωριστική κρίση, που θα προκαλέσουν νέα βάρη στα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο, εν αντιθέσει με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που μειώθηκε τον Μάρτιο στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο. Υψηλότερους ετήσιους ρυθμούς παρουσίασαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες.

«Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ», σύμφωνα με το Inflation Monitor που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης σε 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,0% τον Φεβρουάριο, λόγω υψηλότερων ετήσιων ρυθμών και στις δύο συνιστώσες του.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, κατά την εν λόγω έκθεση της ΤτΕ, οι αυξήσεις στις τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα παραμένουν πολύ πιο υψηλές από ό,τι στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, οι τιμές στα μη κατεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 7,2%, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,1%. Αντιθέτως, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων ήταν περίπου ίδιες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη (3,7% έναντι 3,6%, αντίστοιχα).

Στα τάρταρα η αγοραστική δύναμη των πολιτών

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, και προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια.

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.