«Στη Σκιάθο με Αγάπη» τρίγλωσσο αφιέρωμα για τη Σκιάθο από τους Μαρία Καλατζή, Στέλλα Λεοντιάδου και Giovanni Campisi
2024-03-14 19:49:49Η πολυβραβευμένη Σκιαθίτισσα εικαστικός Μαρία Καλατζή συμμετέχει με τα εικαστικά έργα της σε ένα ακόμη βιβλίο, φιλοτεχνώντας το εξώφυλλο αλλά και το περιεχόμενο ενός εξαιρετικού τρίγλωσσου έργου αφιερωμένου στο νησί μας με τίτλο «Στη Σκιάθο με Αγάπη» - «To Skiathos with Love» - «A Skiathos con Amore».
Το βιβλίο εκδόθηκε στην ελληνική, αγγλική και ιταλική γλώσσα από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο EDIZIONI UNIVERSUM, με τον οποίον έχει συνεργασθεί και στο παρελθόν, φιλοτεχνώντας τα εξώφυλλα 12 ακόμη πολύγλωσσων ποιητικών ανθολογιών.
Τα έργα της εικαστικού Μαρίας Καλατζή κοσμούν το εξώφυλλο και τις σελίδες του βιβλίου συνοδεύοντας θεματικά τα ποιήματα, αποτυπώνοντας στον καμβά και το ύφασμα την ιστορία του νησιού, τους αγώνες του, τους ήρωές του, την ομορφιά του, την πορεία του, όπως την έχει καταγράψει στην ψυχή της ερευνώντας με ζήλο, αλλά και συζητώντας με υπερήλικες συντοπίτες.
Οι ποιητές Giovanni Campisi και Στέλλα Λεοντιάδου αποτυπώνουν στους στίχους τους τον παλμό της καρδιάς τους και την αγάπη τους για το νησί.
Ο πολυβραβευμένος ποιητής, λογοτέχνης, κριτικός λογοτεχνίας και εκδότης Giovanni Campisi, προταθείς για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αφήνει τη σκέψη του να περιπλανηθεί στο νησί, να νοιώσει την αύρα του, το φλοίσβο των καταγάλανων νερών, τη χρυσή καυτή άμμο, αποτυπώνοντας στο χαρτί τις ομορφιές του, τους αγώνες του, τη συμμετοχή των Σκιαθιτών στη ναυμαχία του Τσεσμέ το 1770, την κατάνυξη στον ιερό τόπο της Μονής Ευαγγελισμού, τον θαυμασμό του για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η Στέλλα Λεοντιάδου, πολυβραβευμένη ποιήτρια, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας είχε λάβει μέρος στην έκθεση Μικρασιατικού Πολιτισμού που φιλοξενήθηκε στο Μπούρτζι της Σκιάθου το 2009, προσφέροντας προς έκθεση οικογενειακά κειμήλια από την Κωνσταντινούπολη και συγχρόνως είχε πρωτοπαρουσιάσει το βιβλίο της «Μνήμες κι ευωδιές της Πόλης μου».
Το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου έχει επίσης φιλοτεχνήσει η εικαστικός Μαρία Καλατζή και το αυθεντικό εικαστικό έργο έχει δωριστεί στο Μουσείο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελλήνων Διασποράς στην Αθήνα. Συνεργάσθηκαν και άλλες φορές στο παρελθόν, όταν συνδύασαν και πάλι εικαστικά έργα με ποίηση, καθώς επίσης σε εκθέσεις εικαστικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σκιάθο με τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, του οποίου είναι πολιτιστικές εκπρόσωποι.
Στο βιβλίο «Στη Σκιάθο με Αγάπη» οι στίχοι της περιπλανώνται πάνω από τη μονή της Ευαγγελίστριας όπου έγινε η ύψωση της πρώτης ελληνικής σημαίας και σε αυτήν προσκύνησαν οι οπλαρχηγοί πριν τον αγώνα, συνεχίζουν το ταξίδι τους στου Λεχουνιού το ρέμα όπου αναπαύεται ο Σκιαθίτης ήρωας Νικοτσάρας, ταξιδεύουν στη μυθολογία και στη γένεση των Σποράδων και καταλήγουν ασημένιες ανταύγειες της πανσελήνου στη θάλασσα στο Μπούρτζι, εκεί όπου ονειρεύτηκε και εμπνεύσθηκε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Την μετάφραση της ποίησής της στην αγγλική γλώσσα επιμελήθηκε η συμπατριώτισσά μας κ. Χαρίκλεια Μιτζέλου, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας.
Το νοσταλγικό πνευματικό ταξίδι των τριών δημιουργών στο πανέμορφο νησί μας και την ιστορία του ενέπνευσε και άγγιξε καταξιωμένους ποιητές από πολλές χώρες, οι οποίοι έγραψαν εξαιρετικές κριτικές για το βιβλίο (mrs Lin Mingli και mr William Marr από την Ταιβάν – Κίνας,
mr Pero Pavlovic – Κροατία, prof. Ernesto Kahan – Αργεντινή, Shoshana`s Vegh – Ισραήλ, Ιωάννα Αθανασιάδου – Ελλάδα, Θεοχάρης Στύλος – Ελλάδα κ.ά.).
Η Καλατζή Μαρία γεννήθηκε & μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, Καλές Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο ΑΙΕ.
Ζει, εμπνέεται και δημιουργεί στο πανέμορφο νησί της Σκιάθου - Β. Σποράδων.
Είναι hotel manager, εικαστικός, ακτιβίστρια, αρθρογράφος και πολιτιστική εκπρόσωπος Β. Σποράδων του «Ομίλου για την UNESCO Tεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος», μέλος της «WAAC- World Academy of Arts and Culture - U.S.A», της «Ιnternational Writers Capital Foundation», της «Βαλκανικής Αμφικτιονίας», της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού - Αειφόρο Αιγαίο», μέλος των «Ιδρυμάτων Β&Ε Γουλανδρή, Σταύρος Νιάρχος» κ.α.
Έχει διοργανώσει 9 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 65 ομαδικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. ‘Έργα της διαφόρων τεχνοτροπιών και ρευμάτων βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Μουσεία και σε Ιατρικούς χώρους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Της έχουν απονεμηθεί πλείστα τιμητικά διπλώματα, βραβεία αριστείας, έπαινοι, 4 χρυσά μετάλλια και 2 ασημένιες πλακέτες για το καλλιτεχνικό της έργο και την συμβολή στην διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού.
Από το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Forum της απένειμαν την ιδιαίτερη τιμητική διάκριση: «Πολίτης του κόσμου».
Η Στέλλα Λεοντιάδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, είναι ποιήτρια, συγγραφέας, αρθρογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι. και διπλωματούχος ξένων γλωσσών. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Μνήμες κι ευωδιές της Πόλης μου» και έχει γράψει πολλά ανέκδοτα έργα, ποιήματα, χαϊκού, διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ξένες γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, ξενόγλωσσες ανθολογίες, εφημερίδες και διαδίκτυο. Έχει τιμηθεί για την ποίηση, πεζογραφία, φωτογραφία και πολιτιστική της προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πρώτα βραβεία και μετάλλια. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του «Διεθνούς Φιλοσοφικού Φόρουμ», είναι μέλος του «Worlds Poets Society» καθώς και πολλών άλλων λογοτεχνικών φορέων. Υπήρξε Γενική γραμματέας, Πολιτιστική εκπρόσωπος και μέλος της κριτικής επιτροπής των Διεθνών λογοτεχνικών διαγωνισμών του «Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος» επίσης αρθρογράφος στο περιοδικό του ως άνω Ομίλου. Αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ για τους Βορειοηπειρώτες και τον απανταχού Ελληνισμό», αρθρογραφεί στο Skiathoslife. Η βιογραφία της υπάρχει στην εγκυκλοπαίδεια Who is who, Ελληνική 6η έκδοση 2011.
Ο Giovanni Campisi γεννήθηκε στο Galati Mamertino (Μεσίνα), Ιταλίας και σήμερα ζει στη Rocca di Capri Leone, στο βόρειο τμήμα της Σικελίας.
Είναι ποιητής, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, εκδότης και πολύγλωσσος. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία μαζί με Ιταλούς και κυρίως ξένους συγγραφείς από όλο τον κόσμο, με τους οποίους διατηρεί σταθερές σχέσεις μέσα από την έντονη εκδοτική δραστηριότητα που επιτελεί με επιτυχία εδώ και 34 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχει μεταφράσει στα ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά και αντίστροφα και έχει εκδώσει πάνω από χίλια πολύγλωσσα βιβλία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως στα Κινέζικα, Αραβικά και Ρωσικά, στα Ζουλού, Γεωργιανά, Αφρικάανς, Βασκικά, Καταλανικά, Ρουμανικά, Λιθουανικά και πολλές άλλες. Η διάδοση των βιβλίων του είναι ευρεία και βρίσκονται στις σημαντικότερες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Με ειρηνικό χαρακτήρα, του αρέσει να ταξιδεύει πολύ και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του αφιερώνοντας τον εαυτό του στο θέμα της ειρήνης που απασχολεί όλο τον κόσμο σήμερα. Για το λόγο αυτό, έχει επανειλημμένα προταθεί από πολλούς συγγραφείς από διάφορα μέρη του κόσμου, στην Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ για την πολύπλευρη λογοτεχνική του δράση.
Το βιβλίο «Στη Σκιάθο με Αγάπη» είναι διαθέσιμο για ανάγνωση εδώ (κλικ)
Στην Ελληνική γλώσσα στις σελίδες 36 έως και 68.
Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα αντίτυπο του βιβλίο σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη έκδοση, μπορεί να επικοινωνήσει με τον εκδοτικό οίκο EDIZIONI UNIVERSUM στην κάτωθι διεύθυνση:
e-mail: Edizioni Universum edizioni.universum@hotmail.it
Σκιάθος
Σκιάθο είσαι όμορφη,
είσαι το λαμπρό αστέρι
που φωτίζει τις Σποράδες
στο φως του φεγγαριού,
στο κόκκινο ηλιοβασίλεμα
που φωτίζει τον κόσμο
ή στη ρόδινη αυγή
που φωτίζει από ώρα σε ώρα.
Περπατώ αμέριμνος,
στην προβλήτα αρωματισμένη
με την αλμυρή αύρα
της φρεσκάδας του Αιγαίου
και λαχταρώ να τραγουδήσω
άλλη μια ωδή αγάπης
για σένα που είσαι
το καλύτερο κομμάτι της καρδιάς μου,
που σκέφτεται να μείνει
για πάντα μαζί σου,
είσαι το πιο όμορφο
μαργαριτάρι της θάλασσας.
Giovanni Campisi
Οι Πανσέληνοι του Παπαδιαμάντη
Το ασημένιο αίμα της
κυλά στη θάλασσα του Αιγαίου,
αγκαλιάζει τις στεριές
και σπαρταρά στα βράχια
του Μπούρτζι.
Είδες τη φευγαλέα λάμψη της;
Ήταν το διάφανο φιλί της…
Ένοιωσες το φύσημα του ανέμου;
Ήταν ο κρυφός στεναγμός της…
Είδες το αστέρι που έπεσε στη γη;
Ήταν το λυτρωμένο δάκρυ της…
Είδες το σκούρο πέπλο στον ουρανό;
Ήταν το γκρίζο σύννεφο της θλίψης της…
Είδες τη χρυσή άλω να τη στεφανώνει;
Ήταν η ατελεύτητη ελπίδα της…
Είδες τη διάφανη μορφή στο Μπούρτζι;
Ήταν η οπτασία του κυρ-Αλέξανδρου
όταν άφηνε την πένα από τη "Φαρμακολύτρια”,
όταν στοχαζόταν το “Όνειρο στο κύμα”,
τον πλατωνικό ερωτισμό στο “Έρως-Ήρως”.
Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων
λάτρεψε τη Σκιάθο και την πανσέληνό της
ν’ αναδύεται μέσα απ’ τους λαμπυρίζοντες
απαλούς κυματισμούς της θάλασσας.
Στέλλα Λεοντιάδου