SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η ισοπέδωση της Αλοννήσου στο σεισμό της 9ης Μαρτίου 1965

2024-03-09 13:59:47
Η ισοπέδωση της Αλοννήσου στο σεισμό της 9ης Μαρτίου 1965

Την 9η Μαρτίου  του 1965 στις 20:00 μμ  ο εγκέλαδος  χτύπησε το νησί της Αλοννήσου με μια δόνηση της τάξεως των 6,1 Ρίχτερ. Το νησί υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές ενώ υπήρξαν 2 νεκρές ηλικιωμένες γυναίκες  και  τραυματίες. Ο ισχυρός μετασεισμός των 5,7 Ρίχτερ, ολοκληρώνει την καταστροφή. Συνολικά 561 κτίρια έχουν υποστεί υλικές ζημιές, σχεδόν το 70% των σπιτιών της χώρας. Το γεγονός της καταστροφής του νησιού οι αρχές της Μαγνησίας το πληροφορούνται  μετά από πολλές ώρες στις 4 το πρωί της επόμενης, δείγμα του χάους που επικρατούσε στον κρατικό  μηχανισμό.

 

Στο νησί  καταφθάνουν εφόδια την επόμενη μέρα το απόγευμα. Συνεργεία των αρμοδίων κρατικών αρχών πραγματοποιούν επιθεώρηση των ζημιών ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να σώσουν ότι μπορούν. Άνδρες του Στρατού ξηράς μεταφέρουν κουβέρτες και αντίσκηνα τα οποία διανεμήθηκαν στους άστεγους σεισμοπαθείς, οι οποίοι έλαβαν και χρηματικό βοήθημα από τις αρμόδιες αρχές.

 
Το νησί λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως επισκέπτεται και η βασίλισσα  Φρειδερίκη. Επίσης πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμοπαθείς, ενώ μονάδες του στρατού ξηράς θα βοηθήσουν στην κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων και ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να  επουλώσουν τις πληγές τους στις 13 Μαρτίου ένας νέος σεισμός με το ίδιο επίκεντρο ολοκληρώνει την καταστροφή πλήττοντας αυτή τη φορά και τη Σκόπελο.
 
Κυριάκος Ευσταθίου