SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : Σημαντικός ο ρόλος των γονέων & των εκπαιδευτικών στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών

2023-05-28 23:12:14
Το κέντρο Κοινότητας και ο Δήμος Σκοπέλου σε συνεργασία με το "Χαμόγελο του παιδιού "διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση", την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στον ΟΡΦΕΑ. Στόχος της ομιλίας ήταν να παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες που αφορούν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι στάσεις και οι αντιλήψεις σχετικά με αυτό το ζήτημα. Επίσης, επιχειρείται η εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν το ρόλο των γονέων και των εκπαιδευτικών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων.
Ρεπορτάζ / Φωτογραφίες : Βασιλική Παλαιολόγου
                         
Η κα.Παϊλα Ανθή, ψυχολόγος από " Το Χαμόγελο του παιδιού " τόνισε πως, Σεξουαλική κακοποίηση ορίζουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα γίνεται χωρίς την συναίνεση ενός παιδιού ή έφηβου, προσοχή είτε περιλαμβάνει άγγιγμα ή είτε όχι. Το άγγιγμα για παράδειγμα των γενετικών οργάνων ενός ενήλικα προς ένα παιδί είναι σεξουαλικη κακοποίηση, ακόμα και μία  σεξουαλικη παρενόχληση είναι μια κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε ένα παιδί.
Συζήτηση για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα πιθανόν να φέρνει σε δύσκολη και άβολη θέση κάποιους γονείς, ωστόσο, εκείνοι οφείλουν να δώσουν όση πληροφόρηση χρειάζεται ανάλογα με το επίπεδο και της ανάγκης του παιδιού. Μέσω αυτής, οι γονείς θα παρέχουν στα παιδιά τους την ικανότητα της αυτοπροστασίας από ενδεχόμενη σεξουαλική κακοποίηση, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και το ενδεχόμενο να προσβληθούν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.Τα όρια που σχετίζονται με το σεβασμό των  προσωπικών στιγμών  του ίδιου και των άλλων σε ιδιωτικό χώρο.
Σημαντική ήταν η συμβολή στην διοργάνωση της κ.Μαρίας Περίσση και της κ.Κατερίνας Λιθαδιώτου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του οργανισμού "Το Χαμόγελο του παιδιού"
Οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Σκοπέλου, της Hellenic Seaways και της spyrou skopelos Experience.