ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ : Eικαστικό αφιέρωμα "στον δικό του τόπο"
2023-07-12 18:26:23
Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου «Μπούρτζι» η εικαστική έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μιχαηλίδης, Επιστροφή στη Σκιάθο, 1940-2021» με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του καλλιτέχνη.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1940 και θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής. Ξεκίνησε αρχικά την ζωγραφική για να αφήσει το προσωπικό του σημάδι στον κόσμο, για να κάνει αυτό που ξέρει και αυτό που μπορεί, αλλά στη συνέχεια απέδωσε με απόλυτο επαγγελματισμό τους κόσμους που τον διαμόρφωσαν.
Ο Δήμος Σκιάθου θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο αυτόν Σκιαθίτη, διοργάνωσε το εικαστικό αυτό αφιέρωμα στη γενέτειρά του, «στον δικό του τόπο», όπως έλεγε ο ίδιος, και στο ιστορικό σχολείο του νησιού, εκεί όπου φοίτησε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η έκθεση λειτουργεί ως μια εισαγωγή στο ιδίωμα του δημιουργού, φέρνοντας τα έργα του, τις «θάλασσες» και τις «σκουριές», σε διάλογο με το Ναυτικό Μουσείο. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το εικαστικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη.
«Χαιρετίζουμε τα εγκαίνια της έκθεσης αυτού του σπουδαίου Σκιαθίτη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με μία συγκίνηση και θλίψη μαζί. Συγκίνηση γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο που μας έχει κάνει υπερήφανους με το έργο του αλλά και μία θλίψη γιατί δεν προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε την έκθεση όσο ζούσε. Είχα την τύχη να συνομιλήσω με τον Γιάννη Μιχαηλίδη το 2015 ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» μέσω του καπετάνιου φίλου του, Γιάννη Παρίση, για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Η μετριοφροσύνη του δεν τον άφησε να προχωρήσουμε στην διοργάνωση της έκθεσης και αντιπρότεινε μία έκθεση αφιερωμένη στον Παπαδιαμάντη με τη δική του συμμετοχή και άλλων δώδεκα σπουδαίων καλλιτεχνών, που θα επέλεγε ο ίδιος. Δυστυχώς, η πρόταση δεν υλοποιήθηκε τότε διότι ο σύλλογος δεν είχε τη δυνατότητα μιας τέτοιας διοργάνωσης. Φαντάζομαι τον Γιάννη Μιχαηλίδη μαθητή σε αυτήν την αίθουσα να μην παρακολουθεί το μάθημα αλλά να βλέπει τις αντανακλάσεις της θάλασσας στους τοίχους και να εμπνέετε αυτούς τους πίνακες. Φαντάζομαι θα ήταν περήφανος σήμερα. Εμείς πάντως είμαστε.» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.
Ο Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης, Γιάννης Παρίσης μίλησε συγκινημένος για τον παιδικό του φίλο Γιάννη Μιχαηλίδη και για τα σχολικά και παιδικά χρόνια που έζησαν μαζί, τονίζοντας τη μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη του καλλιτέχνη.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στη σπουδαία καλλιτεχνική και ιδιαίτερη ταυτότητα του Γιάννη Μιχαηλίδη, που ως αυτοδίδακτος και ανεξάρτητος από μαθητείες σε καθιερωμένα εργαστήρια, ανέδειξε με τρόπο μοναδικό τη θάλασσα και τον χώρο του ταρσανά ως άμεση ή έμμεση αναφορά στη Σκιάθο, την οποία κουβαλούσε πάντα μαζί του. «Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να μεταφέρουμε στην αίθουσα την τέχνη του. Κυρίως, την θάλασσα από την οποία μπολιάστηκε το βλέμμα του και την ταυτότητα που τον καθόρισε σε όλη του τη ζωή. Μπορείτε να διακρίνετε πως το ελληνικό αλφαβητάρι του, που έμαθε μέσα σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα σε συνδυασμό με τη σκιαθίτικη παράδοση, τους παππούδες, τους ταρσανάδες, τη θάλασσα και τη σκουριά, αναδεικνύονται μέσα από το έργο του.»
Ο εικαστικός Μίλτος Μιχαηλίδης, γιος του Γιάννη Μιχαηλίδη, που συνεχίζει την παράδοση, αναφέρθηκε στο σημαντικό δεσμό του Γιάννη Μιχαηλίδη με τη Σκιάθο και στα βιώματα που τον ακολουθούσαν σε όλη του τη ζωή, μνημονεύοντας ως σημείο αναφοράς τη φράση του πατέρα του «όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο στη νήσο Σκιάθος ή αλλιώς στο νησί των θησαυρών». Συνέχισε λέγοντας «Ο Μιχαηλίδης συνειδητά επέλεξε να απομακρυνθεί από τη Σκιάθο για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιους στόχους. Συναισθηματικά δεν απομακρύνθηκε ποτέ γιατί την κουβαλούσε πάντα μέσα του. Εκ των πραγμάτων, είμαι βέβαιος ότι οι επιλογές του δικαιώθηκαν γιατί και ο ίδιος έγινε ένας σοβαρός καλλιτέχνης αλλά με το έργο του δικαίωσε και τη Σκιάθο γιατί της προσέδωσε έναν καλλιτεχνικό χαρακτήρα μέσα από μία πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά. Πέρα από όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι ότι η Σκιάθος παρέμεινε για όλη του τη ζωή το προσωπικό νησί των θησαυρών.»
Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου προέβη σε έκδοση ομότιτλου λευκώματος. Το λεύκωμα διατίθεται στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.