Αγαπητοί γονείς, αγαπητά μας παιδιά, Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά! Η ημέρα που θα είμαστε ξανά όλοι μαζί πλησιάζει! Από την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιστρέφουμε στις αγαπημένες μας σχολικές τάξεις, αφού θα τεθούν σε πλήρη επαναλειτουργία όλες οι βαθμίδες των σχολείων . Το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο, θα γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διενέργειας των self-tests, που είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπ. Παιδείας, γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από την Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Στους μαθητές/τριες κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.
Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Δείτε στο YouTube το βίντεο με τις επίσημες οδηγίες των ελληνικών Αρχών για τη σωστή χρήση του self-test: (Self test εύκολα και απλά – Οδηγίες χρήσης) Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Αν το self-test είναι αρνητικό: Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.ή όποτε τους ζητηθεί. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό: Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Οι μαθητές που δεν θα έχουν μαζί τους τη σχολική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να παρακολουθήσουν το μάθημα, θα λαμβάνουν απουσία και θα καλούνται οι γονείς τους να τους παραλάβουν από το σχολείο. Δύνανται, αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCRtest) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από τη Δευτέρα.
Όλες οι οδηγίες και οι πληροφορίες στο https://self-testing.gov.gr/
Προβλέπεται, επίσης, η εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί:
⮚ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
⮚ τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
⮚ οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
⮚ η χρήση αντισηπτικών, ⮚ οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
⮚ οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
⮚ τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
Καλή και ασφαλή επιστροφή στο σχολείο για όλους/ες μας!!!
Η Διευθύντρια
Ο Σύλλογος Διδασkόντων
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΟΥΤΟΥΤΖΟΓΛΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ
ΠΕ 70