SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Από την Σκιάθο αποστολή Ανθρωπιστική, Πολιτιστική και Ακαδημαϊκή στο Buenos Aires της Αργεντινής.

2024-02-22 08:24:22
Από την Σκιάθο αποστολή Ανθρωπιστική, Πολιτιστική και Ακαδημαϊκή στο Buenos Aires της Αργεντινής.

Στα πλαίσια της εβδομάδας Ελληνοαργεντινής φιλίας και ειρήνης, η «Βαλκανική Αμφικτυονία» διοργάνωσε ακαδημαϊκή, ανθρωπιστική και πολιτιστική αποστολή στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, μεταξύ 25 - 30 Νοεμβρίου 2023 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

 

Τον Συντονισμό της  ανθρωπιστικής αποστολής από την Σκιάθο ανέλαβε η συμπατριώτισσά μας εικαστικός κ. Καλατζή Μαρία η οποία είναι ενεργό μέλος της «Βαλκανικής Αμφικτυονίας».

Πρόεδρος αυτής είναι η Δρ. Ελένη Μαντρατζή, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και LLM Αστικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ευγενής χορηγός της αποστολής σχολικών ειδών, κ.λ.π από την Σκιάθο ήταν τα καταστήματα Super Market Σκλαβενίτης με την διαμεσολάβηση του υπεύθυνου πωλήσεων κ. Μαρκόπουλου Κωνσταντίνου.

‘Οσα με θυσία και αγάπη διέθεσαν και οι 59 χορηγοί έγιναν δεκτά από όλους τους ανθρώπους στην Αργεντινή με απερίγραπτη χαρά, ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την φιλάνθρωπη προσφορά.

 

Ανταπέδωσαν με πρωτότυπα καθημερινά καλωσορίσματα, συνεντεύξεις, χορούς, κεράσματα, αγάπη, πνευματική και ηθική συμπαράσταση, αλλά και επισημότητες με αίγλη σε χρώματα γεμάτα Ελλάδα.

Συμπεριλαμβανομένων δράσεων και παραστάσεων αδελφοποιήσεως, εις ένδειξη αναγνωρίσεως φιλίας και συνεργασίας, διδασκαλίας χορών, τραγουδιών και τεχνών, ολοκλήρωσε η Τελετή Λήξεως, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας και της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής, παρουσία και της Πρεσβείας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα της κ. Ελισσάβετ Φωτιάδου, Πρέσβειρας και του κ. Φώτη Φιλέντα, Προξένου.

 

Συμμετείχαν εκατοντάδες ‘Ελληνες Ομογενείς, Αργεντινοί, Λατινοαμερικάνοι και Φιλέλληνες, που ταξίδεψαν από διάφορα σημεία του κόσμου για να δώσουν το παρών στην προβολή και διάδοση του Ελληνισμού.

 

Τιμητικά ευχαριστήρια διπλώματα δόθηκαν στους χορηγούς και συντονιστές, για την συμβολή και επιτυχή επίτευξη της υλοποίησης αυτής της αποστολής, σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ Μπος και το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολεως.

 

Δραστηριότητες ακαδημαϊκές, ανθρωπιστικές και πολιτιστικές, διήνθησαν την Ελληνοαργεντίνικη Εβδομάδα Φιλίας, υπό τη συνδιοργάνωση της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, εκπροσωπουμένης από την δικηγόρο και πρόεδρό του Δρα. Ελένη Γ. Μαντρατζή, την κ. Κυριακή Δαγγούλη- Στυλιανίδη, επιχειρηματία εκ Θεσσαλονίκης και την παιδαγωγό κ. Παρασκευή Καρανικόλα- Χατζηστεφάνου.

Μέλη και κοσμήτορες διά της παρουσίας τους, την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος, της Πρεσβείας της Ελλάδος  στην Αργεντινή και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Ιδρύματος Μαρίας ΤΣΑΚΟΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Διαδόσεως της Ελληνικής Γλώσσας.

Του Συνδέσμου Επιστημόνων και Συγγραφέων της Αργεντινής,  της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, της Διεθνούς Ενώσεως Συγγραφέων Ελληνικής γλώσσας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Αργεντινής, της «Φωνής της Ελλάδας» και της «ERT WORLD».

Παρουσιάστρια της Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» η πρόεδρός του κ. Χριστίνα Τσαρδίκου ιατρός - πλαστική χειρουργός, στα πλαίσια του Δωδεκάτου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Ελληνισμό (Congreso Helénico) που διοργάνωσε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες Άιρες ( Universidad Nacional de Buenos Aires) και το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών.

Το Δήμο Μπουένος Άιρες (Municipalidadde Buenos Aires), το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, την Ελληνική Κοινότητα Μπουένος Άιρες  (Colectividad Helénicade Buenos Aires), τον Ελληνικό Σύλλογο Αλληλεγγύης- Γηροκομείο «Άγιος Δημήτριος» του Μπουένος Άιρες, τα Σχολεία «Αθηναγόρας» (Instituto Griego Atenágoras) και το «Διαπιστευμένο Ινστιτούτο Ελληνικής Κοινότητας» (Instituto Incorporado Colectividad Helenico), που απετέλεσαν και τους αποδέκτες του ανθρωπιστικού και πολιτιστικού υλικού.


Η Βαλκανική Αμφικτυονία-Σύνδεσμος Νέων Βαλκανικών Χωρών είναι μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ως «Διπλωμάτης των Λαών» επί 12 χρόνια διοργανώνει εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, αποστολές ειρήνης, αδελφοποιήσεις και εκατοντάδες διεθνείς συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας θέματα κοινά, πολιτιστικά, επιστημονικά, για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών.
‘Ανθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης, περί τα 1000 μέλη της δραστηριοποιούνται στα πλαίσια ανθρωπιστικών αποστολών.

Η Αμφικτυονία, εκπροσωπούμενη από την πρόεδρό της Δρα. Ελένη Μαντρατζή, δικηγόρο και άνθρωπο με ανωτερότητα ψυχής, έχει δραστηριοποιηθεί σε μία σειρά Ιεραποστολικών αποστολών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως στην Harare – Zimbabwe- Angola καθώς και βαπτίσεις παιδιών στον Άγιο Σεραφείμ Κύκκου και στον ΄Αγιο Νεκτάριο, σε σχολεία και Ορφανοτροφεία στην Siera Leone – Kroo Bay - Waterloo & Freetown, στην Τύνιδα- Τυνησίας καθώς επίσης στο Εl Salvador και  Μexico.
Στο Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο Antanaribo στην Μαδαγασκάρη, στο Ορφανοτροφείο Aldeas Infantiles S.O.S Εsteli της Νικαράγουα και στην Κοινότητα Mundo Novo στο Rio De Janeiro- Bραζιλίας, στην Τανζανία υπό την καθοδήγηση και διοργάνωση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουκόμπα και Δυτικής Τανζανίας Χρυσοστόμου Μαϊδώνη και το ωμοφόριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.
Aποστολή ειρήνης στο Ορφανοτροφείο Ορθοδόξων Χριστιανών «Hogar Rafael Ayau» της Γουατεμάλας, στην  Jinja Ουγκάντας, στην Κοινότητα Ιθαγενών «Yagua», Αμαζόνιος- Περού, στο Vancouver του Καναδά και στην Εnsenada – Μεξικό, παροχή ανθρωπιστικής – φαρμακευτικής βοήθειας – Ερυθρός σταυρός στο Santiago- Xιλή.

Διάλογος Νέων στο Bacu – Aζερμπαϊτζάν, ως στόχο  την προσέγγιση των Νέων από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.
Παρουσιάσεις προγραμμάτων σε Πανεπιστήμια στην Bogota της Κολομβίας «Ο ρόλος των Αμφικτυονιών στην αρχαιότητα, και η δραστηριότητα και το έργο σε διεθνές επίπεδο της σύγχρονης «Αμφικτυονίας».

Πλείστα Διαστημικά προγράμματα εκπαίδευσης «Space Camp» στα οποία συμμετείχαν και μαθητές από το Γυμνάσιο Σκιάθου ως υπότροφοι το 2016 με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της εικαστικού κ. Καλατζή Μαρίας.
Το διαστημικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «Space Camp», βρίσκεται στη Σμύρνη της Τουρκίας και βασίζεται σε δεδομένα αστροναυτικής και διαστημικής της NASA. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι ηλικίας 12- 15 ετών.
Το Space Camp, χορηγώντας υποτροφίες διά μέσου του Διεθνούς Οργανισμού Global Friendship Through Space Education και με την ευγενική χορηγία και οργάνωση της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, παρέχει τη δυνατότητα σε νέους μαθητές που διακρίνονται στα γράμματα και τις θετικές ιδίως επιστήμες, ν’ ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα αστροναυτικής και διαστημοπλοίων, να συναναστραφούν με ομοτίμους τους απ’ όλον τον κόσμο για θέματα επιστημονικά και να προβάλουν τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας τους ως «πρεσβευτές» αυτής.

Ελληνισμός κι Ολυμπισμός, η Φλόγα θα μείνει πάντα αναμμένη, γιατί  η παρακαταθήκη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Ολυμπισμού διαπότισε όλο τον κόσμο, κι αποτυπώθηκε σε ιδέες και αξιώματα ζωής, εξελίχθηκε κι αναπαράχθηκε σε όλη την υφήλιο. Η κληρονομιά και η ευθύνη μας, ο γνήσιος δεσμός μας με το πολιτιστικό χρέος μας, ως απογόνων ενός πλουσίου πολιτισμού, βρίσκεται διαρκώς, σε εξέλιξη, κρίνεται και αξιολογείται από εμάς, καταστρέφεται ή εμπλουτίζεται κι αναδεικνύεται από έναν προς έναν εξ ημών και υμών…

(Απόσπασμα από το λόγο της κ. Ελένης Μαντρατζή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή -, Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό)

Photo Gallery