SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ενσυναίσθηση... | της Λένας Κουτούμπα

2021-03-15 13:31:37
Τι σημαίνει... Σημαίνει τη συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση άλλων ανθρώπων. Και δεν έχει να κάνει, ούτε με τη συμπάθεια, ούτε με τη συμπόνια, παρόλο που εκδηλώνει συμπαράσταση στη συναισθηματική κατάσταση των άλλων. Και αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δυστυχώς όμως, το φαινόμενο της εποχής μας είναι η αλεξιθυμία και πολύ συχνά και η εμπάθεια...
Η ικανότητα λοιπόν του ανθρώπου να συναισθάνεται, να βιώνει την ενσυναίσθηση, ονομάζεται συναισθηματική νοημοσύνη και βάσει ερευνών, συνεισφέρει στην ισορροπία και ευτυχία του ανθρώπου! Είναι λοιπόν μία ικανότητα να συναισθάνεσαι, να ενεργείς με ωριμότητα, να συμπάσχεις..
Ο ρόλος λοιπόν της οικογένειας στην καλλιέργεια και ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, είναι πολύ μεγάλος! Συντελεί στην αποδοχή και τον σεβασμό προς τους άλλους, στη δημιουργία ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων και στη διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας.. Καθώς και στην αποδοχή των υποχρεώσεων και των καθηκόντων.. Ειδικά στη δύσκολη αυτήν περίοδο που διανύουμε, όπου έχουμε βασική υποχρέωση να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας..
Ό,τι απαιτούμε από το Σχολείο για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουμε την ηθική δύναμη να το εφαρμόζουμε και στην προσωπική μας ζωή! Με απλά λόγια λοιπόν, αν εγώ ως δασκάλα, πήγαινα κανονικά στο μάθημά μου στο Σχολείο με πυρετό, αψηφώντας τους συναδέλφους και τους μαθητές μου, γι αυτό, δε θα έφταιγε η Κεραμέως, όσο κι αν δεν την εκτιμώ.. Όσο κι αν αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, για το οποίο δεν είδα να αντιδράσουν και πολλοί.. Η ευθύνη θα ανήκε αποκλειστικά σε εμένα.. Όταν εν μέσω πανδημίας, παιδιά της δευτεροβάθμιας, στους δρόμους συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, κατανοούμε ότι η ευθύνη πέφτει στην οικογένεια..
Όταν ανεύθυνες συμπεριφορές θυσιάζονται στον βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών συμφερόντων, τότε η κοινωνία έχει πρόβλημα σοβαρό..
Για να εκφράσουμε ενσυναίσθηση, απαιτείται εκπαίδευση, εξάσκηση.. Αυτό προσπαθεί να καταφέρει το έρμο το Σχολείο..
Η ενσυναίσθηση μας κάνει καλύτερους... Ας φροντίσουμε να την αναπτύξουμε στον εαυτό μας και να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά!....