Ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο κομμάτι των χειρουργείων.

«Ο ικανοποιητικός χρόνος αναμονής για τους πολίτες σημαίνει υγεία και ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί κάποιος να πονάει ή να μην μπορεί να δει λόγω καταρράκτη και να μην μπορεί να χειρουργηθεί», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στη συνέχεια είπε: «Υπήρχαν 120.000 περιστατικά σε αναμονή και τώρα κάνουμε εκκαθάριση, από την οποία φαίνεται ότι το 38% δεν χρειάζεται πλέον χειρουργείο, διότι είχαν ήδη χειρουργηθεί. Σήμερα, περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες».

Η κατανομή των περιστατικών σύμφωνα με την παρουσίαση του υφυπουργού:

  • 0-4 μήνες που χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, περιμένουν 44.000 περιστατικά
  • 4-12 μήνες 32.000 περιπτώσεις
  • περισσότερο από 12 μήνες περιμένουν περισσότεροι από 26.000 περιστατικά

Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις σε αναμονή είναι:

  • καταρράκτης
  • αρθροπλαστική γόνατος
  • αρθροπλαστική ισχίου
  • αμυγδαλεκτομή

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων. «Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά θα είναι οι 6 κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό.

Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επίσης, οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή κλινικής και χειρουργείου, καθώς σε 3 μήνες θα μπορούν να βλέπουν online και σε πραγματικό χρόνο τις λίστες αναμονής. Μάλιστα, όσοι έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες στην πρωινή λίστα χειρουργείων θα μπορούν να μπουν στα απογευματινά χωρίς επιβάρυνση.