Σύνταξη /Επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά το πρώτο μισό της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, κυρίως στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Έως τις 11:00 το πρωί στο ύψος βροχόπτωσης στη Ζαγορά Πηλίου έχει φτάσει τα 120 χιλιοστά, ενώ στην Σκιάθο τα 37 και τα 36 στη Γλώσσα Σκοπέλου

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν σημαντικά συμπεριλαμβάνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν προβλήματα. Το μεγαλύτερο ύψος εντός του αστικού ιστού καταγράφεται στο Επταπύργιο και είναι ίσο με 70 χιλιοστά.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης όπως αυτά καταγράφηκαν από 451 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενώ  με κόκκινα στίγματα σημειώνονται οι περιοχές όπου ανιχνεύθηκε κεραυνική δραστηριότητα.

Περιπτώσεις ισχυρών φαινομένων όπως αυτή αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών. Σε συνδυασμό με δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων, υπάρχει δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών.