Χαμηλός αιματοκρίτης. Με ποιες τροφές μπορούμε να τον ανεβάσουμε ; |
2017-07-12 15:05:51Με τον όρο "χαμηλός αιματοκρίτης" εννοούμε πως έχουμε στον οργανισμό μας πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία και είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μας. Όταν ο χαμηλός αιματοκρίτης συνδυάζεται και με την έλλειψη σιδήρου, τότε μιλάμε για την σιδηροπενική αναιμία. Τα συμπτώματα ώστε να αντιληφθεί κάποιος εάν τυχόν πάσχει από αναιμία (χαμηλός αιματοκρίτης) είναι: η κούραση και η αδυναμία (π.χ όταν ανεβαίνετε σκάλες), ο συχνός πονοκέφαλος και το χλωμό δέρμα.
Οι τροφές που περιέχουν σίδηρο και μας βοηθούν να ανεβάσουμε τον αιματοκρίτη μας είναι: Kόκκινο κρέας (μοσχάρι, συκώτι) Δημητριακά και ταχίνι Λιαστή ντομάτα Αποξηραμένα φρούτα Αποξηραμένα βότανα ( δυόσμος, ρίγανη, κύμινο, άνιθος, μαντζουράνα) Κακάο ‘Οσπρια και φακές Οστρακοειδή Μανιτάρια Κοτόπουλο Αβγά Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) Μάλιστα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, συστήνεται να τρώτε εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που περιέχουν βιταμίνη C και να αποφεύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο, στο ίδιο γεύμα.