SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η πιλοτική δοκιμή του υποβρυχίου ROV

2023-11-05 19:56:07
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, η πιλοτική δοκιμή του υποβρυχίου ROV στα πλαίσια του ερευνητικού έργου u-archaeorov. Το RIV είναι σε θέση να συνεισφέρει σημαντικά σε ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή και επισκόπηση, καθώς και να δουλέψει σε συνεργασία με τους ενάλιους αρχαιολόγους είτε τηλεκατευθυνόμενα ή αυτόνομα.
Η ΥΔΡΙΑ όπως ονομάσαμε το ROV μας, δύναται να βοηθήσει στην επικοινωνία του επιστήμονα δύτη και του σκάφους υποστήριξης μέσω κινητού τηλεφώνου που διαθέτει στο βυθό, όπως και ο δύτης δύναται να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο υποβρυχίως.
Επιπρόσθετα, με τις στερεοσκοπικές κάμερες που διαθέτει δύναται να φωτογραφίσει ενώ κινείται αυτόνομα, την περιοχή ενδιαφέροντος της ανασκαφής και να δημιουργήσει σε ζωντανό σχεδόν χρόνο τρισδιάστατο μοντέλο και φωτομωσαϊκό του βυθού και των ευρημάτων.
Με τον ρυθμιζόμενης πίεσης αυτόνομο ή τηλεκαυτευθυνόμενο βραχίονα του, μπορεί να μεταφέρει και να αποθέσει αντικείμενα, να ανελκύσει αντικείμενα, να χειριστεί βούρτσα, καθώς και τον σωλήνα αναρρόφησης σε βάθη που ξεπερνούν κατά πολύ τα 120 μέτρα.
Σε φάση επισκόπησης του βυθού δύναται να αναγνωρίζει αρχαία αντικείμενα όπως άγκυρες, αμφορείς κα μέσω τεχνητής νοημοσύνης, να καταγράφει το στίγμα τους και να γεωαναφέρει την θέση τους. Διαθέτει δύο ανεξάρτητα συστήματα προσδιορισμού θέσης, δύο βαθύτερα (κατακόρυφο και εμπρόσθιο), σύστημα ακινητοποίησης στον βυθό και ένα δεύτερο αντικαταστάτη.
Είναι σε θέση να τραβήξει φωτογραφίες αρχαιολογικών ευρημάτων με ψηφιακή τοποθέτηση του Βορρά και της κλίμακας. Παράλληλα, είναι αρκετά ελαφρύ για να μπορούν να το τοποθετήσουν και να το ανελκύσουν από το βυθό δύο άτομα, όπως και να το χειριστούν από το σκάφος υποστήριξης.
Η πιλοτική δοκιμή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αρχαιολογικής ανασκαφής στο ναυάγιο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (περίπου 1180 π.Χ.) στη Βραχονησίδα Μόδι στον Αργοσαρωνικό που εκτελεί το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών υπό τη διεύθυνση του εξαιρετικού ενάλιου αρχαιολόγου και πανω από όλα φίλου Χρήστου Αγουρίδη.
Είμαι πολύ χαρούμενος και κυρίως περήφανος που συμμετείχα για άλλη μια χρονιά εθελοντικά στην ανασκαφή στο Μόδι και που είμαι μέλος του Ι.ΕΝ.Α.Ε. από το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια έχω κερδίσει πάρα πολλά από τη συμμετοχή μου στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες, ενώ παράλληλα που δίνεται η ευκαιρία να συνεισφέρω και στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.
+7
Όλες οι αντιδράσεις:
Dimitris Pafras και 56 ακόμη