SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Προβληματισμούς προκαλούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

2024-03-15 11:45:04
Προβληματισμούς προκαλούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι φορείς του τουρισμού στρέφοντας το βλέμμα τους στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, καθώς εκφράζονται φόβοι για «ανώμαλη προσγείωση» τη φετινή τουριστική σεζόν εάν δεν ανοίξει τα φτερά του σε νέες μεγαλύτερες αγορές και παραμείνει καθηλωμένο στις γνωστές, πλην όμως μη αρκετές, για να καταστήσουν τον αερολιμένα Κεντρικής Ελλάδας βιώσιμο.

Στην τελευταία διεθνή έκθεση που έγινε στο Βερολίνο οι εκπρόσωποι της γερμανικής Condor Airlines αλλά και της Eurowings επίσης γερμανικών συμφερόντων, σε συνομιλίες που είχαν με το τοπικό στελεχειακό δυναμικό του τουρισμού «χτύπησαν» καμπανάκι αναφορικά με τις προκρατήσεις οι οποίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τέτοια εποχή οι προκρατήσεις κινούνταν σε ποσοστό 30% και φέτος μόλις στο 16%. Φέτος η Condor Airlines έχει «ψαλιδίσει» τις πτήσεις σε δύο από τέσσερις που ήταν πέρυσι την εβδομάδα, κι αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα που ενισχύει τον προβληματισμό.

Το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου να καταστεί ανταγωνιστικό απέναντι στα αεροδρόμια «Μακεδονία» και «Ελ. Βενιζέλος», διότι μολονότι καλύπτει μια μεγάλη ακτίνα της ηπειρωτικής χώρας κι από άποψη υποδομών είναι το πλέον σύγχρονο, δεν έχει καταστεί εφικτό να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των πτητικών προγραμμάτων ξένων αεροπορικών εταιρειών.

Για την τουριστική σαιζόν του 2024 θα προσγειώσουν και θα απογειώσουν τα αεροσκάφη τους από τον αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου, η EasyJet, η Transavia France, η Condor και η Eurowings, καθώς επίσης η Austrian Airlines.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μπορεί να είναι ο πρεσβευτής του τουρισμού. Η πύλη που θα μάς οδηγήσει σε νέες δυναμικές αγορές», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Θέκλα Καμμένου, πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό που υπάρχει. Η κ. Καμμένου στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου έγινε αποδέκτης του προβληματισμού που εξέφρασαν οι γερμανικές εταιρείες αναφορικά με τις χαμηλές προκρατήσεις, υπογράμμισε ωστόσο πως «θέλω να είμαι αισιόδοξοι ότι τελικά θα τα καταφέρουμε και με συνδυαστικές πολιτικές σε συνεργασία με τη νέα περιφερειακή αρχή που έχει αντιληφθεί τη σημασία του αεροδρομίου, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό προφίλ του αερολιμένα».

Η φετινή πρεμιέρα πτήσεων θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, όποτε θα προσγειωθεί η πρώτη πτήση από Μόναχο.

Επίσης από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια από την ελληνική Sky Express που συνδέουν τον Βόλο με το Ηράκλειο της Κρήτης.

«Με τις κατάλληλες προωθητικές και διαπραγματευτικές ενέργειες, μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση ή ακόμα και επανεμφάνιση χωρών που είχαν εντάξει στον «πτητικό τους χάρτη» τη Νέα Αγχίαλο. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρουμε αυτή τη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον τουρισμό να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα προάγει την ανάπτυξη του αεροδρομίου», προσθέτει η κ. Καμμένου, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με την ίδια πρόθεση υπάρχει απ’ όλους θα πρέπει όμως αυτή να «μεταφραστεί» και σε οικονομική στήριξη όταν χρειαστεί το επόμενο διάστημα να γίνουν προωθητικές ενέργειες προβολής του αερολιμένα αλλά και άλλων δράσεων στις διεθνείς εκθέσεις που ακολουθούν στο εξωτερικό.

Πηγη:taxydromos