SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΚΙΑΘΟΥ: Ανακοίνωση άσκησης για καταπολέμηση ρύπανσης

2021-12-14 09:52:20
Από την Λιμενική αρχή Σκιάθου ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και ώρα 9.00 π.μ, θα πραγματοποιηθεί στην θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης – πετρελαιοκηλίδας σε θάλασσα και ακτές. Δείτε την σχετική ανακοίνωση: Την 18-12-2021 ημέρα Σάββατο και ώρα 09:00, θα πραγματοποιηθεί στην θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου λιμένα Σκιάθου, άσκηση [γυμνάσιο] καταπολέμησης ρύπανσης – πετρελαιοκηλίδας, σε θάλασσα και ακτές. Ως εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης άσκησης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ορίζεται η Κυριακή 19-12-2021 ή Δευτέρα 20/12/21.
2.ΜΕΣΑ – ΥΛΙΚΑ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κατά την διενέργεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν:

Α) Υλικά απορρύπανσης Υπηρεσίας μας [απορροφητικά – προσροφητικά υλικά (εικονική χρήση] –
πλωτό φράγμα (ανάπτυξη σε θαλάσσια περιοχή)]

Β) Γερανοφόρο όχημα για την μεταφορά πλωτού φράγματος και ένα κλαρκ.

ΣΤ) Ιδιωτικά ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σκάφη

Ζ) Ιδιωτικά οχήματα καθώς και κατάλληλα οχήματα Υπηρεσιών.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν το προσωπικό του Λ/Χ Σκιάθου με χρήση πλωτών – χερσαίων μέσων, μέλη λοιπών φορέων – οργανισμών – σωματείων της περιοχής, καθώς και εθελοντές ιδιώτες.

3.ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει τα ακόλουθα, ενώ αναλύεται με λεπτομέρεια ως κάτωθι:

Πρωινές ώρες την 18-12-2021, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης περιπολίας Α-3275 Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, εντός της λιμενολεκάνης Σκιάθου, ιδιαίτερα στη περιοχή Αγίου Γεωργίου, πλησίον προβλήτας εκφόρτωσης Φ/Γ πλοίων.

Άμεσα αποπλέει ΠΛΣ-208 Υπηρεσίας μας, με επιβαίνων τον Λιμενάρχη Σκιάθου Αντιπλοίαρχο Λ.Σ.
ΚΑΤΣΑΜΠΑ Νικόλαο, προκειμένου διαπιστωθεί η έκταση, το είδος της ρύπανσης και λοιπά στοιχεία, η αξιοποίηση των οποίων θα βοηθήσει στην επιλογή του τρόπου καταπολέμησής της.

Κατόπιν ελέγχου, διαπιστώθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή [πετρελαιοειδή απόβλητα – σεντίνες αναμεμειγμένες με μικρή ποσότητα βαρέων καταλοίπων και λιπαντικών – εντοπισμός περιορισμένων ποσοτήτων επιπλεόντων διάσπαρτων σοκολατοειδών γαλακτωμάτων] έκτασης περίπου 800 τ.μ., 
συνολικής ποσότητας περίπου 7m3, πάχους από 0,15 mm έως 0,2 mm, συγκεντρωμένη κατά το μεγαλύτερο τμήμα της στο νοτιοανατολικό τμήμα της λιμενολεκάνης, με τάση επέκτασής της με αργό ρυθμό, λόγω των καιρικών συνθηκών, προς την έξοδο του λιμένα. Λαμβάνονται δείγματα σε ειδικά δοχεία, από διάφορα σημεία της ρυπανθείσας θαλάσσιας περιοχής. Έλεγχος πλοίων που απέπλευσαν απογευματινές ώρες της προηγούμενης ημέρας ή κατά την διάρκεια της νύκτας. Ενημέρωση Λιμενικών Αρχών για εντοπισμό τους και ενημέρωση Υπηρεσίας μας, εάν καταπλεύσουν σε περιοχή τους, προς λήψη σχετικών δειγμάτων πετρελαιοειδών καταλοίπων.
Άμεση ενημέρωση ιεραρχίας [ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ ΔΕΠΙΧ – ΔΙΠΘΑΠ – ΔΛΑ 4Η ΠΕΔΙΛΣ] σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, αναφέροντας τον προγραμματισμό σχετικών ενεργειών μας, που θα εκτελεστούν με διατιθέμενα μέσα και υλικά, προς παροχή τυχόν εντολών – οδηγιών από αρμόδιες Προϊστάμενες Υπηρεσίες. Ενημέρωση υπαγομένων Λιμενικών Αρχών Α’ Λ/Τ Σκοπέλου και Λ/Σ Αλοννήσου για παραμονή σε κατάσταση ετοιμότητας πλωτών μέσων – ανθρώπινου δυναμικού – υλικών απορρύπανσης, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή τους.

Ενημερώνεται άμεσα
o Δήμαρχος Σκιάθου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, καθώς και υπεύθυνος θεμάτων πολιτικής προστασίας του Δήμου Σκιάθου, για άμεση ενημέρωση προσωπικού και προετοιμασία μέσων υλικών εφοδίων, ως και Υπεύθυνος Συντήρησης Μέσων Δήμου Σκιάθου,προκειμένου φροντίσει για την ενεργοποίηση γερανοφόρου φορτηγού οχήματος προς φόρτωση και μεταφορά πλωτού φράγματος από χώρο φύλαξής του, με συνδρομή Οργάνων Υπηρεσίας μας.
Ενημερώνεται ο Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για παροχή συνδρομής με κατάλληλα μέσα [όχημα πυρόσβεσης – αντλία αναρρόφησης κ.λ.π.] και προσωπικό.

Ενημερώνεται ο Προϊστάμενος Αστυνομικού Τμήματος για συνδρομή με όχημα και προσωπικό για περίπτωση αποκλεισμού οδών ή διευκόλυνση κυκλοφορίας συμμετεχόντων σε άσκηση οχημάτων.

Ενημέρωση Διευθυντή Κέντρου Υγείας, για παραμονή σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου συνδράμουν άμεσα σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Ενημερώνονται Σύλλογος Ερασιτεχνών αλιέων – Σύλλογος Επαγγελματιών αλιέων – για εθελοντική συνδρομή τους, Πολιτιστικός Σύλλογος Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Βάση ετοιμότητας Σκιάθου.

Η επέμβαση καταπολέμησης πρέπει να διενεργηθεί άμεσα, ώστε να εμποδιστεί ή αποφευχθεί η επέκτασή της εκτός λιμένος και προσβολή παρακείμενων ακτών, όπου δραστηριοποιούνται
επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, κατά την θερινή περίοδο.

Η εξέλιξη των επιχειρήσεων θα αναπτυχθεί στις ακόλουθες φάσεις:
-Γενικό συντονισμό της επιχείρησης καταπολέμησης ρύπανσης, αναλαμβάνει ο Λιμενάρχης Σκιάθου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ Νικόλαος.
-Επεξεργασία δεδομένων ρύπανσης – καιρικών συνθηκών – θαλασσίων ρευμάτων, προκειμένου αποφασιστεί το κατάλληλο σημείο τοποθέτησης πλωτού φράγματος, προς εγκλωβισμό – περιορισμό της κηλίδας.

-Καθορισμός σημείου εκφόρτωσης πλωτού φράγματος, προκειμένου επιτευχθεί η εύκολη εκδίπλωσή του και μεταφορά στο ενδεικνυόμενο θαλάσσιο σημείο.
-Καθορισμός σημείου συγκέντρωσης πλωτών μέσων – επιβίβαση ατόμων – φόρτωση υλικών – παροχή συντονιστικών οδηγιών από Συντονιστή Απορρύπανσης, σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελεστούν.
-Καθορισμός σημείου συγκέντρωσης χερσαίων δυνάμεων Ομαδοποίηση αυτών με ορισμό
Υπευθύνων Ομάδων – παροχή μέσων και υλικών – παροχή συντονιστικών οδηγιών για επέμβασή τους εφόσον δοθεί σχετική εντολή. Συντονιστής χερσαίων δυνάμεων, αναλαμβάνει ο Ανθυπασπιστής ΛΣ ΤΣΟΛΟΒΙΚΟΣ Κων/νος, κατόπιν εντολών Λιμενάρχη Σκιάθου.

-Καθορισμός σημείου στην ακτή τοποθέτησης κατάλληλης αντλίας αναρρόφησης πλησίον δεξαμενής αποβλήτων και βυτιοφόρου οχήματος και ανάπτυξη δικτύου σε ετοιμότητα.

-Έναρξη επιχείρησης καταπολέμησης ρύπανσης, υπό τον συντονισμό του Λιμενάρχη Σκιάθου, ο οποίος επιβαίνει στο ΠΛΣ 208, προς συνεχή έλεγχο όλης της περιοχής και παροχή οδηγιών, κατά την εξέλιξή της.

-Καθαρισμός προσβαλλόμενων σημείων της ακτογραμμής. Καθορισμός σημείου συγκέντρωσης ρυπογόνων υλικών - φόρτωση σε φορτηγό όχημα προς μεταφορά σε τελικό σημείο διάθεσης.

-Με το πέρας καταπολέμησης, διενεργείται έλεγχος θαλάσσιας περιοχής και ακτογραμμής από κατάλληλα κλιμάκια, προς διαπίστωση μη ύπαρξης πετρελαιοειδών ουσιών. Σύνταξη ειδικού πρακτικού καθαρισμού ακτών.

-Συγκέντρωση μέσων που χρησιμοποιήθηκαν – Καθαρισμός και μεταφορά τους στα σημεία φύλαξης για μελλοντική χρήση.

4.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

Α)Υπεύθυνος συντονιστής για την προετοιμασία και επιχειρησιακό συντονισμό, αναλαμβάνει ο Λιμενάρχης Σκιάθου Αντιπλοίαρχος ΛΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ Νικόλαος.

Β)Στην άσκηση θα λάβουν μέρος το προσωπικό του Λ/Χ Σκιάθου, πλην των εκτελούντων εντεταλμένων Υπηρεσιών.

Γ)Ως Κέντρο – Σταθμός συντονισμού και ελέγχου της επιχείρησης, ορίζεται το ΠΛΣ 208 στο οποίο θα επιβαίνει ο ως ανωτέρω Συντονιστής και θα επιχειρεί – εποπτεύει συνεχώς στην περιοχή του συμβάντος, με υποσταθμό το Α 3275 στην ακτή με Υπεύθυνο τον Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΤΣΟΛΟΒΙΚΟ Κων/νο, προς λήψη σχετικών εντολών και συντονισμό των χερσαίων δυνάμεων, ενώ απαραίτητες διασυνδέσεις με λοιπές Υπηρεσίες – Φορείς θα εκτελούνται μέσω του Τηλεφωνικού – Ηλεκτρονικού – Μηχανογραφικού Κέντρου Λ/Χ Σκιάθου, για την λειτουργία του οποίου έχει ορισθεί Υπεύθυνος η Κελευστής ΛΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Αριστέα.

Η επικοινωνία μέσω ανωτέρω κέντρων – σταθμών θα διενεργείται μέσω σταθερών συσκευών
VHF [Λιμεναρχείο ΠΛΣ 208 Α3275], αλλά και με φορητούς πομποδέκτες VHF Υπηρεσίας μας.
Δ) Κατόπιν των σχετικών ενημερώσεων Υπηρεσιών και Φορέων ως ανωτέρω παράγραφο, ορίζεται ως σημείο συγκέντρωσης μέσων – υλικών και ατόμων, ο χερσαίος χώρος έμπροσθεν προβλήτας, ενώ σ’ αυτήν θα προσεγγίσουν τα πλωτά μέσα, για εφοδιασμό υλικών και επιβίβαση ατόμων.

Υπεύθυνος μεταφοράς του πλωτού φράγματος [σκελετοκιβώτιο], με την συνδρομή γερανοφόρου οχήματος Δήμου Σκιάθου, από τον χώρο φύλαξής του [αποθηκευτικός χώρος Δήμου] στο ανωτέρω προκαθορισμένο σημείο, ορίζεται ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΜΥΛΟΥΛΗΣ Ιωάννης.
Υπεύθυνος για την εξαγωγή και μεταφορά των υλικών απορρύπανσης, στο συγκεκριμένο σημείο, από τον αποθηκευτικό χώρο φύλαξης του λιμένα, με την συνδρομή οχημάτων του Δήμου, αλλά και ιδιωτών εθελοντών, ορίζεται ο Ανθυπασπιστής ΛΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεώργιος.
Υπεύθυνος για την εξαγωγή και μεταφορά των συστημάτων αγκυροβολίας [άγκυρες, αλυσίδες, σχοινιά, κλειδιά, πλωτήρες, εργαλειοθήκη με απαραίτητα εργαλεία], από αποθηκευτικό χώρο του λιμένος, ορίζεται ο Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ Στέφανος. Τα ανωτέρω μέσα, θα μεταφερθούν από τον λιμένα, στο σημείο χρήσης τους, με το ΠΛΣ 208, καθώς και εθελοντικά ιδιωτικά σκάφη.

Η χρήση Χ.Δ.Ο. δεν εξετάζεται, λόγω μη διάθεσης εγκεκριμένων προς χρήση διασκορπιστικών ουσιών στην Υπηρεσία μας, αλλά και λόγω αντιμετώπισης ρύπανσης σε κλειστό θαλάσσιο χώρο [λιμένας], στον οποίο δεν ενδείκνυται ο εν λόγω τρόπος καταπολέμησης.

Ε)
O Συντονιστής της επιχείρησης, ενώ συγκεντρώνονται μέσα υλικά και άτομα στο προκαθορισμένο σημείο, οργανώνει τις ομάδες επέμβασης, ορίζει το σημείο εκφόρτωσης του πλωτού φράγματος και δίνει εντολή για επιβίβαση στα συμμετέχοντα σκάφη ως και φόρτωση σχετικών υλικών.
Σε όλα τα συμμετέχοντα άτομα, διανέμονται με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου και Δήμου, κατάλληλα μέσα προστασίας [γάντια, μάσκες, υποδήματα, νιτσεράδες κ.λ.π.]

Το προσωπικό του Λ/Χ Σκιάθου χωρίζεται σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αποτελούμενη από τους : Ανθυπασπιστή ΛΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεώργιο , Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ Στέφανο, Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΤΣΟΥΚΑΝΑ Νικόλαο, Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΚΟΥΣΙΑ Σόλωνα, Αρχ/στή Λ.Σ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟ θωμά, Αρχ/στή Λ.Σ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Βασίλειο, Κ/στη Λ.Σ. ΒΟΓΙΑΤΖΗ Ιωάννη θα επιβιβαστούν στα σκάφη τα οποία θα επιχειρήσουν την τοποθέτηση του πλωτού φράγματος και άντληση πετρελαιοειδών. Αρμοδιότητα της εν λόγω ομάδας είναι η έλξη του πλωτού φράγματος έως το
τελικό σημείο τοποθέτησης, η σταθεροποίηση με χρήση αγκυροβολίων, η έναρξη απάντλησης των πετρελαιοειδών, μεταφορά στην ξηρά. Στα πλωτά μέσα επιβαίνουν πλην των ανωτέρω, μέλη του Λιμενικού Ταμείου και λοιποί εθελοντές, οι οποίοι αποδεδειγμένα στο παρελθόν, έχουν επιδείξει ναυτική εμπειρία.

Η δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από τους Ανθυποπλοίαρχο ΛΣ ΜΑΝΘΟ Γεώργιο, Ανθυπασπιστή ΛΣ ΤΣΟΛΟΒΙΚΟ Κων/νο, Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΧΑΒΕΛΑ Γεώργιο , Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΜΥΛΟΥΛΗ Ιωάννη, Ανθυπασπιστή Λ.Σ. ΖΑΧΑΡΙΑ Ευστράτιο, Αρχ/στή ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗ Ματθαίο, Κ/στη Λ.Σ.ΝΤΟΣΚΑ Νικόλαο, Κ/στη Λ.Σ. ΚΥΡΙΑΖΑΚΗ Στέλλα θα επιχειρήσουν στον καθαρισμό των ακτών.

Αρμοδιότητα της ομάδας αυτής κατόπιν συντονισμού του ανωτέρω Υπευθύνου Ανθυποπλοιάρχου ΛΣ ΜΑΝΘΟΥ Γεωργίου, είναι ο διαμοιρασμός των εθελοντών σε ομάδες, με επικεφαλής έναν εξ’ αυτών, ο ορισμός θέσεων δράσης, η παροχή υλικών και μέσων καθαρισμού, ο ορισμός σημείου συγκέντρωσης ρυπογόνων υλικών και φόρτωση σε φορτηγό όχημα. Ειδική ομάδα με μέλη Λιμενικού Ταμείου και Δήμου, θα αναπτύξει δίκτυο απάντλησης με χρήση αντλίας με εξαγωγή στην δεξαμενή αποβλήτων ή το βυτιοφόρο όχημα.

Ο Συντονιστής Αντιπλοίαρχος ΛΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ Νικόλαος, επιβαίνει στο ΠΛΣ 208, προς συνεχή εποπτεία και έλεγχο της επιχείρησης, παρέχοντας κατάλληλες εντολές – οδηγίες όπου απαιτηθεί.

ΣΤ) Το σκελετοκιβώτιο πλωτού φράγματος, εκφορτώνεται από το γερανοφόρο όχημα του Δήμου, σε ακραίο σημείο της προβλήτας, το οποίο αποφασίστηκε ως καταλληλότερο. Ιδιωτικά πλωτά σκάφη κατόπιν οδηγιών του Συντονιστή από το ΠΛΣ 208, έλκουν το φράγμα στο σημείο τοποθέτησής του, ενώ τοποθετούνται τα αγκυροβόλια στην τελική του θέση, τα οποία φέρονται εντός των ανωτέρω σκαφών.

Εξετάζεται η περίπτωση απαίτησης τοποθέτησης και δεύτερου πλωτού φράγματος (Δ.Λ.Τ. Σκιάθου) στην είσοδο του λιμένα, προς εξασφάλιση πλήρους εγκλωβισμού της κηλίδας εντός της λιμενολεκάνης.
Προς τούτο το φράγμα καθώς και ο εξοπλισμός αγκυροβολίας του, μεταφέρεται με φορτηγό όχημα σε ακραίο σημείο του κεντρικού προβλήτα, πλησίον της εισόδου του λιμένα, για άμεση εκδίπλωσή του – ρυμούλκηση, ενώ κατάλληλο ιδιωτικό πλωτό μέσο, θα παραμένει σε ετοιμότητα εφόσον αποφασισθεί η τοποθέτησή του.
Ζ) Μετά την οριστική τοποθέτηση του πλωτού φράγματος, τα ανωτέρω σκάφη, προσεγγίζουν την προβλήτα, προκειμένου παραλάβουν απορροφητικά υλικά, προς χρησιμοποίησή τους, ενώ σε ένα εκ των ανωτέρω σκαφών, έχει τοποθετηθεί φορητή αντλία αναρρόφησης, καθώς και πλαστική δεξαμενή, για τη συλλογή πετρελαιοειδών. Ανάλογα υλικά παραδίδονται και σε λοιπά εθελοντικά σκάφη, τα οποία θα επιχειρούν στην περιοχή της ρύπανσης, κατόπιν εντολών του Συντονιστή, ο οποίος από ΠΛΣ 208, επιβλέπει και συντονίζει την επιχείρηση, ενώ κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ενημερώνει απ’
ευθείας τις αρμόδιες Προϊστάμενες Υπηρεσίες του Υ.Ν.Α.Ν.Π. για την εξέλιξή της.

Η) Κατόπιν συνεννόησης, στον προβλήτα παραμένει συνεχώς κατάλληλη ομάδα αποτελούμενη από μέλη Λιμενικού Ταμείου και Δήμου Σκιάθου, με γερανοφόρο όχημα, προς παραλαβή από επιχειρούμενα πλωτά μέσα, φορητών δεξαμενών προς εκκένωσή της και επιστροφή για συνέχιση λειτουργίας, ως και δοχείων και σακιδίων με χρησιμοποιούμενα υλικά απορρύπανσης.

Θ) Οι χερσαίες δυνάμεις, εκ πρώτης όψεως τοποθετούν μικρού μήκους φράγμα, σε στενό δίαυλο που ενώνει την θάλασσα με παρακείμενη λιμνοθάλασσα, ώστε να εμποδίσουν την εισροή της ρύπανσης.
Εν συνεχεία και κατ’ αρμοδιότητα θέσης που έχει οριστεί, επιχειρούν στον καθαρισμό της προσβαλλόμενης ακτογραμμής, με υλικά και μέσα που έχουν διατεθεί, υπό την επίβλεψη των υπευθύνων, ως και κυρίως Υπευθύνου χερσαίων επιχειρήσεων Ανθυποπλοιάρχου ΛΣ ΜΑΝΘΟΥ Γεωργίου, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς τον Συντονιστή για την κατάσταση και εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων, ως και για το μέγεθος προσβολής της ακτής. Σε περίπτωση που απαιτηθεί χρήση ύδατος υπό πίεση, θα συνδράμει ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δήμου Σκιάθου με κατάλληλα οχήματα και εξοπλισμό.
Ι) Με το πέρας της επιχείρησης, θα διενεργηθεί ενδελεχής έλεγχος θαλάσσιας περιοχής, ως και ακτογραμμής προς επιβεβαίωση κατάλληλου καθαρισμού, αποκλείοντας την περίπτωση παραμονής επιπλέον πετρελαιοειδών ουσιών. Κατάλληλο κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Συντονιστή Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. ΚΑΤΣΑΜΠΑ Νικολάου, καθώς και τον υπεύθυνο καθαριότητας Δήμου Σκιάθου, θα προβεί σε έλεγχο της προσβαλλόμενης ακτογραμμής, προς διαπίστωση μη ύπαρξης υπολειμμάτων πετρελαιοειδών και σύνταξης και υπογραφής σχετικού Πρακτικού Επιθεώρησης Ακτής.

Όλα τα ρυπογόνα υλικά φορτώνονται σε φορτηγό του Δήμου, όπου μεταφέρονται σε κατάλληλο σημείο παραμονής έως τελικής διάθεσης σε υπεύθυνο παραλαβής, σύμφωνα με ισχύουσα σύμβαση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η ίδια διαδικασία τηρείται και για τα υγρά πετρελαιοειδή που αντλήθηκαν από την θάλασσα.

Κ) Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και κρίνονται κατάλληλα για μελλοντική χρήση τους,
συγκεντρώνονται σε κατάλληλο σημείο, καθαρίζονται και κατόπιν μεταφέρονται στα τελικά σημεία αποθήκευσή τους, παραμένοντας σε ετοιμότητα.

5.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η επικοινωνία μεταξύ του Συντονιστή και λοιπών Υπευθύνων, θα διενεργούνται μέσω τριών σταθερών συσκευών
VHF [Λ/Χ Σκιάθου ΠΛΣ 208 Α3275], αλλά και με τη χρήση τριών φορητών πομποδεκτών VHF Υπηρεσίας μας.

6.ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η διενέργεια την εν λόγω άσκησης έχει σαν σκοπό, την διαπίστωση καταλληλότητας και ετοιμότητας των υλικών – μέσων – ανθρώπινου δυναμικού, την εξέλιξη εμπειρίας και γνώσης ως και την μεταλαμπάδευση αυτών σε νέο υπηρεσιακό και εθελοντικό προσωπικό, καθώς και την βελτίωση του επιπέδου συντονισμού - συνεργασίας των τοπικών φορέων, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο ή άλλες
επιβλαβείς ουσίες, ως και την ενίσχυση της εθελοντικής συνδρομής προς καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι όσο πιο άμεση και αποτελεσματική είναι η επέμβαση αντιμετώπισης ενός περιστατικού ρύπανσης, τόσο μειώνονται αντίστοιχα οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις επί του φυσικού περιβάλλοντος, καθ ́ ότι ως έχουμε διαπιστώσει κατά το παρελθόν, περιστατικά ρυπάνσεων έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές, σε πολλά σημεία του πλανήτη, οδηγώντας σε οικονομικό και οικολογικό μαρασμό, τις πληγέντες περιοχές.

Για να επιτευχθεί όμως η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα σε μια επιχείρηση καταπολέμησης ρύπανσης, απαιτείται η ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού, η ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών – φορέων, τεχνογνωσία και εμπειρία στη χρήση των μέσων και τρόπων αντιμετώπισης της ρύπανσης, ως και η ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την αύξηση του εθελοντισμού, παράγοντες οι οποίοι αναπτύσσονται και βελτιώνονται συνεχώς με την συχνή διενέργεια εικονικών ασκήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την κατά το δυνατόν συνδρομή όλων των ως κάτωθι υπηρεσιών – φορέων που αποστέλλεται το παρόν, προς επίτευξη της άσκησης, καθ’ ότι τα θέματα ρύπανσης της θαλάσσιας και χερσαίας περιοχής μας, μας αφορούν όλους.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας
covid-19