Κρύβει "βόμβες" το Σαρακοστιανό τραπέζι | της Σοφίας Σαμαρά (*)
2022-03-07 13:20:07
Στα «Κούλουμα», το Σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνει εδέσματα, για τα οποία οι περισσότεροι έχουν την λανθασμένη εντύπωση πώς τα νηστίσιμα δεν αποτελούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας. Αν και σχετικά υγιεινές τροφές, πολλά από αυτά αποτελούν «θερμιδικές βόμβες». Ωστόσο, με γνώμονα την ισορροπία και το μέτρο, μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις.
Στο Σαρακοστιανό τραπέζι φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά, είτε λαδερό φαγητό, με μικρή φειδώ στη χρήση του ελαιόλαδου, το οποίο αν και εξαιρετική, θρεπτική πηγή λίπους, μπορεί να «εκτοξεύσει» τη θερμιδική αξία του πιάτου. Τα λαχανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το μισό πιάτο μας, ενώ το υπόλοιπο μισό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όσπρια είτε ζυμαρικά ολικής και θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, γαρίδες), προβλεπόμενα των ημερών. Αυτός ο απλός κανόνας (που θυμίζει τον κανόνα του πιάτου), θα μας βοηθήσει να μην ξεφύγουμε στις ποσότητες και την πρόσληψη θερμίδων .
Όσο αφορά τα παραδοσιακά τρόφιμα του τραπεζιού, η λαγάνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας. Μία φέτα είναι αρκετή με το φαγητό, αφού ισοδυναμεί με μια κλασσική φέτα ψωμιού (80 θερμίδες). Αν συνδιάσουμε με ταραμοσαλάτα, τότε η διατροφική αξία ξεπερνά τις 100 θερμίδες!
Ο ταραμάς αποτελεί αγαπημένη επιλογή την Καθαρή Δευτέρα. Η ταραμοσαλάτα είναι εύγευστη, όμως πλούσια θερμιδικά. Καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας , καθώς 100 γρ. ταραμά φτάνουν τις 400 θερμίδες! Επιπλέον, είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η υπέρμετρη κατανάλωσή από όσους έχουν υπέρταση ή νεφρικό νόσημα.
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στο Σαρακοστιανό τραπέζι. Επιλέγουμε ψητά ή μαγειρεμένα και αποφεύγουμε τα τηγανιτά, προσέχοντας και τις ποσότητες στο ελαιόλαδο. Αποτελούν πλούσια πηγή σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό, ενώ κάνουν το γεύμα μας πιο χορταστικό, μιας και οι υπόλοιπες ζωϊκές πρωτεϊνες είναι περιορισμένες λόγω νηστείας.
Ο κλασσικός χαλβάς που δεν λείπει από το Σαρακοστιανό τραπέζι, αποτελείται κατά 60% από ταχίνι και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, αν και υψηλής θρεπτικής αξίας η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, καθώς 100 γρ χαλβά αποδίδουν 300-500Kcal ! Γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Ένα κομματάκι αρκεί!
Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα για να είμαστε πιο εγκρατείς στο τραπέζι, διότι το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθούμε σε λαιμαργία και υπερβολική πρόσληψη τροφής. Ενδιάμεσα υγιεινά σνακ που μπορούμε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν τα φρούτα (2-3 μερίδες) και smoothies φρούτων ή λαχανικών, τα φυτικά ροφήματα (αμυγδάλου,βρώμης, σόγιας κλπ), το νηστίσιμο τυρί και οι ξηροί καρποί.
Ως προς την πρόσληψη αλκοόλ, προσπαθούμε να είμαστε εγκρατείς, καθώς η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, εκτός του ότι είναι επιβλαβής, μπορεί να αυξήσει δραματικά την ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες)! Τέλος, φροντίζουμε για την ενυδάτωση μας (8-10 ποτήρια νερό/ημέρα).
Απολαμβάνουμε τις ημέρες φροντίζoντας και για τη φυσική μας δραστηριότητα. Μια βόλτα στη φύση ή το έθιμο του χαρταετού αν το επιτρέψει ο καιρός αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αντισταθμίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες.
Καλή Σαρακοστή με Υγεία!
(*) Η Σοφία Σαμαρά είναι Kλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ