SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Μια άποψη για την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ στα ελληνοτουρκικά | Γράφει ο Κανελλής Δημήτρης*

2023-08-18 09:48:46
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καλός γνώστης των ελληνοτουρκικών και του διεθνούς δικαίου για να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη πριν από ένα μήνα σχεδόν στην συνέντευξή του στον σταθμό ΣΚΑΙ (ίσως το πιο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό) και διαβάζοντας άρθρα σε διάφορες εφημερίδες. Ακούγοντας λοιπόν τον πρωθυπουργό για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στην γείτονα Τουρκία, γίνονται πολύ εύκολα αντιληπτά τα εξής:
  1. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, στο ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμοι για παραχωρήσεις απέναντι στους Τούρκους. Κι όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσει καν ο διάλογος και τη στιγμή μάλιστα που από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση κι ο Ερντογάν, μιλάνε για "Γαλάζια πατρίδα", για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κ.α. Όλα αυτά ανοίγουν ξεκάθαρα το δρόμο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, ακόμα κι αν στη ΝΔ στρουθοκαμηλίζουν.
  2. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραπέμψει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Διεθνές Δικαστήριο και μάλιστα να εκχωρήσει τον αποφασιστικό χαρακτήρα εξολοκλήρου σε αυτό. Αυτό η κυβέρνηση το κάνει για να μην χρειαστεί οι βουλευτές της αλλά και βουλευτές άλλων "πρόθυμων" κομμάτων να ψηφίσουν, όσα οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα καταφέρουν να περάσουν από την πίσω πόρτα και νύχτα τις "παραχωρήσεις" που θέλει η ΝΔ να κάνει.
  3.  Το Κυπριακό πλέον δεν αποτελεί ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και η Κύπρος είναι πλέον μόνη της στην αντιπαράθεση με την Τουρκία. Με άλλα λόγια η Ελληνική Κυβέρνηση της ΝΔ μοιάζει να εγκαταλείπει μια θέση που ακολουθείται συστηματικά και απαρέγκλιτα τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη κατά την επίσκεψή του στην ίδια την Κύπρο κατά τη συνάντησή του με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.
  4. Το παραπάνω φαίνεται και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να αναφερθεί η Κύπρος, όχι ως Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με συντεταγμένες, σαν να είναι κάποιο ακατοίκητο νησί!
  5. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα μπαίνουν για την κυβέρνηση της ΝΔ σε δεύτερη μοίρα. Και μάλιστα είναι έτοιμη η ΝΔ να δώσει όλη την αρμοδιότητα για τις αποφάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αμφισβήτηση ακόμα της ελληνικότητας κάποιων νησιών κι άρα και της εδαφικής ακεραιότητας,  στο όνομα του να τα βρούμε με τους γείτονές μας. Με άλλα λόγια η ΝΔ υπακούει τυφλά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ακόμα κι αν αυτό επιφέρει πολύ βαριές υποχωρήσεις.
  6. Η ελληνική κυβέρνηση κι ο κ. Μητσοτάκης δείχνουν να πιστεύουν ότι αν κάνουν "γενναίες" παραχωρήσεις στην Τουρκία, η Τουρκία θα ηρεμήσει για τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία όμως έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση τα παραπάνω, λειτουργεί ως απλό μάνατζερ που στόχο έχει να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν ξεπουλήσει τμήματα του Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα αιθεροβατεί πιστεύοντας ότι αυτό θα "ηρεμήσει" τον Ερντογάν και την Τουρκία. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε ποτέ για παραχωρήσεις, το κάνει τώρα μετεκλογικά. Σε αυτό το σχεδιασμό, χρήσιμος θα είναι σίγουρα ο ρόλος των διάφορων ακροδεξιών, εθνικιστικών, δήθεν πατριωτικών φωνών (βλ. Σπαρτιάτες του νεοναζί Κασσιδιάρη) που δήθεν θα αντιδρούν στα σχέδια της ΝΔ. Θα παίζουν αυτοί το ρόλο του "αγανακτισμένου", αγοραίου, λαϊκίστικου υπερπατριωτισμού παρουσιάζοντας έτσι τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ στο ρόλο του λελογισμένου πατριωτισμού και του "ρεαλισμού" του 41%. Προφανώς η απάντηση που οφείλει να δώσει ο ελληνικός δεν είναι ούτε ο εθνικισμός αλλά ούτε κι η υποχωρητικότητα στα σχέδια των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον Τούρκικο λαό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψουμε στην πολιτική του επίσης ακροδεξιού Ερντογάν να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτό σημαίνει, πραγματική ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Όσο λοιπόν δεν θα θέλουμε να μιλάει ο Ερντογάν για "γαλάζιες πατρίδες" άλλο τόσο δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ, να μιλάνε για αναγκαίες παραχωρήσεις. υ.γ. πατριωτισμός είναι το να αγαπάς την πατρίδα σου, όχι το να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Ο αληθινός πατριωτισμός, πάει χέρι χέρι με τον διεθνισμό και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.  
  • Κανελλής Δημήτρης
Μέλος του ΜέΡΑ25 Μαγνησίας