SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

[Συνέντευξη από την Ζωή Προύσαλη] Η Σκιάθος συμμετέχει στην έκθεση «Πρώτη Σημαία» στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

2021-12-28 18:19:24

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξενεί από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και 31 Μαρτίου 2022 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την ελληνική σημαία που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σκιάθο. Εκεί ο σύλλογος Γυναικών Σκιάθου κατά την τελετή ολοκλήρωσης και παρουσίασης της έκθεσης, συμμετείχε στο βιωματικό εργαστήρι, Η δημιουργώντας μία αυτοσχέδια σημαία με πρόχειρα υλικά και δίνοντας ραντεβού με την κα Ίριδα Κρητικού για την συνέχεια της έκθεσης στο Ναυτικό Μουσείο έχοντας το χρόνο να φιλοτεχνήσουν ένα έργο που θα εκπροσωπήσει τον σύλλογο Γυναικών και το νησί της Σκιάθου.

H Πρόσκληση του Δημάρχου Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα

Με αυτή την αφορμή συναντηθήκαμε με την κα  Ζωή Προύσαλη , πρόεδρο του συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, η οποία μας ενημερώνει για την δική τους σημαία που θα συμπεριληφθεί στην έκθεση «Πρώτη Σημαία», η οποία μεταφέρεται από την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος,  υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης  κας  Ίριδας Κρητικού!

https://youtu.be/jz_pcsTQ5Fw

Το έργο που σχεδίασαν οι κυρίες του συλλόγου Γυναικών Σκιάθου τιτλοφορείται «Η Ψυχή του λαού μας» εμπνευσμένος από το έργο του σύγχρονου Σκιαθίτη συγγραφέα Γιώργου Σανιδά και έχει φιλοτεχνηθεί με συλλογική δουλειά και  με  παλιά υφάσματα του 18ου αιώνα που αναζήτησαν με ενθουσιασμό σε παλιά μπαούλα σκιαθίτικων οικογενειών.

Ο σχεδιασμός του έργου έγινε συλλογικά με την συνδρομή των κυριών  Σταματίνα Χονδρονικολή, Καλατζή Μαρία, Μπαράκη Συραϊνώ, Προύσαλη Ζωή, Ιωάννου Ελένη, Χούτου Κατερίνα & Καρυοφύλλη Αλεξάνδρα.

Η  ζωγραφική επάνω στην σημαία  φιλοτεχνήθηκε  από την εικαστικό, κυρία Καλατζή Μαρία  με σκόνες φυσικών πετρωμάτων και φωτιά, ενώ το κέντημα έγινε εξ’ ολοκλήρου από την κα Προύσαλη Ζωή.

Την τελική συναρμολόγηση ολοκλήρωσε η κα Μπαράκη Συραϊνώ.,

Πέρα από την σημαντική αυτή συμμετοχή του συλλόγου Γυναικών  Σκιάθου στην έκθεση «Πρώτη Σημαία» είχαμε την χαρά να ενημερωθούμε για το νέο απόκτημα της Λαογραφικής έκθεσης του συλλόγου, την Παραδοσιακή φορεσιά με ποδοϋρι, όπως  έλεγαν τον ποδόγυρο στην σκιαθίτικη ντοπιολαλιά. Η παραδοσιακή αυτή στολή υπήρξε ένα πολυπόθητο απόκτημα ώστε η λαογραφική έκθεση με τις επίσημες, «καλές» φορεσιές να είναι πλήρης και να προχωρήσει σιγά σιγά στο διάνθισμα με καθημερινές φορεσιές εφόσον αυτό ευοδωθεί! ‘Όπως επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε το ημερολόγιο του 2022 που δημιούργησε ο σύλλογος με δικές τους φωτογραφίες από μοναδικά μέρη του νησιού συνδυάζοντάς τες με αποσπάσματα από το έργα των λογίων του νησιού Α. Παπαδιαμάντη κ Α. Μωραϊτίδη.