SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η αποκατάσταση και αναβίωση του φαρικού συγκροτήματος Ρέπι | του Παναγιώτη Χιώτη (*)

2021-03-06 14:09:24
Στο πλαίσιο της δημοσιότητας που αξίζει η προσπάθεια αποκατάστασης και αναβίωσης του φαρικού συγκροτήματος Ρέπι στην ομώνυμη νησίδα του Δήμου σας και με αφετηρία και κομβικό σημείο το θέμα της σύνταξης της μελέτης αποκατάστασης του, θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, και τι ευελπιστούμε να γίνει από κοινού στο μέλλον από την συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με την Υπηρεσία Φάρων.
Ο κ. Τζούμας Θοδωρής από το 2012 τότε ως πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σκιάθου είχε οραματιστεί και προτείνει την αποκατάσταση του Φάρου Ρέπι στην Υ. Φάρων.
Ακολούθησε το 2013 πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκιάθου για την σύνταξη των μελετών μετά από απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Η Υ. Φάρων αν και ενέκρινε άμεσα το αίτημα, δεν έτυχε τότε να ευοδωθεί η σύνταξη των μελετών ώστε να γίνει πράξη η αποκατάσταση του Φάρου.
Με την επιμονή του Δημάρχου πλέον κ. Τζούμα και την άοκνη προσπάθειά του, επανέφερε το θέμα πριν από 2 μήνες περίπου και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε όχι μόνο να έχει την έγκριση της Υ. Φάρων αλλά και να χρηματοδοτήσει την σύνταξη των μελετών με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.
Έτσι φτάσαμε να συναντηθούμε πριν λίγες μέρες όλοι οι συντελεστές, ο Δήμος Σκιάθου, η Υ.Φάρων και οι μελετητές, όχι σε κάποιο γραφείο για ατέρμονες συζητήσεις, αλλά επί τόπου του έργου, για να ξεκινήσουμε σαν μια ενιαία ομάδα την σύνταξη των μελετών.
Ευελπιστούμε σύντομα οι μελέτες αυτές να γίνουν έργο, το έργο της αποκατάστασης του Φάρου Ρέπι, με χρηματοδότηση είτε από την ΟΧΕ Β. Σποράδων όπου το έργο έχει προταθεί από την Υ. Φάρων, είτε με άλλο τρόπο χρηματοδότησης, για να αποδοθεί σε όλους αποκατεστημένος ο Φάρος, τόσο ως τμήμα του επιβλητικού και μοναδικού Ελληνικού Φαρικού Δικτύου μας αλλά και ως μνημείο της ναυτικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, φωτίζοντας τις ακτές τις περιοχής σας αλλά και τις ψυχές και τα μάτια όλων μας. Το «Άνθος του Γιαλού» του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «το παράδοξο εκείνο μεμακρυσμένον φως που τρέμει και φέγγει εκεί εις το πέλαγος» ήτο Φάρος…..
κ. Δήμαρχε,
Σας αξίζουν συγχαρητήρια, σε εσάς προσωπικά και στους συνεργάτες σας που είχα την τιμή και την χαρά να γνωρίσω από κοντά, τον καπτάν Γιάννη και τον αντιδήμαρχο σας.
Ο Παναγιώτης Χιώτης είναι Προϊστάμενος
έργων της Υπηρεσίας Φάρων του Π.Ν.