SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(εικόνες) Συμμετοχή και εμπειρία στον Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό Ρομποτικής στην Αθήνα από το Γυμνάσιο Σκιάθου

2024-04-04 13:22:01
(εικόνες) Συμμετοχή και εμπειρία στον Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό Ρομποτικής στην Αθήνα από το Γυμνάσιο Σκιάθου

 

Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Σκιάθου έζησαν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο με μοναδικές εμπειρίες στα πλαίσια της συμμετοχής τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2024 Μεσόγειος Πηγή Ζωής και Πολιτισμού που διενεργήθηκε στις 30-31 Μαρτίου 2024 στο Κλειστό γήπεδο TaeKwonDo στην Αθήνα.

Η συμμετοχή των μαθητών, αποτελούσε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίας τους στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής και STEM που διενεργήθηκε στις 9 Μαρτίου στα Τρίκαλα στο πλαίσιο του προγράμματος “1821 Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο”.

Η εκπαιδευτική εκδρομήαποτέλεσε μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδύαζε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά στοιχεία. Οι συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό κήπο, Ζάππειο, Πύλη του Αδριανού, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Πλάκα,Μοναστηράκι).

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη μεγαλύτερη διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στη χώρα που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε έναν χώρο αφιερωμένο στις Θετικές Επιστήμες και τις σύγχρονες Τεχνολογίες, όπου η θεωρία συναντά το πείραμα, την πρακτική εφαρμογή και τη διασκέδαση. Ακολούθως, παρακολούθησαν στο Πλανητάριο την ψηφιακή παράσταση “Είμαστε Αστρόσκονη”με τη φωνή του Διονύση Σιμόπουλου και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Μια ενδιαφέρουσα στάση ήταν και η επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τις οπτικές εικόνες. Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου οι μαθητές περιπλανήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και απόλαυσαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα υδάτινων χορογραφιών “Τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια ”, υπό τους ήχους μουσικής.

Το πρωί της επόμενης μέρας οι μαθητές παρουσίασαν τα project τους και εντυπωσιάστηκαν από την εμπειρία και τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού. Οι ομάδες των μαθητών, αντλώντας έμπνευση από τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού και τις φυσικές ομορφιές του, κατασκεύασαν ένα ρομποτικό όχημα με ενσωματωμένο πρόγραμμα ξενάγησης. Επιπλέον, πρότεινανδύο διαδρομές περιήγησης του ρομποτικού οχήματος αφενός στο πευκοδάσος των Κουκουναριών και αφετέρου στη λίμνη «Αγίου Γεωργίου».Συνδυάζονταςτη ρομποτική, τα πολυμέσα και την τέχνη κατασκεύασαν δύο καλαίσθητες μακέτες – πάνω στις οποίες κινούνταν το όχημα – και δημιούργησαν δύο εκπαιδευτικά βίντεο, τα οποία και παρουσίασαν σε κοινό καικριτές.

Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες γεμάτοι συναρπαστικές εμπειρίες, ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους εκδρομή με έναν περίπατο στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου γευμάτισαν και επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.

"Συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο εγχείρημα: Αναγνώστου Ελπίδα, Καλατζάκη Αντωνία, Καρυοφύλλη Μαργαρίτα, Μιτζέλου Αριάδνη, Νικητάκη Νίνα, Πασχάλη Αποστολία, Τσαλαγιώργος Ιωάννης, Τσάμτσας Θοδωρής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις εκπαιδευτικούς Άννα Μπονάρου και Ροδάνθη Κομπογεννητάκη, οι οποίες ανέλαβαν να προπονήσουν του μαθητές/τριες του γυμνασίου και να τους συνοδεύσουν στους διαγωνισμούς τόσο στα Τρίκαλα όσο και στην Αθήνα.Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια του Γυμνασίου, κ. Αικατερίνη Τόκα η οποία συνέβαλε στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά, τους κ. Μανώλη Πασχάλη, τον κ. Αλέκο Ευσταθίου, την εταιρεία ERGON Construction & Design και τον περιβαλλοντικό σύλλογο EcoΖην για την οικονομική τους ενίσχυση που βοήθησε την ομάδα μας να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό στην Αθήνα. Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κυρία η οποία δώρισε σημαντικό χρηματικό ποσό, που ωστόσο επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη." αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση του Γυμνασίου Σκιάθου

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό…

Photo Gallery