Η παραλία Κοκκινόκαστρο

Όταν φτάσαμε στο Κοκκινόκαστρο, αφού παρκάραμε και πριν κατεβούμε τα σκαλάκια και τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στην ακτή, επιλέξαμε να σταματήσουμε για λίγο εκεί και να θαυμάσουμε το τοπίο. Ο κόκκινος βράχος που μπαίνει βαθιά μέσα στη θάλασσα συνδυάζεται αρμονικά με τα πράσινα δέντρα των λόφων, το βαθυγάλανο νερό, τις πέτρες, τα βότσαλα και την άμμο της παραλίας που συνδυάζουν διάφορες αποχρώσεις -από το γκρι, στο άσπρο και στο κίτρινο. Κοινώς, ένας χρωματικός συνδυασμός που ήταν ο καλύτερος πρόλογος πριν απολαύσουμε το μπάνιο μας.

Γιατί Κοκκινόκαστρο;

Το όνομα της παραλίας μοιάζει «παραπλανητικό». Θα ήταν πιο ταιριαστό να λέγεται Κοκκινόβραχος ή κάτι αντίστοιχο, γιατί κάστρο δεν θα δείτε. Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση της ονομασίας της παραλίας αναφέρει ότι ίσως αυτή οφείλεται στον νεολιθικό οικισμό που υπήρχε εκεί κοντά, όπως έδειξαν οι ανασκαφές. Σε αυτό τον οικισμό οφείλεται ίσως το δεύτερο συνθετικό στην ονομασία της παραλίας.

 
 
 

Πώς θα φτάσετε

Από την πρωτεύουσα και το λιμάνι της Αλοννήσου, το Πατητήρι, το Κοκκινόκαστρο απέχει 6 χιλιόμετρα και κάτι λιγότερο από 15 λεπτά οδήγησης. Υπάρχει αρκετός χώρος για πάρκινγκ ενώ για να φτάσετε έως την ακτή θα χρειαστεί να κατεβείτε μερικές δεκάδες σκαλιά.

Μερικά γενικά tips για τις διακοπές στην Αλόννησο

  • Ακόμα και να μην είστε φίλοι της πεζοπορίας, αξίζει να πάρετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια. Η καταπράσινη Αλόννησος είναι ένα νησί που αξίζει να γνωρίσετε με τα πόδια.
  • Ακόμα και τις ζεστότερες καλοκαιρινές μέρες, το νησί λόγω του άφθονου πράσινου παραμένει δροσερό. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να έχετε κάποιο ελαφρύ μπουφάν για τις βραδινές ώρες.
  • Ακόμα και αν μείνετε ελάχιστα στο νησί επιβάλλεται να περάσετε κάποιο χρόνο στη Χώρα του νησιού. Την ωραιότερη κατά τη γνώμη μας στις Σποράδες.
  • Τον Ιούλιο, μη χάσετε την αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος.
  • Ακόμα και αν δεν κάνετε καταδύσεις, μπορείτε να κάνετε μία εικονική κατάδυση στο Κέντρο Ενημέρωσης του Υποβρύχιου Μουσείου Αλοννήσου, του πρώτου στο είδος του στην Ελλάδα.