SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

[εικόνες] ΞΑΝΘΗ ΠΡΟΕΣΤΑΚΗ : Ανεκτίμητη η κληρονομιά των αγιογραφιών στην Σκόπελο

2023-07-31 22:27:15
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου στο προαύλιο χώρο του Αρχοντικού  "Βακράτσα" η παρουσίαση του βιβλίου της βυζαντινολόγου και ιστορικού Τέχνης, κας Ξανθής Προεστάκη, που τιτλοφορείται «Η μεταβυζαντινή εντοίχια ζωγραφική στη Σκόπελο από το 1453 μέχρι τα νεότερα χρόνια» και εκδόθηκε από τον Δήμο Σκοπέλου. Η έκδοση αναδεικνύει την ανεκτίμητη κληρονομιά των αγιογράφων που βρέθηκαν στη Σκόπελο από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Η συγγραφέας ερεύνησετην αγιογραφική παραγωγή στους μεταβυζαντινούς χρόνους και η καταγραφή των σωζόμενων τοιχογραφιών στους ναούς της Σκοπέλου, επιβεβαιώνει την εξέχουσα θέση της ως πνευματικό κέντρο και την καλλιτεχνική άνθηση που γνώρισε στο παρελθόν.
Η κα. Ξανθή Προεστάκη που επισκεπτόταν για πολλά χρόνια το νησί, διαπίστωσε την ιδιαίτερη τεχνική και αξιόλογη τεχνοτροπία των ναών και θεώρησε οτι έπρεπε να φωτίσει και να αναδείξει την καλλιτεχνική δραστηριότητα στο νησί.
Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στην παρουσίαση μίας σειράς τοιχογραφιών στη χώρα της Σκοπέλου στους:
• Αγίου Αθανασίου στο κάστρο
• Αγίου Δημητρίου στο Χριστό
• Αγίους Αποστόλους στο βράχο
• και Άγιο Γεώργιο που χρονολογουνται το 17ο αιώνα.
Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος π Νικόλαος Κασσανδριανός, αρχιερατικός επίτροπος  Σκοπέλου, ο π. Αλέξιος, ο Δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Άγγελος Ξηντάρης, ο ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Βούλγαρης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Ελισάβετ Μακαρατζή ενώ χορηγος επικοινωνίας ήταν το skiathoslife.gr