Το ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια από τον σύλλογο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε από τις 23/1 εως τις 7/5/2020 και αποτελείτο από 8 ενότητες. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Μαρία Καφαντάρη, ψυχολόγος, συντονίστρια του συλλόγου.

Οι 4 πρώτες ενότητες του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης στο γραφείο του συλλόγου και οι συμμετέχοντες ήταν 7. Οι 4 επόμενες, λόγω των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και συμμετείχαν 4 άτομα.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε το υλικό των παρουσιάσεων.

Η δομή του σεμιναρίου ήταν η ακόλουθη :

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Β. ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ- Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ

Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Δ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ.

Ε. ΤΟ «ΦΟΡΤΙΟ» ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ

ΣΤ. ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19

Ζ. ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΟΙΑΣ

Ο σύλλογος  «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο για τη σημαντική τους υποστήριξη στην υλοποίηση του.

Στο προσεχές μέλλον , υπάρχει η πρόθεση πραγματοποίησης ενός ακόμη  ψυχοεκπαιδευτικού σεμιναρίου, το οποίο θα απευθύνεται σε φροντιστές ατόμων με διάγνωση καρκίνου. Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων του «ΦΑΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», υπάρχει η πρόθεση υλοποίησης δράσης που θα αφορά την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε σχέση με τη διασφάλιση της συνολικότερης υγείας του  ατόμου.

Ως σύλλογος, ευελπιστούμε ότι με τη βελτίωση των παρόντων συνθηκών, θα είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε ξανά  δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινότητα, παράλληλα με τη συνεχή παροχή υπηρεσιών σε χρόνιους ασθενείς και τις οικογένειες τους σε Σκόπελο και Αλόννησο.

Μαρία Καφαντάρη
Ψυχολόγος
Μsc Κοινωνικής- Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων
και Ψυχοκοινωνικών  προβλημάτων
Συντονίστρια συλλόγου  «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ»