SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης & του ΧΥΤΑ Σκιάθου επισκέφτηκαν τα μέλη του Ecozin

2024-03-01 19:14:45
Τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης & του ΧΥΤΑ Σκιάθου επισκέφτηκαν τα μέλη του Ecozin
Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, μέλη του συλλόγου μας επισκεφτήκαμε τον ΧΥΤΑ Σκιάθου, καθώς και τον χώρο ανακύκλωσης (στον παλιό ΧΑΔΑ), προκειμένου να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, οι οποίοι μας ξενάγησαν στους χώρους, προσπάθεια του Δήμου είναι η ενταντικοποίηση της ανακύκλωσης, ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση της χρήσης του ΧΥΤΑ, για τον οποίο ήδη έχει εκπονειθεί μελέτη επέκτασης.
 
Να σημειωθεί, ότι κατά τους χειμερινούς μήνες συλλέγονται στο νησί μας γύρω στους 15 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, ενώ στους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να φθάσουν τους 50 με 55 τόνους ημερησίως. Παρόλο που η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ζητά να συλλέγονται τα απορρίμματα σε 3 ξεχωριστά ρεύματα (χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο), λόγω πρακτικών δυσκολιών (κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού!) στο νησί μας συλλέγονται όλα μαζί και αναγκαστικά ο διαχωρισμός γίνεται στο χώρο ανακύκλωσης (δείτε τελευταίες φωτογραφίες).
 
Την εργολαβία της ανακύκλωσης στο νησί μας έχει από τον Αύγουστο 2023 η εταιρεία RAM, η οποία είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην Τήλο, όπου έχουν ετησίως περίπου 525 τόνους απορριμμάτων (πολύ μικρότερες ποσότητες ασφαλώς από τις δικές μας), τα οποία κατέληγαν στον τοπικό ΧΥΤΑ, εκ των οποίων ανακυκλωνόταν μόνο το 10%, τη στιγμή που ο εθνικός στόχος έως το 2025 ορίζεται στο 55%. Σήμερα έχει εξελιχθεί στο πρώτο νησί παγκοσμίως που πέτυχε 100% εκτροπή από την ταφή αποβλήτων, με το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και κομποστοποιούνται από τα απόβλητα να αγγίζει το 86%!
 
Ενδιαφέρον είναι να αναφέρουμε, ότι βάση των επίσημων στοιχείων της ΕΕΑΑ έφυγαν από το νησί μας συνολικά (χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο) το 2020 γύρω στους 300 τόνους, το 2021 γύρω στους 310 τόνους και δυστυχώς το 2022 μόνο 150 τόνους, το οποίο και οδήγησε σε αλλαγή του εργολάβου που είχε αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης.
 
Στην καλύτερη περίπτωση να ανακυκλώνεται ετησίως το 4% των απορριμμάτων του νησιού!
Ευελπιστούμε η RAM να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δικού μας νησιού και να έχουμε ουσιαστική και σημαντική βελτίωση, όσο αφορά τον όγκο των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, τα οποία στέλνονται στην ΕΕΑΑ!

Photo Gallery