Διάβασα προσφάτως στο SkiathosLife.gr ένα άρθρο, όπου ο συγγραφέας του «δολίος ο δόλιως» (διατηρώ την γραμματική του άρθρου) δολοφόνησε τη δόλια γλώσσα μας. Σε ένα άλλο άρθρο του ιδίου, προ μηνών, διάβασα ότι δηλώνουν «όλοι μαζί ΠΑΡΩΝ»! Μόνο μία λέξη μου έρχεται στο μυαλό: Κλαυσίγελως.

Κι επειδή εγώ δεν έχω ούτε θεσμικό ρόλο, ούτε υπηρετώ καμία δημόσια θέση, πέραν του ενεργού πολίτη, μπορώ να διατυπώνω τη γνώμη μου δημοσίως, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Με λύπη μου λοιπόν διαπιστώνω ότι τέτοια δολοφονία της Ελληνικής γλώσσας και της πολιτικής ηθικής δεν έχω ξαναδεί. Και άντε, στον προφορικό του λόγο μπορεί κάποιος να τον πει και γραφικό, που δεν είναι, όταν όμως ένας πρώην Δήμαρχος κάνει τέτοια λάθη σε γραπτό λόγο, γίνεται γελοίος και ανερμάτιστος. Αν θέλετε να μιλήσουμε την ντοπιολαλιά μας με τις Παπαδιαμαντικές καταβολές, για την οποία κι εγώ περήφανος είμαι, τώρα μάλιστα περισσότερο που ζω στην ξενιτιά, ας το κάνουμε ευχαρίστως στον καφενέ με τους παππούδες μας, που κι εμένα, όπως και πολλών Σκιαθιτών, οι μισοί κατάγονται απ’ τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας.

Όταν όμως κάποιος γράφει ελληνικούρες σ’ ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο ίντερνετ και το διαβάζει όλη η Ελλάδα, το μόνο που υπενθυμίζει σε όλους είναι απλά πόσο λίγος κι ανίκανος είναι να διαχειριστεί τις τύχες ενός νησιού που πρέπει να τρέξει στο μέλλον, ενώ εκείνος το μόνο που θέλει (και μπορεί) είναι να μας πάει ολοταχώς προς τα πίσω.

Με ποιο δικαίωμα αλήθεια κύριε ταυτίζετε το πρόσωπο σας με τη Σκιάθο, το νησί όλων μας; Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι «μας δουλεύουν» στο διαδίκτυο για τις ασυναρτησίες που εσείς «ανεβάζετε»; Σε ποιο κακό παρελθόν ζείτε; Και ποιος σας είπε ότι ενδιαφερόμαστε να γυρίσουμε πίσω, στο δικό σας παρελθόν;

Αν το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει το παρελθόν σας, όπως διατείνεστε, δώστε το τώρα στη δημοσιότητα στο facebook, εσείς ή ο νυν Δήμαρχος που επικαλείστε ως κάλυψη λέγοντας ότι έχει κάνει κι εκείνος ό,τι έπρεπε. Ξέρετε ποιο είναι το facebook, είναι αυτό που δηλώσατε ότι «θα είστε όλοι ΠΑΡΩΝ», σε άλλη μία άρτια δομημένη πρόταση της Ελληνικής γλώσσας. Να μάθουμε κι εμείς επιτέλους, ποια ακριβώς ήταν η επιτυχής διακυβέρνησή σας και πόσο καλά θα τα καταφέρετε, τώρα που ακροθιγώς ζητάτε την ψήφο μας και πάλι. Λέω ακροθιγώς, γιατί αναρωτιέμαι αν έχετε αλήθεια αποφασίσει να ζητήσετε την ψήφο μας; Γιατί δεν σας βλέπω και πολύ αποφασισμένο. Πολλά «ήξεις-αφήξεις» διαπιστώνω. Μήπως απλώς ψαρεύετε σε θολά νερά; Πείτε μας επιτέλους ποιοι είναι αυτοί οι φέροντες καθαρές ιδέες και προθέσεις, που ζητούν από έναν τέτοιον ηγέτη να επιστρέψει από το παρελθόν για να μας φωτίσει και πάλι με τη σκέψη του, τη διορατικότητα του, και κυρίως τη διαχειριστική εντιμότητα και τη διοικητική του δεινότητα;

Το έλλειμμα κύριε συνδέεται και με τον τρόπο που ασκείται η εξουσία, με το ύφος και το ήθος αυτής. Το έλλειμμα είναι πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα και η προσπάθεια να το κρύψετε κάτω από το χαλί των ασυναρτησιών σας είναι γελοία και θνησιγενής.

Κύριε!

Μια που αναφερθήκατε στους καλικάντζαρους, εσείς είστε ο μεγαλύτερος καλικάντζαρος που πέρασε από την πολιτική ζωή του τόπου. Κι εκεί που για αρκετό καιρό νομίζαμε ότι είχατε επιτέλους εξαφανιστεί, εμφανιστήκατε πάλι, κάνοντας αυτό που οι καλικάντζαροι γνωρίζουν καλά: πονηριές και κατηγόριες, ανακατώνοντας στάχτες, μουτζούρες κι ελληνικούρες.

Καλή χρονιά στον τόπο μας κι άντε να έρθει τ’ Αϊ Γιαννιού να ησυχάσουμε από δαύτους.

Υ.Γ. Προσωπικά αν, λέω αν, έπρεπε να χαρακτηρίσω κάποιον σαν κι εσάς θα τον αποκαλούσα «κουκοσκιάχτη». Αλλά δεν θα το κάνω.

[*] Ο Γιώργος Βιολέττας είναι λέκτορας και διευθυντής του τμήματος πληροφορικής στο Applied Engineering College στην Σαουδική Αραβία.