Ο περιβόητος ύφαλος Λευτέρης και η άγνωστη ιστορία του
2021-02-02 12:59:50
από Exploring Greece TV
Οι άγνωστες πτυχές της Ελλάδας σε εντυπωσιάζουν όταν σου αποκαλύπτονται και απορείς πόσα πολλά μέρη και μνημεία μπορεί να υπάρχουν και να μην τα γνωρίζεις. Ένα από αυτά είναι και ο περίφημος ύφαλος Λευτέρης. Ένας ύφαλος με μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μπορεί να σου προσφέρει και μια δυνατή εμπειρία αν κάποτε κολυμπήσεις στα νερά γύρω του. Βρίσκεται στο Αιγαίο και έχει να σου διηγηθεί ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός που μάλιστα οδήγησε σε ένα ναυάγιο. Έχουν περάσει 90 χρόνια από τότε και είναι μια ιστορία που δεν είναι γνωστή σε πολλούς.
Ο ύφαλος που ονομάζεται Λευτέρης ή Μύρμηξη ή Λευθέρης βρίσκεται στον δίαυλο ανάμεσα σε Σκιάθο και Θεσσαλία. Έχει βάθος μόλις 1-2 μέτρα και θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους στην Ελλάδα. Ο ύφαλος έχει μήκος περίπου 180 μέτρα και πλάτος τα 80. Αυτά τα νερά ρηχά μάλιστα στα οποία βρίσκεται ο ύφαλος Λευτέρης αποκαλούν και… Έλενα. Αυτή η επικινδυνότητά του είχε οδηγήσει κάποτε σε ένα ατύχημα. ήταν 21 Φεβρουαρίου του 1931 όταν ένα γερμανικό φορτηγό ατμόπλοιο προσέκρουσε στον ύφαλο «Λευτέρη» και βυθίστηκε.
Αυτό από μόνο του μπορεί να είχε ξεχαστεί μετά από λίγα χρόνια. Ωστόσο μετά από δέκα χρόνια αποτέλεσε το γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να γυριστεί ένα από τα πρώτα καταδυτικά φιλμ στην ιστορία και μάλιστα εν μέσω κατοχής στην Ελλάδας. Το φιλμ λεγόταν «Άνθρωποι και Καρχαρίες» και παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ στην Ελβετία. Αποτελεί μάλιστα ακόμη και σήμερα ένα από τα πλέον κλασικά φιλμ των πρώιμων υποθαλάσσιων ερευνών.
Εκτός από το ναυάγιο αυτό και άλλα ατυχήματα που ακολούθησαν, ο βράχος αυτός έχει ακόμη πιο παλιά ιστορία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις γραπτές αναφορές του Ηροδότου, ο ύφαλος Λευτέρης αποτέλεσε την αιτία να βυθιστούν τρεις τουλάχιστον τριήρεις των Περσών κατά την κάθοδό τους στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με διαταγή του Ξέρξη χτίστηκε πάνω του το 480 π.Χ ένας ψηλός πύργος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί από εκεί και πέρα η ασφαλής ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Αυτό που ελάχιστη ξέρουν είναι ότι η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελεί την αρχαιότερη ανάλογη που έχει γίνει γνωστή έως σήμερα. Είναι μάλιστα μια κατασκευή που έγινε σχεδόν 2,5 αιώνες πριν το φάρο της Αλεξάνδρειας.
Ο περιβόητος ύφαλος Λευτέρης και η άγνωστη ιστορία του
Μια εμπειρία στα νερά του υφάλου
Όσο εντυπωσιακή είναι η ιστορία του Λευτέρη άλλη τόση γοητεία κρύβουν και τα νερά της. Η κατάδυση στα νερά γύρω από τον ύφαλο εντυπωσιάζει και τον πιο έμπειρο καταδύτη λόγω του πλούσιου φυσικού διάκοσμου στον υποθαλάσσιο αυτό χώρο. Πρόκειται για ένα άκρως υποβλητικό υποβρύχιο σκηνικό που μαγεύει τους καταδύτες… Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Wikimapia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ