SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Διευθυντής Ασφάλειας Βόλου για ναρκωτικά : «Γίνεται μεγάλο παιχνίδι στα νησιά το καλοκαίρι και ειδικά στη Σκιάθο»

Δύο πακέτα κοκαΐνης, βάρους 2,5 κιλών βρήκαν στην άμμο τον Μάιο του 2022 εθελοντές που καθάριζαν την παραλία του Αγίου Παντελεήμονα 2024-03-03 09:46:07
Διευθυντής Ασφάλειας Βόλου για ναρκωτικά : «Γίνεται μεγάλο παιχνίδι στα νησιά το καλοκαίρι και ειδικά στη Σκιάθο»

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην ελληνική επαρχία τα πράγματα είναι ελάχιστα καλύτερα σε σχέση με την Αθήνα. Ωστόσο το πρόβλημα των ναρκωτικών υπάρχει παντού και είναι έντονο, και η Μαγνησία δεν αποτελεί εξαίρεση.  Ωστόσο όπως μας επισημαίνει και ο διευθυντής Ασφάλειας Βόλου, Διαμαντής Καρβέλης, αν κάποιος-α πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών μπορεί να ξεφύγει, αρκεί να το θέλει και ο ίδιος… 

Νέα ναρκωτικά έχουν κάνει λοιπόν την εμφάνισή τους στην περιοχή; «Η καινούργια ουσία που έχουμε βρει ως υπηρεσία στη Μαγνησία είναι το Τουσίμπι, γνωστό και ως ροζ κοκαΐνη» αναφέρει ο κ. Καρβέλης, ένα ναρκωτικό που έχει βρει τον δρόμο του από την Κολομβία στην Ευρώπη και είναι αυτό που χαρακτηρίζεται πλέον ως το ναρκωτικό των πλουσίων, περιέχοντας 2CB, ένα ψυχεδελικό ναρκωτικό, όπως και ποσότητες ΜDMA, κεταμίνης και ηρωίνης, ενώ στο τέλος μπορεί να μην περιέχει καθόλου κοκαΐνη.

Η κοκαΐνη όμως παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση και στη Μαγνησία. «Βλέπουμε συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες στις κατασχέσεις με φιξάκια κοκαΐνης. Παλιά η ηρωίνη είχε σχεδόν την αποκλειστικότητα και κοκαΐνη έβρισκες πάρα πολύ σπάνια. Παλιά θεωρούταν το ναρκωτικό των πλουσίων η κοκαΐνη. Πλέον στις πιάτσες έχει πέσει η τιμή, προφανώς από νόθευση που γίνεται» εξηγεί ο διευθυντής της Ασφάλειας Μαγνησίας.Οι κατασχέσεις κοκαΐνης φάνηκε να πολλαπλασιάζονται το 2023 στη Μαγνησία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μειούμενη εμφανίζεται η ηρωίνη, ενώ τα χάπια παραμένουν ως ποσότητες σε σταθερούς αριθμούς, χάπια δηλαδή που χρειάζονται ιατρική συνταγή και μπορεί υπό αυτήν και μόνο τη συνθήκη να τα προμηθευτεί κάποιος από φαρμακείο.

Ένα από αυτά είναι και το «μπούμπλε», Vulbegal όπως είναι η εμπορική του ονομασία, ένα εξαιρετικά εθιστικό ηρεμιστικό. H δραστική του ουσία είναι η φλουνιτραζεπάμη, ουσία που βρίσκεται και στα Rohypnol, τα αποκαλούμενα και ως χάπια του βιασμού, αφού βιαστές τα χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη για να παγιδεύσουν τα θύματά τους και να μην μπορούν ν’ αντιδράσουν…

 
 

«Έχουμε και συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση βουπρενορφίνης, φάρμακο που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για την απεξάρτηση από την ηρωίνη» συμπληρώνει επίσης, ενώ καταγράφεται αύξηση όσον αφορά τις κατασχέσεις στην ινδική κάνναβη, για να πενταπλασιαστούν οι ποσότητες που βρέθηκαν, χωρίς να περιλαμβάνονται τα δενδρύλλια.

Η Νεάπολη και η Σκιάθος στο μικροσκόπιο

Φυσικά δεν είναι όλες οι περιοχές του Βόλου σημεία διακίνησης, και προφανώς υπάρχουν κάποια τα οποία βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο.

 

«Η διαθεσιμότητα από τη Νεάπολη έχει συντελέσει προς την αύξηση της διακίνησης. Είναι κέντρο διακίνησης η Νεάπολη» αναφέρει ο κ. Καρβέλης και συμπληρώνει: «Παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία από τη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε βγάλει τρεις φορές εγκληματική οργάνωση, συνεχίζεται η παράνομη διαδικασία. Σε καθημερινή βάση γίνεται προσπάθεια και σ’ αυτήν την περιοχή, θέλοντας σφαιρική αντιμετώπιση απ’ όλους τους φορείς για να αντιμετωπιστεί πλήρως το ζήτημα, και όχι μόνο από την Αστυνομία».

Βέβαια, δεν απασχολεί μόνο η ηπειρωτική Μαγνησία, καθώς τη θερινή περίοδο ειδικά απασχολεί πολύ και το νησί της Σκιάθου, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, όπως και σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης και ινδικής κάνναβης! «Γίνεται μεγάλο παιχνίδι στα νησιά το καλοκαίρι και ειδικά στη Σκιάθο, με επιχειρήσεις να γίνονται όπως πρέπει» είναι το σχόλιο του κου Καρβέλη, ενώ μας υπενθυμίζει ότι τον Μάιο του 2022 εθελοντές που καθάριζαν την παραλία του Αγίου Παντελεήμονα στη Σκιάθο είχαν βρει δύο πακέτα κοκαΐνης στην άμμο, βάρους 2,5 κιλών!

 

Συλλήψεις και ανηλίκων…

Σύμφωνα με τον κο Καρβέλη, το 2023 στη Μαγνησία έγιναν περισσότερες συλλήψεις για ναρκωτικά σε σχέση με το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες… κυριαρχούν σ’ αυτές, καταλήγοντας με χειροπέδες σε σχέση με γυναίκες.

«Οι γυναίκες μοιάζουν να είναι πιο προσγειωμένες, αλλά και όταν εντοπίζονται και συλλαμβάνονται είναι πιο συνεργάσιμες» διαπιστώνει και βάσει εμπειρίας ο διευθυντής της Ασφάλειας. «Ίσως οι άνδρες είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερο ρίσκο, μπαίνοντας στη διαδικασία χρήσης ναρκωτικών» υποθέτει και ο ίδιος. Ο μέσος όρος ηλικίας, όντως μειώνεται. Ίδιες συλλήψεις και το 2022 και το 2023, παιδιών από 15 έως 17 ετών. «Συλλήψεις ακόμη πιο νέων δεν έχουμε. Βέβαια γενικά τα μικρότερης ηλικίας άτομα είναι και πιο δύσκολα στη διαχείριση σε σχέση με ενήλικες που συλλαμβάνονται» σημειώνει. Άλλωστε εξηγεί, ότι όντως σε κάποια θέματα έχουν αλλάξει οι εποχές, καθώς πλέον η πληροφορία στα παιδιά διαχέεται πιο εύκολα, ακόμη και για παραβατικά θέματα. Όσον αφορά διακινητές, ούτε αυτοί ξεφεύγουν, με άτομα 19 έως 50 ετών να έχουν συλληφθεί από τις Αρχές, συνολικά 14 το 2022, και Έλληνες, και Έλληνες Ρομά και άλλων εθνικοτήτων, κυρίως από γειτονικές χώρες. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά δεν είναι, ενώ οι υποθέσεις ναρκωτικών που απασχόλησαν τις Αρχές το 2023 ήταν αρκετά περισσότερες.

 

«Η οικογένεια πρέπει να είναι υποστηρικτική»

Σχετικά από την άλλη με τους γονείς, και πάλι πρόκειται για περιπτώσεις και περιπτώσεις. Μπορεί να τύχει οικογένεια που πέφτει από τα σύννεφα όταν μαθαίνει ότι το παιδί της έχει συλληφθεί με ναρκωτικά, μπορεί όμως να μην μπει καν στη διαδικασία να εμφανιστεί, χωρίς να λείπουν ακόμη και ακραία περιστατικά, ακόμη και με παραβατική συμπεριφορά ολόκληρης οικογένειας.

«Στους γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με χρήση στα παιδιά τους, συστήνουμε να απευθυνθούν σε πρώτη φάση σε κάποιον ειδικό, σε έναν ψυχολόγο, όλη η οικογένεια. Για να οδηγηθεί ένα παιδί στη χρήση ουσιών, κάτι έχει φταίξει. Κάτι μπορεί να μην κάνουν καλά και οι γονείς» υπογραμμίζει ο κ. Καρβέλης.

Μάλιστα, εξηγεί: «Έχουμε δει και περιπτώσεις γονείς να δίνουν προσοχή σε ένα από τα παιδιά τους και να παραμελούν το άλλο, που στρέφεται τελικά σε ακραίες συμπεριφορές ή και σε χρήση. Μας είχε πει κάποτε μία κοπέλα ότι ήταν η καλύτερη μαθήτρια αλλά ότι της την έδωσε και έκανε ό,τι έκανε. Από τη συζήτηση βγήκε ότι τον αδερφό της- που ήταν πιο παραβατικός- οι γονείς τον πρόσεχαν συνέχεια και τον φρόντιζαν, ενώ αυτήν όχι. Και όταν λες στους γονείς κάτι τέτοιο, σε κοιτάζουν απλά».

Έχοντας δει ομολογουμένως αρκετά, ο κ. Καρβέλης έχει να συμβουλεύσει: «Πρέπει οι γονείς να μιλάνε με τα παιδιά καθημερινά και να βλέπουν τα προβλήματά τους. Να μην είναι ασφυκτικοί, πιεστικοί… Είναι κάποιοι γονείς ακραίοι ενώ όλα χρειάζονται μέτρο. Μετά το παιδί αν ξεφύγει δεν μπορεί να μαζευτεί εύκολα».

Θα κλείσουμε με το αισιόδοξο μήνυμα…

Αν κάποιο παιδί πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών, μπορεί να ξεφύγει;

Ο διευθυντής της Ασφάλειας Μαγνησίας είναι κατηγορηματικός. «Εννοείται ότι μπορεί, αρκεί να θέλει και οι γονείς να είναι υποστηρικτικοί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα παιδί, όταν είχα αναλάβει αρχικά τη Δίωξη… Ήταν οριακά στο να αρχίσει την ενέσιμη χρήση, κάνοντας ήδη πάντως σκληρά ναρκωτικά. Όταν κατάλαβαν οι γονείς και είχε συλληφθεί κιόλας, οι γονείς του πήγαιναν μαζί του συνεχώς σε κάθε δραστηριότητα. Του έδειχναν ότι τον στηρίζουν και ότι ήταν εκεί για να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από όλο αυτό. Αυτό το παιδί καθάρισε, έκανε οικογένεια με παιδιά, έχει τη δουλειά του και κατά καιρούς έρχεται και ο ίδιος και οι γονείς του και λένε ότι τότε ήταν η ευκαιρία να ξεφύγει. Πρέπει το οικογενειακό περιβάλλον να είναι υποστηρικτικό και να το θέλει και το ίδιο το άτομο να ξεφύγει».

Πηγη:magnesianews