Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021: Ποιο βολιώτικο εστιατόριο είναι το μοναδικό στη Θεσσαλία που απέσπασε βραβείο
2021-07-18 00:45:19
Σε μια ιδιαίτερη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη, βραβεύτηκαν τα εστιατόρια-πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε
Σαράντα εννιά ήταν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που ανέβηκαν φέτος στο βάθρο στην τελετή απονομής τωνΒραβείων Ελληνικής Κουζίνας του αθηνοράματος την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε για τρίτη συνεχή χρονιά το ξενοδοχείο Makedonia Palaceστη Θεσσαλονίκη. Το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο κράτησε με την πολύ δημιουργική θαλασσινή κουζίνα του και φέτος την πρωτιά, αποσπώντας την μεγαλύτερη βαθμολογία από τα μέλη της επιτροπής.
Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των νικητών βρέθηκαν τοSalonica Restaurant του Μakedonia Palace, με executive chef τον Σωτήρη Ευαγγέλου, έναν από τους πιο εκφραστικούς «θεματοφύλακες» των γεύσεων του τόπου μας, το Αleria που με τον Γκίκα Ξενάκη ανεβάζει συνεχώς τον πήχη της κουζίνας του, τοGB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας με executive chef τον Αστέριο Κουστούδη, η εμβληματική Σελήνη (την οποία έχει πλέον αναλάβει ο Έκτορας Μποτρίνι) στη Σαντορίνη, το Petra Restaurant με executive chef τον Τάσο Στεφάτο, στο ίδιο νησί, καθώς επίσης κι η Ντομάτα,με τη σφραγίδα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στην Χαλκιδική.
Τα βραβεία, που στόχο έχουν να αναδείξουν την συστηματική προσπάθεια που γίνεται πάνω στην εθνική μας κουζίνα, φωτίζουν αρκετούς ακόμη μάγειρες και μαγείρισσες, εστιατόρια και ταβέρνες που εκπροσωπούν την δημιουργική και την πιο παραδοσιακή όψη της μαγειρικής του τόπου μας. Είναι πολλοί εκείνοι που καρφώνοντας το σημαιάκι τους σε πολλά σημεία του χάρτη, από την Κέρκυρα έως την Κω κι από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη, αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνταγών και των ντόπιων υλών και προσθέτουν κάτι στο «σήμερα» της ελληνικής γαστρονομίας. Όλα έχουν τη σημασία τους, άλλωστε. Από μια φέτα μπουγιουρντί ιδωμένη με νέα ματιά ή μια μοντέρνα, απρόσμενη προσέγγιση του δίδυμου καρπούζι-φέτα, μέχρι ένα μαμαδίστικο κατσικάκι σιγομαγειρεμένο με πλιγούρι, μια χανιώτικη κρεατότουρτα, μια ροδίτικη λακάνη ή ένα πιάτο αγκιναροκούκια.
Μετά τις απονομέςκαι το χειροκρότημα για τους φετινούς νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», με την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία,την κουζίνα των οποίων όσοι αγαπούν τη γαστρονομία θα χαίρονται σε λίγο καιρό στο καινούργιο και πολυσυζητημένο εστιατόριο Delta του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ταλαντούχο δίδυμο παρουσίασε, με τη σύμπραξη του executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του,μία σειρά αφαιρετικών, φυσιολατρικών πιάτων με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας. Βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων, οι δύο σεφ δημιούργησαν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2021ΑΘΗΝΑ