SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ελληνικά Χριστούγεννα με το παραδοσιακό καραβάκι | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

2023-12-23 00:26:28

Σε κάποια σπίτια στολίζουν ακόμα ελληνικά παραδοσιακά καραβάκια είτε επειδή οι ένοικοί τους έχουν μνήμες θαλασσινές, είτε για να καλωσορίσουν ναυτικούς που περιμένουν στις γιορτές, είτε γιατί λείπουν στα ξένα αγαπημένοι τους κι αισθάνονται πως έτσι βρίσκονται κοντά τους, είτε απλά για να τηρήσουν την προ πολλού χαμένη μας παράδοση. Κάποιοι και σαν τάμα προς τον Άι- Νικόλα, για θάλασσες μπουνάτσες….

Με τέτοια καραβάκια βγαίναμε, ως σχολιαρόπαιδα   στη δεκαετία του 70, να πούμε τα κάλαντα στους συγχωριανούς μας. Κι ήταν ό,τι πιο φυσικό για μας που ζούσαμε σε νησί ζυμωμένο με τη θάλασσα, τη ναυπηγική και τη ναυτιλία.

Τα καραβάκια γενικά, πιστεύω πως αποτελούν το πιο όμορφο στολίδι για κάθε ελληνικό σπίτι κι, ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα σπουδαίοι τεχνίτες που ασχολούνται με τη μικροναυπηγική.

Αναφέρω ενδεικτικά λίγους Σποραδίτες:

Τον Γιάννη Μπουνταλά από τη Σκόπελο που έμαθε την τέχνη απ’ τον πατέρα του, τον καραβαμαραγκό Τριαντάφυλλο, ο οποίος προς τα τέλη του 60 αναγκάστηκε να στραφεί σ’ αυτή την ασχολία για να βιοποριστεί μετά το κλείσιμο των ταρσανάδων. Ο Γιάννης σήμερα μεταλαμπαδεύει την τέχνη στην κόρη του  Ρηγίνα στο εργαστήρι του στη Χώρα της Σκοπέλου.

Επίσης, τον Σκοπελίτη Παναγιώτη Σοφικίτη, φιλόλογο καθηγητή, που ζει μόνιμα στην Καλαμάτα και δημιουργεί σπάνια έργα τέχνης της ναυτικής μας ιστορίας.

Από τη Σκιάθο γνωρίζω τον Αθανάσιο Σταματά που καταγίνεται χρόνια με την μικροναυπηγική και  κατάγεται από ντόπια οικογένεια καραβοναυπηγών με μακρά παράδοση στον χώρο της σχεδίασης και της κατασκευής ξύλινων σκαριών.

Να αναφέρω τέλος, τον αυτοδίδακτο μικροναυπηγό Αντώνη Τζούμα που ζει και δημιουργεί μόνιμα στο Βόλο μα ο πατέρας του ήταν απ’ τη Σκιάθο κι απ’ αυτόν, όπως δήλωσε ο ίδιος, κόλλησε το ‘’μικρόβιο’’ όταν τον είδε μικρός να διπλώνει έναν γαζοτενεκέ και να φτιάχνει καραβάκι.

Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, πως το χειροποίητο καράβι είναι ακριβό να τ’ αποχτήσει κανείς και στη συνέχεια να το στολίσει τα Χριστούγεννα. Ασφαλώς και είναι γιατί έχει πολλή δουλειά η κατασκευή του. Γι’ αυτόν όμως ειδικά το σκοπό του στολισμού, υπάρχουν και εκείνα του εμπορίου που η τιμή τους μπορεί να μην ξεπερνά εκείνη ενός Χριστουγεννιάτικου δέντρου.  Αν επιλέξουμε κάτι τέτοιο πάντως, ας πάρουμε μια μικρογραφία σκάφους ελληνικού…