SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Την εναντίωσή στη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ εκφράζει σε ψήφισμά το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

2024-03-29 11:31:43
Την εναντίωσή στη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ εκφράζει σε ψήφισμά το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Την πλήρη εναντίωσή του στη μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο εκφράζει ομόφωνα σε ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και ζητά από τον Πρωθυπουργό, τον Υπ. Άμυνας και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ να ακούσουν τους φορείς, τους κατοίκους του Στεφανοβικείου αλλά και τους εργαζόμενους στην ΤΑΞΑΣ και να αποτρέψουν κάθε σχέδιο μετεγκατάστασης της μονάδας.

Ειδικότερα το ψήφισμα που «πέρασε» ομόφωνα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 26ης Μαρτίου αναφέρει: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών της Θεσσαλίας και επιθυμώντας να εκδηλώσει την συμπαράστασή του στους κατοίκους του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων, αλλά και την ανησυχία του και την αγωνία του για το μέλλον της στρατιωτικής μονάδας, αποφασίζει ομόφωνα με εκδοθεί το παρακάτω ψήφισμα κα να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

 

«Εκφράζεται η πλήρης εναντίωση στη μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο. Θεωρείται δικαιολογημένη η αγωνία των θεσμικών φορέων, της κοινωνίας του Στεφανοβικείου, αλλά και των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, εξαιτίας της φημολογούμενης μετακίνησης της στρατιωτικής μονάδας. Η 1η ΤΑΞΑΣ είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Στεφανοβίκειο και η λειτουργία της μετά από 26 χρόνια από την εγκατάστασή της βρίσκεται σε στενή σχέση με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Υπάρχει άμεση συσχέτιση της 1ης ΤΑΞΑΣ με την συγκρότηση και εξέλιξη του Στεφανοβικείου. Η μετεγκατάσταση θα αποτελέσει ένα ακόμη παράγοντα για την αποδυνάμωση και φτωχοποίηση της περιοχής. Η μετακίνηση θα πλήξει το προσωπικό της μονάδας, που μαζί με τις οικογένειές τους θα εξαναγκαστούν σε βίαιη και ξαφνική αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Εκτιμούμε ότι επιχειρησιακά δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες που επέβαλαν τη δημιουργία της και την παραμονή της για τριάντα χρόνια στο Στεφανοβίκειο. Η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για να παραμείνει η στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει λύσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και τη διασφάλιση παραμονής της στρατιωτικής βάσης στο Στεφανοβίκειο.

 
 

Καλούμε τους βουλευτές της Θεσσαλίας να σταθούν στο πλευρό της Περιφερειακής Αρχής, των κατοίκων του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων ώστε να ματαιωθεί κάθε σχέδιο μετεγκατάστασης της στρατιωτικής μονάδας της 1ης ΤΑΞΑΣ. Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και κάθε άλλο αρμόδιο να εισακουστούν οι απόψεις των φορέων της κοινωνίας, του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων ώστε να ματαιωθεί κάθε σχέδιο μετακίνησης της 1ης ΤΑΞΑΣ».