Τους 25.000 πλησίασαν και φέτος οι επισκέπτες στο Μουσείο Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ δημοφιλές σημείο από το οποίο πολλοί τουρίστες και άλλοι επισκέπτες θα ήθελαν να περάσουν και να δουν.
Άλλωστε ο μεγάλος συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι η ιστορία και ο πολιτισμός της Σκιάθου, η προσωπικότητα που συμβολίζει το υπέροχο αυτό νησί.
Η υπεύθυνη του Μουσείου και αναπληρώτρια προϊσταμένη διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Σκιάθου κ. Αθηνά Παπαγεωργίου τόνισε πως «είμαι εδώ και 34 χρόνια υπεύθυνη του μουσείου και αποτελεί μεγάλη μου χαρά που υπηρετώ τη μνήμη και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».
Η ίδια τόνισε πως το σπίτι του Παπαδιαμάντη περιήλθε στον Δήμο το 1954 και συστηματικά ως μουσείο λειτουργεί από το 1984. Το 80% των επισκεπτών είναι Έλληνες και το άλλο 20% είναι ξένοι. Πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο επισκέπτονται το μουσείο. Οι ξένοι βλέπουν το μουσείο ως λαογραφικό στοιχείο, ενώ διαβάζουν και βιβλία του συγγραφέα που είναι μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες.

Στις εποχές προ κρίσης η επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα που αγγίζει τα 25.000 άτομα.
Το Μουσείο διαθέτει δύο χώρους, το ανώι και το κατώι. Στο ανώι βρίσκεται το πατρικό του συγγραφέα, ένα κτίσμα του 1860, όπου έμενε η επταμελής οικογένεια με τους γονείς και τα αδέλφια του. Εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε.
Το ανώι περιλαμβάνει μια μικρή κρεβατοκάμαρα, το σαλόνι και το χειμωνιάτικο καθιστικό, ενώ έξω στο χαγιάτι υπάρχει η καλοκαιρινή κουζινούλα. Τον χειμώνα μαγείρευαν μέσα στο τζάκι. Η αυλίτσα με το κατώι ήταν ο αποθηκευτικός χώρος, ενώ από το 2001 έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο-βιβλιοπωλείο.
Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, πρωί-απόγευμα, ενώ τους άλλους μήνες κατόπιν συνεννόησης με συλλόγους, σχολεία ή και μεμονωμένους επισκέπτες μπορεί να ανοίξει.

Το εισιτήριο είναι 1,5 ευρώ, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές που εισέρχονται δωρεάν.
Στο μουσείο βρίσκονταν τη φετινή περίοδο για την ξενάγηση δύο άτομα.
Από τον Δήμο έχει δημιουργηθεί ένα υλικό-αφιέρωμα για την προβολή και το έργο του συγγραφέα. Η κ. Παπαγεωργίου έχει επισκεφθεί πολλές περιοχές της χώρας, της Κύπρου, ακόμη και του εξωτερικού για να προβάλλει το έργο του Παπαδιαμάντη.


«Από κατά τόπους φορείς και συλλόγους μας ζητείται να προβάλλουμε το έργο του Παπαδιαμάντη και συνεργαζόμαστε ακόμη και με τις κατά τόπους χορωδίες για την απόδοση ψαλμωδιών, ποιημάτων και άλλων» τόνισε η ίδια η οποία πριν μερικά χρόνια βρέθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου ο ελληνο-αυστριακός σύλλογος της περιοχής πραγματοποίησε αφιέρωμα στον ξακουστό συγγραφέα.