SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(gallery) Παρουσία του Γυμνασίου Σκιάθου στο διαγωνισμό STEM και ρομποτικής στα Τρίκαλα

2024-03-13 14:55:14
(gallery) Παρουσία του Γυμνασίου Σκιάθου στο διαγωνισμό STEM και ρομποτικής στα Τρίκαλα

Το Γυμνάσιο Σκιάθου συμμετείχε στη δράση “1821 Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο”. Η καινοτόμα αυτή δράση, στην οποία συμμετείχαν 1821 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα, σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

  • Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης το σχολείο παρέλαβεέναν βασικό εξοπλισμό ρομποτικής και όρισε δύο εκπαιδευτικούς προκειμένου να εκπαιδευτούν στον προγραμματισμό και τη χρήση του εξοπλισμού. Περαιτέρω, δέκα μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου Σκιάθου, επιδεικνύοντας υψηλή δημιουργικότητα και οργανωτικές ικανότητες υλοποίησαν, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που παρέλαβε η σχολική μονάδα, ένα πρωτότυπο ρομποτικό project με το οποίο συμμετείχαν στον Περιφερειακό Διαγωνισμό STEM Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Μπάρας Τρικάλων.
  • Η ιδέα των μαθητών αφορούσε στην κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος ξενάγησης που κινείται σε σταθερή τροχιά. Για αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποίησαν συνδυαστικά την πλακέτα Micro:bit, κινητήρες, αισθητήρα ελέγχου τροχιάς, αισθητήρα ελέγχου εμποδίων καθώς και διάφορα δομικά στοιχεία. Στη συνέχεια, επέλεξαν δύο περιοχές της Σκιάθου – το πευκοδάσος των Κουκουναριών και τη λίμνη Αγίου Γεωργίου – προκειμένου να σχεδιάσουν ενδιαφέρουσες περιηγητικές διαδρομές. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως χαρτόνια, ξυλομπογιές και άμμο από παραλίες της Σκιάθου, κατασκεύασαν δύο μακέτες πάνω στις οποίες κινούνταν με επιτυχία τα ρομποτικά οχήματα.
  • Οι μαθητές μέσω της εμπλοκής τους στην παραπάνω δράση αλλά και στον διαγωνισμό ήρθαν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική αναπτύσσοντας βασικές δεξιότητες προγραμματισμού, κριτική σκέψη, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων καθώς και δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης.
  • Την ημέρα του διαγωνισμού το project του γυμνασίου Σκιάθου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια τόσο των διοργανωτών όσο και των άλλων διαγωνιζόμενων. Επιπλέον, η ομάδα Ρομποτικής Γυμνασίου Σκιάθου, με το δυναμικό παρόν της αλλά και την άψογη παρουσία της, έλαβε από τους διοργανωτές την πρόσκληση (πρόταση) να παρουσιάσει το project της στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024, στις 30 & 31 Μαρτίου στην Αθήνα.
  • Συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό: Αναγνώστου Ελπίδα, Γεωργίου Μαρία-Αρετή, Καλατζάκη Αντωνία, Καρυοφύλλη Μαργαρίτα, Μιτζέλου Αριάδνη, Νικητάκη Νίνα, Πασχάλη Αποστολία, Τσαλαγιώργος Ιωάννης, Τσάμτσας Θοδωρής, Σένκα Φαμπιόλα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Άννα Μπονάρου και Ροδάνθη Κομπογεννητάκη, οι οποίες παρακολούθησαν τα σεμινάρια ρομποτικής και στη συνέχεια ανέλαβαν να προπονήσουν του μαθητές/τριες του γυμνασίου, καθώς και τη διευθύντρια του γυμνασίου κ. Αικατερίνη Τόκα η οποία συνέδραμε στη οργάνωση της επίσκεψης των μαθητών/τριών στα Τρίκαλα. Ευχαριστούμε επίσης, τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων για την οικονομική ενίσχυση που παρείχε.


Photo Gallery