Αποφασίστηκε η συνεργασία της Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων και της Γερμανικής Περιφέρειας Hochtaunuskreis
2021-12-13 16:24:11
Η αρχή της συνεργασίας μεταξύ της Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων, και ειδικότερα των Β. Σποράδων και της Γερμανικής Περιφέρειας Hochtaunuskreis αποφασίστηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2021, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης γνωριμίας των δύο πλευρών. Η περιφέρεια του Hochtaunuskreis βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Φρανκφούρτης/Ρήνου-Μάιν και είναι μέρος της ευρύτερης αστικής ζώνης της Φρανκφούρτης.
Η συνάντηση προήλθε ύστερα από προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο περιφερειών, μέσω του δικτύου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός Forum που προάγει τη συνεργασία φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας.
Από την πλευρά της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Ειδ. Σύμβουλος Ελευθ. Σολιδάκης, ενώ τη γερμανική Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Διοικητής της Περιφέρειας κος Ulrich Krebs και η σύμβουλός του. Παρόντες ήταν επίσης ο Διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και συνεργάτες του, ενώ συμμετείχε και ο γερμανός διπλωμάτης Walter Stechel.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης αναλύθηκαν τα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά των δύο Περιφερειών, των Β. Σποράδων και του Hochtaunuskreis, η αναπτυξιακή τους ταυτότητα, καθώς και οι στόχοι που έχουν θέσει για το μέλλον η καθεμία. Ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε η έναρξη συνεργασίας στα θεματικά πεδία του τουρισμού, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αγροτικής ανάπτυξης και της ανταλλαγής νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν περαιτέρω εξειδικευμένες επαφές με στόχο το καλύτερο συντονισμό και τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας, ενώ με τη νέα χρονιά θα προγραμματιστούν και δια ζώσης συναντήσεις.
Αναλυτικά η εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπρόσωπους του Hochtaunuskreis έχει ως εξής:
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη πρώτης γνωριμίας με την τον Έπαρχο της Περιφέρειας Hochtaunuskreis ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και τον Διευθυντή της κ. Παπαδόπουλο.
Επιτρέψτε μου να σας συστηθούμε περιληπτικά, είμαι η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ενώ από την πλευρά μας συμμετέχει και ο Ειδικός Σύμβουλος Ελευθέριος Σολιδάκης. Ανήκουμε στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Ως Αντιπεριφερειάρχης έχω την ιδιαίτερη τιμή να προΐσταμαι σε μία περιοχή ιδιαίτερα προικισμένη και πλούσια σε φυσικό κάλος. Η Μαγνησία έχει ως χαρακτηριστικά της σημεία το βουνό του Πηλίου, τον Παγασητικό κόλπο και τις ακτές του, τη νεοσύστατη και πολυβραβευμένη λίμνη Κάρλα και τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά χωριά της περιοχής, την πόλη του Βόλου με το αναπτυσσόμενο λιμάνι του και το αεροδρόμιο της περιοχής.
Στην Περιφερειακή μας Ενότητα ανήκουν και τα νησιά των Βορείων Σποράδων η Σκιάθος η Σκόπελος και η Αλόννησος που αποτελούν την κορωνίδα της περιοχής μας, λόγω της ιδιαίτερης ανάπτυξης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Να σας κάνω μία πολύ σύντομη περιγραφή των δεδομένων της περιοχής.
Οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν σε μικρό μέρος της έκτασης και του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά το ειδικό τους βάρος, με αιχμή τον τουρισμό, είναι σημαντικό, με κύριο χαρακτηριστικό τον εποχικό καλοκαιρινό τουρισμό ο οποίος εμφανίζεται μαζικός στην Σκιάθο, μέτριας μαζικότητας στη Σκόπελο και ήπιος στην Αλόννησο. Οι παραλίες των Σποράδων, τα καταγάλανα νερά τους και το πράσινο στοιχείο αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους. Παράλληλα, συγκεντρώνουν αξιόλογες παραγωγικές δυνατότητες, κυρίως στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, όπως χαρακτηριστικά τους χαρακτηριστικούς οίνους που παράγονται στη Σκιάθο και στη Σκόπελο.
Επιπρόσθετα, συγκεντρώνουν σημαντικό πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, ενδεικτικά αναφέροντας τα, Βυζαντινά Μνημεία, Κηρυγμένα (Ναυάγια) Κλασσικής περιόδου αλλά και της Νεότερης, παραδοσιακούς οικισμούς κ.ά. Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ και να σας αναφέρω ένα μεγαλειώδες έργο που καταφέραμε ένα υλοποιήσουμε στην θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου και αυτό είναι το Υποβρύχιο Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 και είναι πλέον επισκέψιμο βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ο Παρθενώνας των ναυαγίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, που αποτελεί μόνο την αρχή. Ο βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία του πρώτου δικτύου υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση των ενάλιων αρχαιοτήτων της περιοχής μας στον Παγασητικό Κόλπο, τα ναυάγια Αμαλιάπολης, Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου).
Επίσης στη Σκιάθο αυτή την περίοδο υλοποιούνται τρία έργα αποκατάστασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Κάστρου Σκιάθου προϋπ. 2,8 εκατ. ευρώ και , η στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού στην Παναγία Εικονίστρια, και της Μονής Παναγίας Κεχριάς συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.
Βασικός σκοπός της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη των Βορείων Σποράδων ως ενιαίου και αναγνωρίσιμου τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, με βιωματικές εμπειρίες και δραστηριότητες ειδικών ενδιαφερόντων Παράλληλα δε σταματούν τα έργα για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών. Ενδεικτικά θα σας επισημάνω ότι σήμερα, που μιλάμε, υλοποιούνται και στα τρία νησιά 16 έργα προϋπολογισμού 15,2 εκατ. ευρώ.
Τα νησιά των Σποράδων συνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα ακτοπλοϊκά μέσω του λιμανιού του Βόλου, της Ευβοίας (Μαντούδι) και τους καλοκαιρινούς μήνες με τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι Σποράδες συνδέονται και αεροπορικώς μέσω του σύγχρονου, ανακαινισμένου αεροδρομίου της Σκιάθου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι για το έτος 2021 πραγματοποιήθηκαν περίπου 2700 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία 13.000 Γερμανοί υπήκοοι μετακινήθηκαν για το έτος 2020. Είναι άλλωστε πολύ γνωστή και χαρακτηριστική η αγάπη που δείχνουν οι Γερμανοί στα νησιά των Σποράδων, επενδύοντας τις τελευταίες δεκαετίες σε μόνιμες κατοικίες αλλά και σε τουριστικά επιχειρηματικά σχέδια.
Θα χαρούμε πολύ στα πλαίσια της συνεργασία και της ανεύρεσης κοινών τόπων να ξεκινήσει μία προσπάθεια συνεργασίας με την Περιφέρεια σας στους εξής τομείς:
1. Τουρισμός με εξειδίκευση στον θρησκευτικό τουρισμό λόγω των σπουδαίων μνημείων που βρίσκονται στις Σποράδες και είναι σε διαδικασία αναπαλαίωσης.
2. Περιπατητικός τουρισμός, καθώς και τα τρία νησιά των Σποράδων παρέχουν πληθώρες καλοδιατηρημένες και συντηρημένες περιπατητικές διαδρομές. Στο σημείο δε αυτό να τονίσω ότι η εν λόγω προσπάθεια εμπλουτίζεται από τα εκατοντάδες μονοπάτια του Πηλίου, που βρίσκεται απέναντι από τη Σκιάθο, και αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
3. Επαφή, επικοινωνία των εκπαιδευτικών δομών και ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
4. Στήριξη, ανάδειξη και προσέλκυση Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών στα Νησιά των Βορείων Σποράδων
Παράλληλα είμαστε ανοικτοί σε άλλες προτάσεις θεματικής συνεργασίας που κρίνετε σκόπιμο να συζητηθούν.”
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ