SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ : Η πρώτη μετά τον θάνατό του έκθεση με τίτλο «Επιστροφή στην Σκιάθο»

2023-07-09 13:18:41
Εγκαινιάστηκε χθες βράδυ το εικαστικό αφιέρωμα στον Σκιαθίτη ζωγράφο Γιάννη Μιχαηλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών, από το θάνατό του. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, από τις 8/7 έως τις 30/9.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Γιάννη Μιχαηλίδη (1940-2021)η γενέτειρά του, Σκιάθος τιμά τον καλλιτέχνη με ένα εικαστικό αφιέρωμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι, σε επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά. Εκεί, στεγαζόταν το ιστορικό σχολείο του νησιού στο οποίο ο Μιχαηλίδης φοίτησε κατά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Η πρώτη μετά τον θάνατό του έκθεση με τίτλο «Επιστροφή στην Σκιάθο» εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Ιουλίου και λειτουργεί ως μια εισαγωγή στο ιδίωμα του δημιουργού, φέρνοντας τα έργα του, τις «θάλασσες» και τις «σκουριές», σε διάλογο με το Ναυτικό Μουσείο. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το εικαστικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη.
Αυτοδίδακτος και ανεξάρτητος από μαθητείες σε καθιερωμένα εργαστήρια, ο Γιάννης Μιχαηλίδης ανέδειξε με τρόπο μοναδικό τη θάλασσα και τον χώρο του ταρσανά ως άμεση ή έμμεση αναφορά στη Σκιάθο. Γεννήθηκε το 1940 και πολύ νέος ορφάνεψε από πατέρα, γεγονός που οδήγησε την οικογένεια αρχικά στο Βόλο (1958) και κατόπιν στην Αθήνα. Πολύ πριν την ενηλικίωση είχε ήδη ξεκινήσει να ζωγραφίζει, αναζητώντας την προσωπική του έκφραση με κύριο ερέθισμα τις παιδικές μνήμες από το νησί. Τα θαλασσινά τοπία όσο και οι σκηνές από τα ναυπηγεία κυριαρχούν σε μια γόνιμη πορεία πενήντα χρόνων κι αποδίδονται συνήθως υπαινικτικά ή αφαιρετικά, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίσιμα. Για το έργο του Γιάννη Μιχαηλίδη μίλησαν ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Γιάννης Παρίσης, ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς και ο εικαστικός Μίλτος Μιχαηλίδης γιος του Γιάννη Μιχαηλίδη που συνεχίζει την παράδοση. https://youtu.be/QiLNJeFiiDI Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένο λεύκωμα, το οποίο λειτουργεί και ως κατάλογος του αφιερώματος.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Γιάννης Μιχαηλίδης: «Επιστροφή στη Σκιάθο» Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ., 4.30 μ.μ. - 10.00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 8 Ιουλίου έως το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 Διοργάνωση ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΜΚΕ - Δήμος Σκιάθου / ΔΟΑΠΝ