Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία υπεγράφη χθες Παρασκευή σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας -ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες- εκφράζει με δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μπουκώρος.

Ο Χρήστος Μπουκώρος με επιστολή του, στις 29 Απριλίου, στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο είχε μεταφέρει το κλίμα ανησυχίας των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της χερσαίας και νησιωτικής Μαγνησίας με ομπρελοκαθισμάτα, προτείνοντας ενόψει της έκδοσης της Κ.Υ.Α.: η απλή παραχώρηση εκμετάλλευσης για το έτος 2020 να γίνει με μείωση του κόστους, να δοθεί η δυνατότητα για παραχώρηση διπλάσιου χώρου (όπου αυτό είναι εφικτό), καθώς και να απλουστευθούν οι διαδικασίες με την αρμοδιότητα να περιέρχεται στους οικείους δήμους. Την επιστολή είχαν συνυπογράψει και οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου και Πιερίας Σάββας Χιονίδης.

Μετά τις θετικές εξελίξεις σε δήλωσή του ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος αναφέρει: «Με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών», και ειδικότερα με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 17 σχετικά με παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το 2020 λόγω της πανδημίας, διαπιστώνουμε με χαρά ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών ικανοποίησε το αίτημά μας για μείωση του μισθώματος κατά 60% και παραχώρηση σχεδόν διπλάσιου χώρου, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις των ομπρελοκαθισμάτων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, ενώ προβλέφθηκε και η απλούστευση της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται κοντά και επιλύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της χώρας».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ, όπως αναρτήθηκε χθες, προβλέπεται ότι:

α) Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως και 15/07/2020. Από 16/07/2020 έως και 31/08/2020 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από τον Δήμο μέχρι 15/7/2020, εντός των επόμενων 2 εργάσιμων ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες.

β) Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις του άρθρου 7 της παρούσας Κ.Υ.Α.

γ) Το αντάλλαγμα της παραχώρησης για το έτος 2020 καταβάλλεται είτε εφάπαξ, είτε σε τρεις (3) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

δ) Κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020, όσοι είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019 με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπ’ αρ. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017/11-5-2017 Κ.Υ.Α. όπως αυτή τροποποιήθηκε και ίσχυσε έως 31/12/2019, δύνανται να συνάψουν νέες μισθώσεις για τις ίδιες θέσεις.