SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Δεύτερη ευκαιρία για ενίσχυση από την Eπιστρεπτέα 5

2021-02-02 21:54:04
Του Τάσου Δασόπουλου 
Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής 5 έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία για αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από νέες επιχειρήσεις και από όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τη δική τους αίτηση, μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου.
Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων θα γίνει κατ' αρχάς με τις επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν έναρξη δραστηριότητας τις δύο περιόδους του 2020 στις οποίες η οικονομία λειτουργούσε κανονικά. Δηλαδή αυτές που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του 2020, πριν το πρώτο lockdown της οικονομίας. Η δεύτερη κατηγορία νέων δικαιούχων θα περιλαμβάνει όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη μετά το τέλος του πρώτου και μέχρι την αρχή του δεύτερου lockdown, δηλαδή από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις αυτές αποκλείστηκαν από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού δεν μπορούσε να οριστεί περίοδος αναφοράς με βάση την οποία θα αποδεικνυόταν η μείωση τζίρου 20% που ήταν ο βασικός όρος για τον 5ο κύκλο του προγράμματος. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους με κρατική εντολή και είχαν την βαρύτερη επίπτωση από το κλείσιμο της οικονομίας. Συνεπώς η επέκταση αυτή αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, στις μεταφορές οι οποίοι ως γνωστό ήταν κλειστοί με κρατική εντολή το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Κατά συνέπεια η ενίσχυση δεν θα είναι αναλογική. Η ενίσχυση θα είναι η ελάχιστη που ορίστηκε με την ΚΥΑ για τους όρους και το ύψος της ενίσχυση για τις κλειστές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η ενίσχυση αυτή θα κλιμακώνεται από τα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών φτάνει να έκαναν έναρξη επιτηδεύματος τα δύο οριζόμενα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον για όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές η ελάχιστη ενίσχυση που θα λάβουν αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
Και οι "καθυστερημένοι" 
Μαζί με τις νέες επιχειρήσεις δεύτερη ευκαιρία θα έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες αποτύπωσαν μεν τη μείωση του τζίρου του στην ιστοσελίδα myBusinesssupport της ΑΑΔΕ και παρά το γεγονός ότι ήταν δικαιούχοι ενίσχυσης, δεν πάτησαν το κουμπί για να υποβάλλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου, όταν έληγε η σχετική προθεσμία. Η διευκόλυνση αυτή η οποία παρέχεται εκ των υστέρων, ήταν ένα αίτημα των λογιστών οι οποίοι απέδωσαν την απώλεια της προθεσμίας για τις αιτήσεις στον φόρτο εργασίας που έχουν επωμιστεί ενημερώνοντας ταυτόχρονα πολλαπλές πλατφόρμες οι οποίες σχετίζονται με άλλα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.