Σηκώστε σήμερα τα μάτια σας στον ουρανό και θα δείτε την πιο εντυπωσιακή πανσέληνο της χρονιάς. Έχει πολλά ονόματα, που ταιριάζουν με την σημερινή εικόνα και το ιδιαίτερο χρώμα του φεγγαριού στον ουρανό. Την αποκαλούν «Πανσέληνος της Φράουλας», «των Ρόδων» και «του Μελιού»
Το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο θα είναι ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε ρομαντικούς, ονειροπόλους –και όχι μόνο- να απολαύσουν την ομορφιά του στον νυχτερινό ουρανό.
Το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο για περίπου τρεις ημέρες, από το Σάββατο το βράδυ έως και το πρωί της Τρίτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑΘΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΑΣ

Την ονομασία «Πανσέληνος της Φράουλας» την πήρε αρχικά στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου συμπίπτει με την σύντομη περίοδο συγκομιδής της φράουλας.

Η παράδοση να αποκαλείται ο πρώτος μήνας του γάμου «honeymoon», θεωρείται πως χρονολογείται από το 1500. Ισως να συνδέεται με την «Πανσέληνο του Μελιού», είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η Πανσέληνος του Μελιού είναι η πιο «γλυκιά» του χρόνου.

Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης την αποκαλούσαν «Πανσέληνο των Ρόδων», λόγω του χρώματος που έπαιρνε η Σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου: ένα απαλό κόκκινο που ροδίζει.