«Ο Άγιος της Σκιάθου»: Η πρώτη ταινία για την Ελληνική Λογοτεχνία | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2024-03-04 20:11:45Στην εφημερίδα Ελευθερία στις 23/6/1965 διαβάζουμε τα εξής:
«Χθες το απόγευμα στο μεγάλο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου προεβλήθη το κινηματογραφικό δοκίμιο του Νέστορα Μάτσα που ιστορεί με εικόνες τη ζωή του Παπαδιαμάντη.
Αυτή η μικρού μήκους ταινία είναι η πρώτη προσπάθεια για την κινηματογραφική παρουσίαση και ανάλυση μορφών και έργων της λογοτεχνίας μας, σε αυστηρώς επιστημονικά δεδομένα.»
Ο καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ. Ζώρας τη χαρακτήρισε τότε ως «πνευματική επανάσταση»!
H ταινία- ντοκιμαντέρ φέρει τον τίτλο «Ο άγιος της Σκιάθου» κι αναφέρεται φυσικά στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:
1. Σκιάθος, τοποθεσίες του νησιού, το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αφήγηση της παιδικής του ηλικίας
2. Άγιο Όρος, μοναχοί
3. Αθήνα, Αναφιώτικα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπουδές και συγγραφικό έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη
4. Σκιάθος, στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων του νησιού και θάνατος του Αλ. Παπαδιαμάντη
Το ντοκιμαντέρ ήταν το δεύτερο του Νέστορα Μάτσα ύστερα από το «Το παραμύθι του Θεόφιλου» (1963). Τα κείμενα απέδωσαν ο Μάνος Κατράκης, ο Χριστόφορος Νέζερ και ο Αρτέμης Μάτσας, τους ήρωες υποδύθηκαν κάτοικοι του νησιού, ενώ τη διεύθυνση της φωτογραφίας ανέλαβε ο Βασίλης Κων/δης. Για την προβολή της Σκιάθου βέβαια, όπως έχουμε γράψει, είχε προηγηθεί η ταινία «Μιχάλης» το 1960 από τον John Ingram.
Ο Δήμος Σκιάθου για να τιμήσει το σημαντικό γεγονός της παπαδιαμαντικής κινηματογράφησης διοργάνωσε το επόμενο Σ/Κ (27-28/6/1965) εορταστικό διήμερο με τοπικούς χορούς, ξενάγηση των συντελεστών στο σπίτι του Παπαδιαμάντη και προβολή της ταινίας. Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκίνησαν τα ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΕΙΑ στο νησί που διεξάγονταν έκτοτε κάθε δύο χρόνια…
Ο γνωστός σε όλους Νέστορας Μάτσας (1935-2012) γύρισε την ίδια χρονιά στη Σκιάθο (1965) και την ταινία «Ο Μετανάστης», με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη , Αντιγόνη Βαλάκου, Τασσώ Καββαδία κ.α, που είναι η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη λογοτεχνικών έργων του Παπαδιαμάντη. («Ο Αμερικάνος», «Η τύχη απ’ την Αμέρικα»). Συνέγραψε επίσης τα βιβλία : «Αν δεις τον κυρ Αλέξανδρο- Η άλλη βιογραφία του Παπαδιαμάντη», «Μνημόσυνο του Αλεξ. Παπαδιαμάντη- Εβδομήντα χρόνια από την κοίμησή του», «Πλεύσατε βορείως των Σποράδων: Σκιάθος»