SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(video&εικόνες) Το έθιμο του Εωθινού στην Σκιάθο το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

2024-03-27 01:31:16
(video&εικόνες) Το έθιμο του Εωθινού στην Σκιάθο το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
 
Επιμέλεια : Νίκος Τζούμας - Φωτογραφίες : Βασιλεία Παρίσση

Το έθιμο του Εωθινού αναβίωσε το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου στην Σκιάθο, με την πρώτη παρέλαση στα καλντερίμια του νησιού. Από το κέντρο του νησιού, στους Τρεις Ιεράρχες, την Παναγία Λιμνιά, τις Πλάκες, το παλιό και νέο λιμάνι, μέχρι τα Κοτρώνια και επιστροφή στην εστία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Εζησα για πρώτη φόρα το έθιμο - για τις ανάγκες γυρισμάτων για το Skiathoslife.gr - αλλά μάλλον και δική μου ανάγκη να το ζήσω. Κάποιοι μεγάλοι αλλά και νεότεροι πιστεύουν ότι σβήνει όπως τα περισσότερα έθιμα στην χώρα, αλλά μάλλον τα στελέχη του ΣΕΟ Σκιάθου έχουν αντίθετη άποψη, οπως αντίθετη άποψη έχουν και μικρά παιδιά, ποτισμένα από την Παράδοση και την αγάπη για τον τόπο και την πατρίδα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΚΛΙΚ)

Η συνάντηση έγινε στις 04.00 τα ξημερώματα στην Εστία του ΣΕΟ και περίπου 20 άτομα ξεκινήσαμε στα καλντερίμια του νησιού με μουσική υπόκρουση από bluetooth σύστημα και τα τύμπανα να κρατούν τον ρυθμό και πολλές φορές να καλύπτουν τα κενά... και όλα αυτά με τον φόβο ενός "ξαφνικού" ξυπνήματος και την αντίδραση κάποιου, που ίσως να μην γνωρίζει το έθιμο. Το θεωρούσα απίστευτο να σηκωθεί κάποιος απο την ζεστασιά του κρεβατιού και να βγει να χειροκροτήσει, να χαιρετήσει και να μιλήσει στα παιδιά και όμως το έκαναν αρκετοι για να καλημερίσουν τους νέους και να τους τρατάρουν, λουκούμι και σοκολατάκια.

Από το 2005 μέχρι σήμερα η παρέα του τοπικού Οδηγισμού, δίνει ραντεβού στις 04:00 τα ξημερώματα στην Οδηγική Εστία της Σκιάθου και άλλοτε με λάμπες, άλλοτε με φακούς και πολλές φορές με τα τύμπανα υποδέχεται το ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου στα στενά της Σκιάθου με τραγούδια για την ελευθερία. Κατά την ανατολή του ήλιου κάνει την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στην Οδηγική εστία τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. 

Εκτος απο την ολοφωτη πανσεληνο, οι κάμερες του Skiathoslife.gr ήταν μαζί μέχρι το ξημέρωμα και κατέγραψαν τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.
 
 

Είναι ένας προπομπός της παρέλασης που θα ακολουθήσει λίγες ώρες μετά. Όλο το νησί μετά από δύο ώρες σχεδόν είναι “στο πόδι” για την ξεχωριστή ημέρα του Έθνους .

Αυτό είναι το Εωθινό η "προειδοποίηση” ή ο δικός μας "κανονιοβολισμός" στην ησυχία του ξημερώματος γιατί πάντα θα πρέπει κάποιος να μας θυμίσει ότι αυτη την ημερα γιορτάζουμε τον Ηρωισμό των Ελλήνων

 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ | ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ 

Photo Gallery