SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Οι επερχόμενες τοπικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες | γράφει ο Γιάννης Πατσής (*)

2023-10-02 20:36:04

Από τύχη ευτυχώς δεν έχουμε βιώσει καταστάσεις που βιώνουν σε όλη τη Θεσσαλία συνάνθρωποι μας, δηλαδή να καίγονται το καλοκαίρι και να πνίγονται το χειμώνα. Είδαμε ανθρώπους να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, οικογένειες να χάνουν τα πάντα. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε και εμείς στη Σκόπελο το 2015. Όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ.

Σε έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας , το 2012, περί της "ανάλυσης κόστους - οφέλους πλημμυρών" περιλαμβάνεται το κυνικό όσο και προκλητικό "συμπέρασμα" ότι "είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους", καταλήγει το έγγραφο. Αυτή είναι η κατεύθυνση της ΕΕ για την αντιπλημμυρική προστασία. Γι’ αυτό οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ξενοδόχοι μετράνε κέρδη και εμείς νεκρούς.

Γι’ αυτό σε κάθε νεροποντή θα τρέμει το φυλλοκάρδι μας. Και τι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η περιφέρεια με την δημοτική αρχή μόλις έρχεται καταιγίδα; Στέλνει μήνυμα με το 112 και κλείνουν τα σχολεία. (Αλήθεια μετά από τρεις εβδομάδες με κλειστά σχολεία που είναι όλοι αυτοί οι καλοθελητές που είχαν βγει στα κάγκελα για την κινητοποίηση των μαθητών με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη; Κάποιους από αυτούς, εκλεκτά μέλη και στελέχη της ΝΔ, θα τους βρείτε στα ψηφοδέλτια του κ. Περίσση και του κ. Ευσταθίου).

Για την αντιπυρική προστασία του νησιού μας διατέθηκε το ‘’αστρονομικό’’ ποσό των 100000€, ενώ μιλάμε για το πιο πράσινο νησί της Μεσογείου. Την ίδια στιγμή που έχουν δημοπρατηθεί έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αλλαγή σε λάμπες(!) , τσιμεντοστρώσεις σε παρτέρια(!) κλπ.

Για μήνες ολόκληρους δεν είχε φωτισμό το ελικοδρόμιο και από την άλλη η δημοτική αρχή Περίσση έβαζε κάμερες στο λιμάνι για να υπάρχει παρακολούθηση όλο το 24ωρο. Είναι κέντρο ανομίας το λιμάνι και χρειάζονται οι κάμερες; Ή μήπως χρειάζονται φύλαξη με τα χρήματα των δημοτών τουριστικά λεωφορεία συγκεκριμένων συμφερόντων;

Τι απάντηση έδωσε η δημοτική αρχή Περίσση πρόσφατα στο ψήφισμα των φορέων του νησιού και των γιατρών του Κέντρου Υγείας για μια σειρά από κίνητρα ώστε να έρθουν γιατροί και να στελεχώσουν την μοναδική δημόσια μονάδα υγείας του νησιού μας; Ότι είναι άδικο για τους άλλους δημόσιους υπάλληλους που έρχονται με μετάθεση στο νησί μας. Ας μας πει η δημοτική αρχή Περίσση τι είναι προτεραιότητα; Γιατροί ή αστυνομικοί;

Προσπαθεί να μας πείσει η δημοτική αρχή Περίσση ότι είμαστε λίγο πριν την εκτίναξη όσον αφορά την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος. Φτάσαμε στο 2023 και η σύνδεση του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα (εκτός του Βόλου), ξεκίνησε τον Ιούνιο και τελείωσε τον Αύγουστο. Οι τουρίστες πως θα έρχονται; Πετώντας ή κολυμπώντας;

Και εν πάση περιπτώσει η Σκόπελος δεν είναι μόνο τουριστικό προϊόν, είναι το νησί που ζούμε, είναι το νησί που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δεν μπορεί από τη μία να δίνονται επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοξενοδόχους και στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και την ίδια στιγμή οι δημότες να καταβάλλουν φόρους και τέλη. Και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη μείωσης και απαλλαγής των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Μάλιστα με τον πρόσφατο νόμο για την “ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας” προωθούνται τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με μέτρα και ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών καταλυμάτων και ενισχύουν προκλητικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ομίλους του τουρισμού, ενώ από την άλλη δεν δίνουν τίποτα ή κάποια ψίχουλα για τις μικρές, οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη συμπίεσή τους. Σε αυτό το μοντέλο ορκίζεται η δημοτική αρχή Περίσση.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ψηφοδέλτιο του κοσμούν εκπρόσωποι μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Η παράταξη του κ. Ευσταθίου έδειξε από την άλλη ως αντιπολίτευση τη περασμένη τετραετία ότι δεν έχει διαφορές με την παράταξη του κ. Περίσση. Παρά τις επιμέρους κοκορομαχίες για το θεαθήναι είχε πλήρη σύμπνοια με την δημοτική αρχή. Την μη μείωση των δημοτικών τελών, την επιδότηση των tour operators, τη στάση της στο ζήτημα του πολέμου τη στιγμή μάλιστα που ο Βόλος εξελίσσεται σε απέραντο ΝΑΤΟΪΚΟ στρατόπεδο, την εκπόνηση μελετών τεχνικών έργων αμφιβόλου ποιότητας και υψηλού κόστους από ιδιωτικές εταιρίες (ΑΕ) απαξιώνοντας παράλληλα την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας. Έχει στο ψηφοδέλτιό του τα υπόλοιπα τοπικά στελέχη της ΝΔ που δεν βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του κ. Περίσση και τα φθαρμένα υλικά προηγούμενων δημοτικών αρχών που εφάρμοσαν τα μνημόνια και είχαν ιδιαίτερη συμβολή στη τραγική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και ακολούθησε και η σημερινή δημοτική αρχή, δηλαδή ‘’πάμε και όπου βγει’’.

Έτσι κι αλλιώς ο Σκοπελίτικος λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από αυτούς που διόριζαν και αυτούς που διορίζονταν και από αυτούς που συναγωνίζονται σήμερα ποιος είναι περισσότερο ΝΔ. Όσο για το ποιος έχει πρόσβαση στα υπουργεία ,στα βουλευτικά γραφεία των εκάστοτε κυβερνήσεων, στα γραφεία της περιφερειακής αρχής και τις διασυνδέσεις , αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε στην ηπειρωτική χώρα, τα κονδύλια για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό είναι ελάχιστα ως και μηδενικά και τόσα άλλα που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια.

Είναι ώρα να το πάμε αλλιώς. Να επιλέξουμε τον δρόμο της σύγκρουσης και της διεκδίκησης. Να εκλέξουμε μια μαχητική, αγωνιστική δημοτική αρχή που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τη παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ και συμμετέχουν και άλλοι αγωνιστές, ιδιαίτερα νεότεροι άνθρωποι και από τη Σκόπελο και από τη Γλώσσα που δεν συμβιβάζονται με αυτή τη μιζέρια. Δημοτική αρχή που θα αποτελέσει στήριγμα στον αγώνα του Σκοπελίτικου λαού για τα δικαιώματά του, κόντρα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Την Κυριακή 8 Οκτώβρη γεμίζουμε με γαρύφαλλα όλες τις κάλπες και για τις δημοτικές και για τις περιφερειακές εκλογές.

(*) Πατσής Γιάννης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου