SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(Εικόνες) Η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Σε κλιμα εορταστικό και συγκίνησης 2024-01-22 10:28:18
(Εικόνες) Η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου παρουσίασε μία ξεχωριστή μουσικοχορευτική παράσταση, συμπλέκοντας ιστορικές μνήμες με μουσική και χορό σε ένα φόντο με φωτογραφίες από το ιστορικό αρχείο της.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες απέκλισαν πολλούς εκτός νησιού. Ανάμεσα στα μέλη και του φίλους της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου βρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους εκπροσωπώντας τη Δημοτική αρχή, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Σκιάθου κ. Σταματίνα Χονδρονικολή, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών & πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής δήμου Σκιάθου κ. Ευθύμιος Βερβέρης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου κ. Μάρκος Βαζάκας. Η κυρία Σταματίνα Χονδρονικολή απεύθυνε το χαιρετισμό του Δημάρχου ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερο ζήλο, ανειλημμένες όμως υποχρεώσεις τον ήθελαν εκτός Σκιάθου. Ο νέος πρόεδρος της Ένωσης κ. Κωνσταντίνος Καρακούδας απηύθυνε χαιρετισμό και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα με την συνοδεία των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.

Τη βραδιά πλαισίωσαν χορευτικά παιδιά και ενήλικες του Χορευτικού Συλλόγου Σκιάθου, ενώ μοιράστηκαν και δωρεάν λαχνοί και κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας κληρωθήκαν συμβολικά δώρα. 

Η κ. Βερβέρη Μαρία κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, έκανε μία ιστορική ανασκόπηση της πορείας της Ένωσης μέσα στα χρόνια, από την αφετηρία το 1924 και την ίδρυση του σωματείου "Μικρασιατική Ένωση Σκιάθου" που στόχο είχε την ηθική και υλική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών που βίωναν  τον ξεριζωμό μέχρι την επανίδρυση του 1988 που τροποποίησε τον σκοπό της Ένωσης σε ανάγκη διατήρησης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 1988 η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου αποκτά και το πρώτο της λογότυπο - σφραγίδα το οποίο σχεδίασε ο μικρασιάτης εικαστικός Ν.Ακρίβος. Μετά από ένα διάστημα αδράνειας η Ένωση ανασυστήνεται το 2009 με την πολύτιμη συνδρομή του στρατηγού Δημήτριου Κατερίνη και έκτοτε διαγράφει μία σταθερή πορεία διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης των μικρασιατών της Σκιάθου.

 

Μία ανάγνωση των ονομάτων των ατόμων που αποτέλεσαν μέσα στα χρόνια μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Μικρασιατών, δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα πως οι μικρασιάτες της Σκιάθου ήταν και είναι ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας της Σκιάθου και έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά τους μέσα στην ίδια την ύπαρξη του νησιού συνυφαίνοντας πολιτιστικά ήθη και έθιμα. 

Ενδεικτικά κάποια από τα ονόματα που άφησαν την παρακαταθήκη τους στην Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου είναι:

Βαζάκας Απόστολος, Δημήτριος Κοντός, Ζανής Κουκιάς, Ιωάννης Καρακούδας, Σταματίνα Χονδρονικολή, Απόστολος Βαρθαλαμής, Γεώργιος Θεοδώρου, Λαμπρινουδάκης Ελευθέριος, Κούτουκας Ιωάννης, Μπούρτζικας Νικόλαος, Τζούμας Αθανάσιος, Τριανταφυλλιά Μελεφάλη, Βερβέρη Μαρία, Θοδωρής Τζούμας (νυν Δήμαρχος Σκιάθου), Αργυρώ Γιοβανάκη, Μαλαμώ Μαθηνού, Σαραντινού Πόπη, Ακρίβος Νικόλαος, Μπαράκη Συραϊνώ, Δημάκη Αικατερίνη, Τσουρού Ευαγγελία, Γιαννίτσης Ιωάννης, Διολέττα Κων/να, Πάτερ Παντελεήμων, Δαμάσκου Κυριακή, Τζούμας Νικόλαος, Κούτουκα Αιμιλία.

 

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και το πρώτο δείγμα γραφής του νέου Δ.Σ της ένωσης, που εκλέχθηκε πρόσφατα και αποτελείται από τον κ. Κωνσταντίνο Καρακούδα πρόεδρο, την κ. Βερβέρη Μαρία Αντιπρόεδρο, την κ. Γιοβανάκη Αργυρώ γραμματέα, την κ. Ράνια Κουμπή ταμία, τον κ. Τζούμα Θάνο μέλος & την κ. Μπαράκη Συραϊνώ αναπληρωματικό μέλος.

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή η μικρή Κωνσταντίνα Βλαχογιάννη, η οποία τραγούδησε Παραδοσιακά Σμυρνέικα τραγούδια με την μουσική πλαισίωση των αδελφών Ασημακόπουλου και του κ. Κωνσταντίνου Καρακούδα. 

Η νέα γενιά λαμβάνει την σκυτάλη μνήμης και συνέχειας και οι παλαιότεροι στηρίζουν και συγκινούνται καθώς αναδεικνύεται η αξία του πολιτισμού μας και αυτό είναι που μας δίνει ταυτότητα και ουσία ύπαρξης.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Μπαναΐ

Φωτογραφίες:Tina Whittington

 

Photo Gallery