SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(εικόνες) Δημητριάδος Ιγνάτιος «όσο υπάρχουν Χριστιανικές οικογένειες, η ελπίδα θα παραμένει ζωντανή» Ολοκλήρωση συνάξεων Σχολής Γονέων Βόλου

2024-04-14 17:29:36
(εικόνες) Δημητριάδος Ιγνάτιος «όσο υπάρχουν Χριστιανικές οικογένειες, η ελπίδα θα παραμένει ζωντανή»  Ολοκλήρωση συνάξεων Σχολής Γονέων Βόλου

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού λειτούργησε σήμερα, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην θεραπεία του νέου, που ήταν κυριευμένος από τις δαιμονικές δυνάμεις, που τον οδηγούσαν σε βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές, θεραπεία στην οποία προέβη ο Κύριος, αφού βεβαιώθηκε για την πίστη του πατέρα. Το εντυπωσιακό είναι πως ο τραγικός εκείνος πατέρας, ενώ εξέφρασε την πίστη του, ζήτησε και γι’ αυτήν βοήθεια από τον Χριστό. «Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς, απαλλαγμένος από τον λογισμό της αμφιβολίας. Ακόμα και μεταξύ των Αγίων, ελάχιστοι ήταν εκείνοι, που πίστεψαν, όλη την ζωή τους, σαν μικρά παιδιά», τόνισε ο Σεβασμιώτατος. «Οι περισσότεροι περνούμε μέσα από ένα καμίνι, μέσα στο οποίο δοκιμάζεται και επιβεβαιώνεται η πίστη μας. Γι’ αυτό, οφείλουμε να ζητούμε από τον Χριστό να ενισχύει την πίστη μας».

Φέροντας, τον λόγο του στην εποχή μας, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «σήμερα η βία βρίσκεται σε έξαρση. Σαν να χάθηκε η ανθρωπιά κι έμεινε η βία ως τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας ανθρώπων που παλεύουν πρώτα με τον ίδιο τους τον εαυτό και ξεσπούν βίαια στους άλλους. Η βία αυτή ξεκινά μέσα από την οικογένεια. Παλαιότερα, η οικογένεια ήταν κοιτίδα ιερή, που κράτησε παραδόσεις και ιστορία, είχε αρχές και γερά θεμέλια. Πλέον, αυτός ο τύπος οικογένειας τείνει να γίνει εξαίρεση και όλοι αναζητούμε τις αιτίες των βίαιων εκτροπών. Υπάρχει έλλειμμα στην οικογένεια σήμερα. Μια διαλυμένη οικογένεια διαλύει τους νέους και τους οδηγεί σε ένταση και βία, για να γίνουν δήθεν αποδεκτοί από την κοινωνία. Πολλοί αναζητούν τις αιτίες. Έχουμε, άραγε σκεφθεί πόσο εγκαταλείψαμε την πίστη στον Χριστό, που ήταν πάντα το θεμέλιο της ζωής μας, ότι εγκαταλείψαμε τις αρχές και της παραδόσεις της Εκκλησίας μας, για να φανούμε «μοντέρνοι και σύγχρονοι»; Βλέπουμε τί συμβαίνει στα σχολεία; Μέχρι πριν αρκετά χρόνια, επιλεγμένοι Ιερείς – Εξομολόγοι είχαν πρόσβαση στα σχολεία, καθοδηγούσαν, με περίσκεψη και σύνεση τα παιδιά, ακόμα και πολλούς εκπαιδευτικούς, συνέβαλαν στην επίλυση οικογενειακών προβλημάτων. Μέχρι που, με μία υπουργική υπογραφή, οι Κληρικοί μας εξοβελίστηκαν από τα σχολεία, στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου εξευρωπαϊσμού. Δυστυχώς, πολλές φορές, στην πατρίδα μας χάνουμε την συνοχή και τον εαυτό μας, καταργώντας ό,τι καλό λειτουργεί ευεργετικά στις παιδικές ψυχές».

Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε την εργασία που γίνεται στην ενορία του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό για τους νέους, πολλοί από τους οποίους εκκλησιάστηκαν, αγόρια και κορίτσια και είχαν ενεργό ρόλο στην Θεία Λατρεία. «Τα παιδιά αυτά πλησιάζουν τον Χριστό, ανήκουν σε οικογένειες που θέλουν τον Χριστό στη ζωή τους και όσο υπάρχουν τέτοιες οικογένειες, η ελπίδα στην πατρίδα μας θα παραμένει ζωντανή. Γι’ αυτό, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε περισσότερο, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την Ελληνική οικογένεια, κυρίως πνευματικά, για να αντέξει και να προσφέρει στην κοινωνία παιδιά, που θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σ’ αυτήν την λογική εντάσσεται και η λειτουργία της Σχολής Γονέων της Μητροπόλεώς μας, όπου τα νέα ζευγάρια και οι νέοι γονείς εκπαιδεύονται για ν’ ανταποκριθούν επαρκώς στον τόσο απαιτητικό γονεϊκό τους ρόλο».

Ολοκλήρωση διαλέξεων Σχολής Γονέων

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, όπου πραγματοποιήθηκε η έκτη και τελευταία, για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, συνάντηση της Σχολής Γονέων της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ομιλητής ήταν ο κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης, Ψυχολόγος, με θέμα «Η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι».

Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο πολυπληθές ακροατήριο, ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Μάξιμο Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και συντονιστής των εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, λειτούργησε τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών και στο τέλος θα παρετέθη γεύμα για όλους στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου.

Photo Gallery