Το μοντέλο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και ο κινητήριος μοχλός του
2017-07-22 08:45:37
Yπάρχουν περιπτώσεις που αρκεί ένας άνθρωπος, με το σθένος του και την επιμονή του, να κινήσει μυλόπετρες. Πολλές ιστορίες επιτυχίας έχουν από πίσω το όραμα ενός και μόνο ανθρώπου, που στην αρχή μόνος, και μετά με ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, δημιουργούν κάτι νέο. Χρόνια παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει στη Σκιάθο, αυτό το όμορφο, κοσμοπολίτικο νησί με τη μεγάλη ιστορία, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει επιτύχει σταδιακά να βάλει το νησί στον χάρτη της Ελλάδας με έναν άλλον τρόπο. Ενας νέος άνθρωπος, ο Θοδωρής Τζούμας, είναι ο κινητήριος μοχλός.
Η «Σκιάθος» συνεργάζεται πλέον με μεγάλα μουσεία της Αθήνας και άλλων πόλεων, συνδέεται με δίκτυα πολιτισμού και περιβάλλοντος, κάνει κοινωνικό έργο, μεριμνά για τη φύση, συνομιλεί με κάθε δημιουργικό κύτταρο. Στις 30 Ιουλίου, εγκαινιάζεται νέα συνεργασία με την έκθεση «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», που θα παρουσιαστεί έως τις 31 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Μια έκθεση υψηλής τέχνης που έρχεται στο νησί με ιδιωτικές χορηγίες και την επιμονή του Θοδωρή Τζούμα.
«Η συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ξεκίνησε το 2015 για τη συντήρηση των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και, τον Μάιο του 2016, απευθύναμε πρόταση προς το ΒΧΜ για την παρουσίαση έκθεσης», λέει ο ίδιος. «Από το 2015, που χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά μια από τις αίθουσες του μουσείου της Μονής Ευαγγελισμού για την έκθεση φωτογραφίας “Wolf Suschitzky, ταξίδι στην Ελλάδα του ’60”, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε τη διοργάνωση μιας έκθεσης με ένα μουσείο κάθε χρόνο. Το 2016 παρουσιάσαμε ένα μέρος από την έκθεση “Ελληνικές Θάλασσες”, σε συνεργασία πάλι με το Μουσείο Μπενάκη. Τον Οκτώβριο του 2016 απευθύναμε πρόταση συνεργασίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Μπενάκη, για μια έκθεση με θέμα τη Σκιάθο, από τα αρχεία των δύο μουσείων, αλλά λόγω του ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να παρουσιαστεί το 2017, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μάς πρότεινε μια νέα παραγωγή που ετοίμαζε με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου: είναι η έκθεση “Δημήτρης Λέτσιος, ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο”.
»Για το 2018 προγραμματίζουμε έκθεση για τον μικρασιατικό πολιτισμό, σε συνεργασία με το Ιδρυμα της Βουλής και ίσως, θα εξαρτηθεί από το Μουσείο Μπενάκη, την παρουσίαση έκθεσης του φωτογράφου Alexander Lamont Henderson, ο οποίος για πολλά χρόνια εργαζόταν ως φωτογράφος της βασίλισσας Βικτωρίας. Πρόκειται για το τμήμα που αφορά την Ελλάδα, φωτογραφίες τις οποίες δεν έχουμε ξαναδεί. Το αρχείο αυτό είχε αγοράσει ο κ. Πέτρος Τσεμπελής, μέλος του συλλόγου μας, ο οποίος αποφάσισε να το δωρίσει στο Μουσείο Μπενάκη, με τον όρο η πρώτη έκθεση να πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο. Η ιδέα της δωρεάς προέκυψε από τη συνεργασία του συλλόγου με το Μουσείο Μπενάκη.
»Η “Σκιάθος” ως σύλλογος έχει τρεις πυλώνες: τον πολιτισμό (πέτυχε, μεταξύ άλλων, την ένταξη του Κοιμητηρίου Σκιάθου στον οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης/ASCE), την προστασία της φύσης (συνεργασία με φορείς όπως Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης - δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών), Helmepa, Δίκτυο Μεσόγειος SOS (κατάργηση πλαστικής σακούλας), και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων (συνεργασία οργανώσεων όπως “Μαζί για το παιδί”, “Δεσμός”, “Αποστολή-Ανθρωπος”, και με φορείς όπως η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ηλιούπολης και πρόσφατα με το ΙΑΣΩ Παίδων). Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε η στήριξη από την τοπική κοινωνία», λέει ο Θοδωρής Τζούμας.
«Υπάρχει πλέον εθελοντική προσφορά, χορηγίες, εγγραφές νέων μελών, κυρίως νέων. Γι’ αυτό βέβαια χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, μέσα από τα οποία ο σύλλογος έχει δείξει συνέπεια μέσα από την αδιάλειπτη και ποικίλη δράση».
Έντυπη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ