Η ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΤΟΥΣ TIMES KATA TΟN ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤOY 1886* | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2022-11-13 11:26:19
Τον Ιούνιο του 1886, επικυρώθηκε στη Σόφια η πραξικοπηματική ένωση Βουλγαρίας και Ανατολικής Ρωμυλίας (βόρεια Θράκη) σε βάρος του ελληνισμού που άκμαζε επί αιώνες εκεί. Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία) ξεκαθάρισαν στην Ελλάδα ότι δεν θα γινόταν δεκτή οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια. Έτσι, τον Απρίλιο του 1886, πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων, απέκλεισαν τα ελληνικά παράλια! Στις 30/4 ορίστηκε από το βασιλέα Γεώργιο υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτριο Βάλβη γιατί στο μεταξύ, εξαιτίας του αποκλεισμού παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης …
Η Σκιάθος ως το βορειότερο ελληνικό θαλάσσιο σύνορο και μάλιστα στο έμπα του Θερμαϊκού, βρέθηκε στο επίκεντρο του αποκλεισμού. Στα νερά της τον αποκλεισμό, για λογ/σμό των Μεγάλων Δυνάμεων , ανέλαβαν οι Αυστριακοί που είχαν βλέψεις στη Μακεδονία… Τη μέρα που στην Αθήνα ορκιζόταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο αυστριακό στόλος, αντί να περιπολεί στη θάλασσα, κατέλαβε το λιμάνι της Σκιάθου και αποβίβασε άγημα. Μετέβη στο τηλεγραφείο και διέκοψε την επικοινωνία του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο δήμαρχος Ν. Δημητριάδης, συνομήλικος και παιδικός φίλος των δύο Αλεξάνδρων, βρισκόταν τότε στο Βόλο όπου ενημερώθηκε για τα καθέκαστα από τον τηλεγραφοφύλακα Ρήγα Διοματάρη που κατόρθωσε να περάσει απέναντι. Ο δήμαρχος έσπευσε να ενημερώσει την κυβέρνηση φοβούμενος περισσότερο την έλλειψη τροφίμων που θα έκανε τους δημότες του να πεινάσουν. Τηλεγράφησε επίσης στην Αθήνα στο φίλο του δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μωραϊτίδη να μεταβεί ο ίδιος στον Υπουργό των Εσωτερικών και να ζητήσει επίλυση του θέματος στέλνοντας στο νησί αλεύρι. Ο Μωραϊτίδης έσπευσε αμέσως στο Υπουργείο και τελικά, κατόπιν εντολής του Υπουργού, ο δήμαρχος Ερμουπόλεως Βαφειάδης απέστειλε πλοίο φορτωμένο με αλεύρι. Ο δήμαρχος Σκιάθου επέστρεψε στο νησί, παρέλαβε τα τρόφιμα κι εγκατέστησε νέα τηλεγραφική μηχανή. Ωστόσο, ο καθολικός αποκλεισμός του νησιού προκάλεσε τη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης προς την αυστριακή κι έγινε πρωτοσέλιδο στους βρετανικούς «Τimes» που δημοσίευσαν σκίτσο με αυστριακό αετό να κρατά στα νύχια τη Σκιάθο! Το θέμα απασχόλησε επίσης την ελληνική Βουλή και ο Χαρίλαος Τρικούπης που ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 9/5, μίλησε μεταγενέστερα (4/11) για «την ύβριν του αποκλεισμού»… Ο αποκλεισμός της Σκιάθου και των ελληνικών παραλίων γενικότερα, έληξε στις 26/5/1886 αφού προηγουμένως η Ελλάδα αποδέχτηκε να μην προβάλει την παραμικρή αντίσταση στην προσάρτηση και πλήρη αφομοίωση της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία…
*περισσότερες λεπτομέρειες για το επεισόδιο της Σκιάθου υπάρχουν στο άρθρο του Σωτ. Ν. Δημητριάδη στο περιοδικό Σκιάθος τεύχος 12, 1979.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ